12 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. În instanţa de recurs se află o singură cauză

12 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. În instanţa de recurs se află o singură cauză

La 12 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, în instanţa de recurs se află o singură cauză penală. Este vorba despre dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului şef al poliţiei municipale. Următoarea şedinţă pe acest caz este numită pentru 13 aprilie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, la finele anului trecut, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în privinţa a două persoane (întoarsă la rejudecare), iar în instanţa de apel – nicio cauză pe rol, transmite IPN cu referire la p in formaţie prezentată de Procuratura Generală.

Procuratura Generală precizează că, după evenimentele din aprilie 2009, persoanele care au spus că au avut de suferit de pe urma acţiunilor poliţiştilor au adresat 77 de plângeri. În alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 de procese penale.

În 71 de cazuri au fost pornite cauze penale, iar cele mai multe – 42 – erau iniţiate pentru tortură. Alte 19 cauze au fost pornite pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar zece – pentru alte categorii de infracţiuni.

28 de dosare pornite în privinţa a 47 de colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată. În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identităţii persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

În urma examinării dosarelor în instanţele de judecată, au devenit irevocabile 26 de hotărâri în privinţa a 45 de persoane. Nouă sentinţe de achitare au fost în privinţa a 16 persoane. Două sentinţe de încetare au fost în privinţa a două persoane – o sentinţă în legătură cu decesul făptuitorului, iar alta prin stabilirea amenzii contravenţionale.

Au mai fost 15 sentinţe de condamnare în privinţa a 27 persoane. Nouă sentinţe de condamnare cu suspendare au fost în privinţa a 20 de persoane. Trei sentinţe de condamnare, cu executare au fost în privinţa a patru persoane, iar alte trei sentinţe au prevăzut amendă.

Pe 7 aprilie 2009 a avut loc un protest masiv, cu participarea în mare parte a tinerilor care se declarau nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, la care majoritatea o câştiga din nou comuniştii. În cadrul acestui protest au fost mai multe victime atât din partea civililor, cât şi a poliţiştilor, care au suferit diferite traumatisme. Oficial a fost înregistrat un singur deces – cel al lui Valeriu Boboc, un tamar snopit în bătaie în PMAN.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările