10% din medicamentele utilizate de către moldoveni sunt antibiotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Rezistenţa la antibiotice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova. Antibioticele constituind circa 10% din numărul total de medicamente utilizate de către cetăţenii ţării. Autorităţile îndeamnă populaţia, dar şi lucrătorii medicali şi responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu atenţie sporită şi să se implice în combaterea fenomenului de rezistenţă la antibiotice, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Stela Grigoraş, a spus că cel mai important este ca cetăţenii să fie conştienţi că atunci când au o problemă de sănătate trebuie să meargă la medic şi să nu administreze antibioticele fără prescripţie medical. 

Pentru a combate consumul nejustificat de antibiotice a fost modificat ordinul cu privire la prescrierea şi eliberarea medicamentelor. Conform acestui ordin, farmaciştii nu mai pot oferi aceste preparate în lipsa reţetei.

În fiecare an, în lume, se înregistrează 440 de mii de cazuri noi de tuberculoză cu rezistenţă multiplă la medicamente. Dintre acestea, 81 de mii de cazuri se înregistrează în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, inclusiv în Republica Moldova. 

La fel, peste 380 de mii de europeni contactează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 de mii persoane decedează anual din cauza epuizării tuturor resurselor terapeutice.

„Rezistenţa la antibiotice devine un fenomen tot mai răspândit la nivel global, inclusiv în Regiunea Europeană a OMS şi este extrem de relevantă în contextul Republicii Moldova, de aceea OMS va continua să sprijine autorităţile de sănătate în abordarea şi prevenirea rezistenţei antimicrobiene, inclusiv a tuberculozei cu rezistenţă multiplă la medicamente”, a menţionat Haris Hajrulahovic, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova

Antibioticele ar trebui utilizate cu maximă prudenţă şi în zootehnie, piscicultură şi agricultură. Din cauza administrării excesive şi incorecte a acestor preparate, creşte rezistenţa bacteriilor care se pot răspândi şi la oameni prin consumul alimentelor de origine animală.

În perioada 13-19 noiembrie, Republica Moldova marchează, pentru al treilea an consecutiv, Săptămâna Mondială de Conştientizare a Rezistenţei la Antibiotice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite