Măsuri sporite la Anenii Noi în legătură cu pesta porcină africană

Măsuri sporite la Anenii
Noi în legătură cu pesta porcină africană

În imediata apropiere de focarul de pestă porcină de la Mereni, Anenii Noi, a fost majorat, de la unu la trei, numărul punctelor de control şi filtre de dezinfectare a transportului. În regiune sunt trei crescătorii mari de porcine, protecţia acestora fiind de primă importanţă, se menţionează într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, citat de IPN.

Termoelectrica a inaugurat în Parcul Râşcani o alee cu mobilier din ţevi reciclate

Termoelectrica a inaugurat în Parcul Râşcani o alee cu mobilier din ţevi reciclate

Termoelectrica a inaugurat în Parcul Râşcani al Capitalei o alee cu bănci, minibiblioteci stradale, parcări pentru biciclete şi alte obiecte de decor, confecţionate de către angajaţii companiei din ţevi şi alte materiale reciclate. Spaţiul a fost identificat în urma unui concurs public, în cadrul căruia au fost selectate şi supuse votului circa 40 de adrese din municipiul Chişinău, transmite IPN.

Locuitorii din sectorul Buiucani vor rămâne fără gaz natural în zilele de 18-22 iunie

Locuitorii din sectorul Buiucani vor rămâne fără gaz natural în zilele de 18-22 iunie

Primăria Chişinău informează că în perioada 18-22 iunie, operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, SRL „Chişinău-Gaz”, va opera sistări în livrarea gazelor naturale către consumatorii din oraşul Chişinău, sectorul Buiucani, în legătură cu efectuarea unor lucrări planificate asupra reţelelor existente, în scopul asigurării furnizării şi distribuţiei fiabile a gazelor naturale.

Misiunea OSCE în Moldova, sesizată în privinţa deplasării neautorizate a unor coloane de tehnică militară prin perimetrul Zonei de Securitate

Misiunea OSCE în Moldova, sesizată în privinţa deplasării neautorizate a unor coloane de tehnică militară prin perimetrul Zonei de Securitate

Biroul politici de reintegrare îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu incidentul ce a avut loc pe 14 iunie, fiind fixată deplasarea pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbniţa a trei coloane de autocamioane de tip URAL, ZIL, KAMAZ, UAZ, tehnică şi blindate militare TAB, DRDM în număr de aproximativ 40 de unităţi, care erau escortate de mijloace de transport speciale ale aşa-numitei structuri miliţieneşti din regiunea transnistreană.

Şefa internatului unui liceu din Chişinău riscă până la 7 ani de închisoare. Femeia  şi-ar fi însuşit banii de pe cardurile salariale ale mai multor angajaţi

Şefa internatului unui liceu din Chişinău riscă până la 7 ani de închisoare. Femeia  şi-ar fi însuşit banii de pe cardurile salariale ale mai multor angajaţi

Şefa internatului unui liceu din Capitală este cercetată penal de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de abuz de serviciu. Aceasta este bănuită că şi-ar fi însuşit, integral sau parţial, banii de pe cardurile salariale ale mai multor angajaţi şi pseudo-angajaţi ai instituţiei.

Şeful CNA, Bogdan Zumbreanu, speră că în trei ani va vorbi despre miliarde recuperate din frauda bancară

Şeful CNA, Bogdan Zumbreanu, speră că în trei ani va vorbi despre miliarde recuperate din frauda bancară

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, speră ca în maxim trei ani CNA va obţine rezultate palpabile şi că se va putea evalua activitatea instituţiei deja nu în milioane, dar în miliarde lei recuperate din frauda bancară. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 2 ani · comentarii (30)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 28 zile · comentarii (10)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 3 luni · comentarii (44)

Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos. Un eşec, precizez, al guvernării de la Bucureşti. Cea de la Chişinău nici nu şi-a propus altceva decât festivisme formale, pe care, fără doar şi poate, le va şi organiza. La asta, şcoala sovietică a fost dintotdeauna meşteră.

acum 3 luni · comentarii (22)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

acum 8 luni · comentarii (19)

Săptămâna trecută am văzut cum statul român, deşi dispune de toate mijloacele pentru a filtra aplicaţiile de cetăţenie şi, respectiv, pentru a retrage această calitate celor care îi încalcă flagrant Constituţia şi legile, s-a pricopsit cu un număr impresionant de cetăţeni a căror traiectorie de viaţă este tocmai lupta împotriva statului român.

acum 10 luni · comentarii (56)

Manipularea orchestrată de către binomul Plahotniuc-Dodon la Chişinău continuă. Pe data de 20 iulie 2017 a fost votată legea care modifică, în pofida recomandărilor europene şi americane, sistemul de vot, iar în aceeaşi zi, ca să acopere subiectul legat de votul parlamentului, a fost votată de către Legislativ o declaraţie pompoasă privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Rrepublicii Moldova.

acum 11 luni · comentarii (11)

Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a validat definitiv. De aici înainte binomul va deveni principala grilă de evaluare a situaţiei (geo)politice de la Chişinău.

acum 11 luni · comentarii (47)