Eugen Sturza: Statutul de neutralitate nu presupune că trebuie să ai o armată slabă 0

Statutul de neutralitate nu presupune că o ţară trebuie să aibă o armată slabă, din contra, trebuie să-şi asigure de sine stătător securitatea. Această securitate poate fi asigurată doar de către o armată profesionistă, echipată şi bine instruită. Declaraţiile au fost făcute de către  ministrul Apărării, Eugen Sturza, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV.

Eugen Sturza: Statutul de
neutralitate nu presupune că trebuie să ai o armată slabă Vezi comentarii 0

Experţi: Practicile negative de la alegerile locale se pot extinde asupra parlamentarelor

Experţi: Practicile negative de la
alegerile locale se pot extinde asupra parlamentarelor

Practicile negative constatate ca urmare a alegerilor locale noi din Chişinău ar putea să se extindă şi asupra apropiatului scrutin parlamentar, care va avea loc în condiţiile sistemului electoral mixt. Un exemplu în acest sens ar putea fi aplicarea unei justiţii selective de către sistemul judecătoresc, practică ce poate fi folosită în circumscripţiile uninominale.

Protestele în Chişinău vor continua şi în următoarele zile

Protestele în Chişinău vor
continua şi în următoarele zile

Protestul de joi seara de la Primăria capitalei a durat mai bine de cinci ore, încheindu-se aproape de ora 23.00. Reprezentanţii Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr anunţă că oamenii nemulţumiţi de hotărârea de invalidare a alegerilor locale se vor aduna în faţa Primăriei şi vineri, şi sâmbătă, iar pentru duminică este planificat un protest masiv.

A doua zi de proteste la Chişinău. Susţinătorii lui Andrei Năstase cer în stradă validarea mandatului de primar

A doua zi de proteste la Chişinău. Susţinătorii lui Andrei Năstase cer în stradă validarea mandatului de primar

Susţinătorii primarului ales Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, cer validarea mandatului. Zeci de oameni au venit, joi seara, în faţa Primăriei Capitalei, dar şi în faţa Curţii de Apel Chişinău,. Curtea de Apel a confirmat decizia Judecătoriei Chişinău, care a anulat, marţi seară, scrutinul organizat pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câştigat de Andrei Năstase.

Majoritatea publicaţiilor periodice din Moldova s-ar fi pomenit într-o situaţie critică, după ce hârtia de ziar s-a scumpit cu 25%

Majoritatea publicaţiilor periodice din Moldova s-ar fi pomenit într-o situaţie critică, după ce hârtia de ziar s-a scumpit cu 25%

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, susţine că majoritatea publicaţiilor periodice din Republica Moldova s-au pomenit într-o situaţie critică după scumpirea hârtiei de ziar cu până la 25%. API solicită urgentarea adoptării unor măsuri legislative pentru susţinerea dezvoltării presei de importanţă socială.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 2 ani · comentarii (30)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

luna trecuta · comentarii (10)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 3 luni · comentarii (44)

Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos. Un eşec, precizez, al guvernării de la Bucureşti. Cea de la Chişinău nici nu şi-a propus altceva decât festivisme formale, pe care, fără doar şi poate, le va şi organiza. La asta, şcoala sovietică a fost dintotdeauna meşteră.

acum 3 luni · comentarii (22)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

acum 8 luni · comentarii (19)

Săptămâna trecută am văzut cum statul român, deşi dispune de toate mijloacele pentru a filtra aplicaţiile de cetăţenie şi, respectiv, pentru a retrage această calitate celor care îi încalcă flagrant Constituţia şi legile, s-a pricopsit cu un număr impresionant de cetăţeni a căror traiectorie de viaţă este tocmai lupta împotriva statului român.

acum 10 luni · comentarii (56)

Manipularea orchestrată de către binomul Plahotniuc-Dodon la Chişinău continuă. Pe data de 20 iulie 2017 a fost votată legea care modifică, în pofida recomandărilor europene şi americane, sistemul de vot, iar în aceeaşi zi, ca să acopere subiectul legat de votul parlamentului, a fost votată de către Legislativ o declaraţie pompoasă privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Rrepublicii Moldova.

acum 11 luni · comentarii (11)

Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a validat definitiv. De aici înainte binomul va deveni principala grilă de evaluare a situaţiei (geo)politice de la Chişinău.

acum 11 luni · comentarii (47)