CEDO a obligat Moldova să achite 9.000 de euro unei victime maltratate şi umilite de gardieni într-un penitenciar din Briceni

CEDO a obligat Moldova să achite 9.000 de euro unei victime maltratate şi umilite de gardieni într-un penitenciar din Briceni

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat decizia în cauza Baban v. Moldova, Nr. 83718/17. Cauza se referă la aplicarea tratamentului inuman şi degradant în detenţie şi acordarea în consecinţă, a prejudiciilor morale şi materiale în cuantum redus, fără a ţine cont de suferinţele morale şi fizice cauzate reclamantului şi de practica CEDO de acordare a compensaţiilor morale în cazuri similare, scrie Asociaţia Promo-LEX.

Alertă cu bombă la Judecătoria Chişinău

Alertă cu bombă la Judecătoria Chişinău

Toţi angajaţii şi vizitatorii au fost evacuaţi din clădirile Judecătoriei Chişinău, sediile Buiucani şi Centru, după ce un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat despre un obiect explozibil. Apelul a fost făcut în jurul orei 14.30, în această după-amiază, transmite IPN.

Peste 74.000 de dolari, bijuterii şi monede vechi, depistate pe Aeroportul Chişinău

Peste 74.000 de dolari, bijuterii şi monede vechi, depistate pe Aeroportul Chişinău

Peste 74 de mii de dolari americani, bijuterii, monede vechi şi obiecte confecţionate din metale preţioase au fost depistate în bagajele personale a doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi unui conaţional. Posesorii nu deţineau vreun act de însoţire pentru obiectele în cauză şi nici nu au declarat suma de bani. Incidentele au fost consemnate în punctul de trecere a Aeroportului Internaţional Chişinău, transmite IPN.

Bunuri de peste 8 milioane de lei, puse sub sechestru de ARBI. Printre automobilele indisponibilizate este şi un Porsche Cayenne

Bunuri de peste 8 milioane de lei, puse sub sechestru de ARBI. Printre automobilele indisponibilizate este şi un Porsche Cayenne

8.630.568 de lei este suma bunurilor indisponibilizate, săptămâna trecută, de Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) din cadrul CNA. Printre acestea sunt 11 terenuri agricole, 6 mijloace de transport, 6 încăperi locative şi nelocative şi un teren pentru construcţii. Bunurile au fost identificate şi sechestrate  în cadrul a două cauze penale, gestionate de Procuratura Anticorupţie şi Procuratura Generală.

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Moldova anunţă că a contracarat un atac cibernetic asupra unei instituţii publice

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Moldova anunţă că a contracarat un atac cibernetic asupra unei instituţii publice

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a anunţat joi, 17 iunie, că a contracarat activitatea unui hacker, specializat în criminalitate informatică pentru profit. Tânărul de 29 de ani, prin metoda brute-force, a încercat să se autorizeze ilegal pe sistemele informaţionale guvernamentale, ce aparţin I.P. „Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică”.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 5 ani · comentarii (30)

În relaţia conducerii de la Bucureşti, cu administratorii  de la Chişinău, a judeţelor dintre Prut şi Nistru, există, în mod justificat, o anumită prudenţă. Asta pentru că, de-a lungul ultimelor trei decenii, orgoliile unor politicieni - din Republica Moldova, copia, din multe puncte de vedere, a Republicii Democrate Germane - au contracarat speranţele de reîntregire naţională ale românilor lucizi.

acum 3 luni · comentarii (45)

Va veni şi ziua când despre 27 martie 1918 se va vorbi, cu îndreptăţită mândrie, în oraşul românesc Chişinău, cu recunoaşterea publică a faptului că, atunci, demnitatea naţională şi decizia de a repara o nedreptate istorică a fost mai mare decât apetenţa pentru o statalitate artificială, menţinută şi azi, din obişnuinţa unora din legislativul trăitor în dreapta Nistrului, de a se închina la Est, mimând spre Vest o democraţie europeană.

acum 3 luni · comentarii (4)

Pe 31 august, în Ziua sărbătorii Limba Noastră cea Română, Donald Tusk a făcut cea mai clară dovadă privind respectful faţă de limba română. Preşedintele Partidului Popular European, fost premier polonez şi Preşedinte al Consiliului European a demonstrat cum se serbează şi cum se arată respectul faţă de limba română: vorbind-o corect! Mai corect decât cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, mai corect decât mulţi români.

acum 10 luni · comentarii (49)

Securitatea statelor mici este o temă extrem de interesantă prin problematica şi limitările pe care le produce. Când statul în cauză are şi limitările de natură financiară pe care le are Republica Moldova de azi şi nu are nici largheţea, nici cultura de Securitate a Elveţiei, de exemplu, croirea unei Strategii de Securitate este cu atât mai dificilă, dacă este să respectăm toate rigorile artei şi fundamentele

acum 1 an · comentarii (2)

Decizia guvernului de la Chişinău de a opri camioanele româneşti cu ajutor umanitar departe de Piaţa Marii Adunări Naţionale (un loc cu o încărcătură simbolică aparte pentru lupta românismului de la începutul anilor ’90) a generat un val de critici din partea opoziţiei, societăţii civile, inclusiv din partea internauţilor indignaţi.

acum 1 an · comentarii (64)

România a lansat joi, 30 aprilie un adevărat desant în Republica Moldova cu scopul foarte clar de a marca interesul, sprijinul masiv şi susţinerea cetăţenilor Republicii Moldova în luptă cu coronavirusul, aşa cum a făcut-o şi anterior, cu numeroase ocazii, de fiecare dată când românii din stânga Prutului s-au confruntat cu vicisitudinile vremii şi vremurilor.

acum 1 an · comentarii (74)

În prima parte a acestui material intitulat „Transnistria între Chişinău şi Moscova. Generaţia post-conflict şi conturarea identităţii „transnistrene“ cu ajutorul manualelor şcolare“ - parte dintr-un articol publicat în Revista de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale a Academiei Române - am analizat diferenţele dintre două manuale de istorie de pe cele două maluri ale Nistrului.

acum 2 ani · comentarii (38)

În timpul Uniunii Sovietice, pe teritoriul fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM), astăzi, Republica Moldova, împreună cu teritoriul din stânga Nistrului, alipit de Stalin în 1940, toată atenţia în domeniul educaţiei era acordată vorbitorilor de limba rusă.

acum 2 ani · comentarii (25)

În timp ce la Chişinău hotărâri succesive ale justiţiei au consternat comunitatea internaţională, prin nevalidarea alegerilor locale, în aşteptarea hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, iată că, la Adunarea Generală a ONU, a fost votată vineri 22 iunie seara Rezoluţia privind retragerea trupelor străine (a se citi ruse) din Republica Moldova, respectiv din raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova.

acum 3 ani · comentarii (36)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 3 ani · comentarii (12)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 3 ani · comentarii (45)
Modifică Setările