Deputatul Grigore Novac ar fi completat eronat declaraţia de avere. ANI a sesizat Procuratura Generală

Deputatul Grigore Novac ar fi completat eronat declaraţia de avere. ANI a sesizat Procuratura Generală

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a constatat că deputatul socialist Grigore Novac ar fi admis încălcarea regimului juridic al declarării averii şi intereselor personale prin includerea de date incomplete şi eronate în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate şi cele de avere şi interese personale, depuse în perioada 2015-2019. ANI a sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova despre acest caz.

11 frizerii, închise în R. Moldova pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID-19 | coronavirus

11 frizerii, închise în R. Moldova pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID-19

11 frizerii au fost închise ca urmare a verificărilor cu privire la respectarea măsurilor instituite în contextul pandemiei COVID-19. De asemenea, a fost sistată activitatea unei instituţii medicale şi a unui centru de sport. Informaţiile au fost prezentate miercuri, 1 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, transmite IPN.

Lector universitar din Chişinău, cercetat penal pentru luare de mită

Lector universitar din Chişinău, cercetat penal pentru luare de mită

Un lector universitar a întrat în vizorul ofiţerilor CNA, dupa ce a fost denunţat de un student că profesorul i-ar fi cerut mită. Potrivit acestuia, lectorul Catedrei militare a unei universităţi din Chişinău i-ar fi cerut 1.500 de lei pentru a-i elibera livretul militar, fără ca să frecventeze orele şi alţi 600 de lei pentru a influenţa medicii să-i elibereze certificatele corespunzatoare pentru pentru încadrarea la Caterda Militară.

Amenzile aplicate pentru nerespectarea restricţiilor impuse de autorităţi pe perioada pandemiei COVID-19, declarate neconstituţionale de CCM | coronavirus

Amenzile aplicate pentru nerespectarea restricţiilor impuse de autorităţi pe perioada pandemiei COVID-19, declarate neconstituţionale de CCM

Curtea Constituţională a R. Moldova (CCM) a declarat neconstituţionale amenzile aplicate persoanelor fizice pentru încălcarea restricţiilor impuse de autorităţi în contextul luptei împotriva COVID-19. În cazul amenzilor aplicate persoanelor juridice, Curtea a stabilit că „nu prezintă carenţe de neconstituţionalitate”.

Medic igienist: Apa din toate zonele de agrement din Chişinău este contaminată

Medic igienist: Apa din toate zonele de agrement din Chişinău este contaminată

Apa din toate zonele de agrement din municipiul Chişinău este contaminată bacteorologic şi prezintă pericol pentru populaţie. Cei care consumă sau se scaldă în această apă se expun riscului de a face boli diareice acute. Mai mult, ca rezultat al ploilor torenţiale, în ape pot ajunge cadavre de animale, deşeuri menajere, detergenţi, produse petroliere, menţionează medicul igienist Tudor Puiu.

În bugetul de stat vor fi preconizaţi bani pentru restabilirea digurilor de protecţie

În bugetul de stat vor fi preconizaţi bani pentru restabilirea digurilor de protecţie

În bugetul de stat vor fi preconizaţi bani pentru restabilirea digurilor de protecţie, a comunicat, luni dimineaţă, preşedintele Igor Dodon, după şedinţa conducerii de vârf a ţării. Şeful statului a anunţat că decizia a fost luată în urma riscurilor de viituri şi inundaţii pe râurile Prut şi Nistru din cauza ploilor abundente care au avut loc în nordul ţării şi în ţările vecine, transmite IPN.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 4 ani · comentarii (30)

Securitatea statelor mici este o temă extrem de interesantă prin problematica şi limitările pe care le produce. Când statul în cauză are şi limitările de natură financiară pe care le are Republica Moldova de azi şi nu are nici largheţea, nici cultura de Securitate a Elveţiei, de exemplu, croirea unei Strategii de Securitate este cu atât mai dificilă, dacă este să respectăm toate rigorile artei şi fundamentele

acum 28 zile · comentarii (2)

Decizia guvernului de la Chişinău de a opri camioanele româneşti cu ajutor umanitar departe de Piaţa Marii Adunări Naţionale (un loc cu o încărcătură simbolică aparte pentru lupta românismului de la începutul anilor ’90) a generat un val de critici din partea opoziţiei, societăţii civile, inclusiv din partea internauţilor indignaţi.

luna trecuta · comentarii (64)

România a lansat joi, 30 aprilie un adevărat desant în Republica Moldova cu scopul foarte clar de a marca interesul, sprijinul masiv şi susţinerea cetăţenilor Republicii Moldova în luptă cu coronavirusul, aşa cum a făcut-o şi anterior, cu numeroase ocazii, de fiecare dată când românii din stânga Prutului s-au confruntat cu vicisitudinile vremii şi vremurilor.

acum 2 luni · comentarii (74)

În prima parte a acestui material intitulat „Transnistria între Chişinău şi Moscova. Generaţia post-conflict şi conturarea identităţii „transnistrene“ cu ajutorul manualelor şcolare“ - parte dintr-un articol publicat în Revista de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale a Academiei Române - am analizat diferenţele dintre două manuale de istorie de pe cele două maluri ale Nistrului.

acum 1 an · comentarii (38)

În timpul Uniunii Sovietice, pe teritoriul fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM), astăzi, Republica Moldova, împreună cu teritoriul din stânga Nistrului, alipit de Stalin în 1940, toată atenţia în domeniul educaţiei era acordată vorbitorilor de limba rusă.

acum 1 an · comentarii (25)

În timp ce la Chişinău hotărâri succesive ale justiţiei au consternat comunitatea internaţională, prin nevalidarea alegerilor locale, în aşteptarea hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, iată că, la Adunarea Generală a ONU, a fost votată vineri 22 iunie seara Rezoluţia privind retragerea trupelor străine (a se citi ruse) din Republica Moldova, respectiv din raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova.

acum 2 ani · comentarii (36)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 2 ani · comentarii (12)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 2 ani · comentarii (45)

Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos. Un eşec, precizez, al guvernării de la Bucureşti. Cea de la Chişinău nici nu şi-a propus altceva decât festivisme formale, pe care, fără doar şi poate, le va şi organiza. La asta, şcoala sovietică a fost dintotdeauna meşteră.

acum 2 ani · comentarii (22)