Dezbatere: În cazul unor proteste în masă, autorităţile dau de înţeles că nu sunt gata să cedeze 1

În cazul unor proteste în masă, pregătite de partidele de opoziţie împreună cu societatea civilă şi diaspora, autorităţile dau de înţeles că nu sunt pregătite să cedeze şi astfel nu poate fi exclus niciun scenariu. Este posibil ca situaţia să scape de sub control. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîii vopros” de la NTV Moldova.

Dezbatere: În cazul unor proteste în
masă, autorităţile dau de înţeles că nu sunt gata să cedeze Vezi comentarii 1

La Chişinău au început Zilele Diasporei

La Chişinău au început Zilele Diasporei

La Chişinău au început Zilele Diasporei, prin desfăşurarea celei de-a opta ediţii a  Congresului diasporei, care se întruneşte o dată la doi ani. Evenimentul, care a fost organizat vineri, 17 august, la Palatul Republicii, a întrunit peste o sută de cetăţeni moldoveni stabiliţi peste hotare, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor de stat, transmite IPN.

Aeronavele Fly One, interzise în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse

Aeronavele Fly One, interzise în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse

Compania aeriană Fly One anunţă că autorităţile Federaţiei Ruse au impus unele restricţii companiilor aeriene care au aeronave contractate în regim de Wet Lease, în special interzicerea zborurilor acestor aeronave în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse. Din acest motiv, navele care operau cursele în Federaţia Rusă vor fi redirecţionate către alte destinaţii, lucru care va cauza reţineri pentru o perioadă scurtă de timp, transmite IPN.

Codul galben de caniculă se prelungeşte

Codul galben de caniculă se prelungeşte

Meteorologii au prelungit avertizarea cod galben de vreme caniculară pentru încă două zile. Astfel, până pe 18 august inclusiv, predominant în raioanele centrale şi de sud, temperatura maximă a aerului se va menţine cu valori de 33-34 de grade Celsius, transmite IPN.

Doi moldoveni, reţinuţi în Bulgaria pentru producere de droguri în proporţii deosebit de mari

Doi moldoveni, reţinuţi în Bulgaria pentru producere de droguri în proporţii deosebit de mari

Doi moldoveni, care deţin şi cetăţenia Bulgariei, au fost reţinuţi într-un oraş bulgar fiind suspectaţi de producerea şi comercializarea drogurilor în proporţii deosebit de mari. Suspecţii fac parte dintr-un grup care este parte a unei reţele criminale internaţionale. Drogurile, produse în Bulgaria, erau comercializate pe piaţa tenebră din statele UE. Informaţiile au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 2 ani · comentarii (30)

În timp ce la Chişinău hotărâri succesive ale justiţiei au consternat comunitatea internaţională, prin nevalidarea alegerilor locale, în aşteptarea hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, iată că, la Adunarea Generală a ONU, a fost votată vineri 22 iunie seara Rezoluţia privind retragerea trupelor străine (a se citi ruse) din Republica Moldova, respectiv din raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova.

acum 2 luni · comentarii (36)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 3 luni · comentarii (10)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 5 luni · comentarii (45)

Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos. Un eşec, precizez, al guvernării de la Bucureşti. Cea de la Chişinău nici nu şi-a propus altceva decât festivisme formale, pe care, fără doar şi poate, le va şi organiza. La asta, şcoala sovietică a fost dintotdeauna meşteră.

acum 5 luni · comentarii (22)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

acum 10 luni · comentarii (19)

Săptămâna trecută am văzut cum statul român, deşi dispune de toate mijloacele pentru a filtra aplicaţiile de cetăţenie şi, respectiv, pentru a retrage această calitate celor care îi încalcă flagrant Constituţia şi legile, s-a pricopsit cu un număr impresionant de cetăţeni a căror traiectorie de viaţă este tocmai lupta împotriva statului român.

acum 1 an · comentarii (56)

Manipularea orchestrată de către binomul Plahotniuc-Dodon la Chişinău continuă. Pe data de 20 iulie 2017 a fost votată legea care modifică, în pofida recomandărilor europene şi americane, sistemul de vot, iar în aceeaşi zi, ca să acopere subiectul legat de votul parlamentului, a fost votată de către Legislativ o declaraţie pompoasă privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Rrepublicii Moldova.

acum 1 an · comentarii (11)

Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a validat definitiv. De aici înainte binomul va deveni principala grilă de evaluare a situaţiei (geo)politice de la Chişinău.

acum 1 an · comentarii (47)