A inventat un instrument de altoit viţa de vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul veterinar Victor Prisăcaru din Cimişlia a descoperit o metodă de altoit, pe care o foloseşte la crearea noilor soiuri de poamă.

Grădina lui Victor Prisăcaru seamănă cu un mic colţ de rai. Gospodarul le-a aranjat pe toate într-o ordine şi armonie de invidiat. Cine i-a păşit pragul zilele acestea a fost servit neapărat cu struguri ce au bobiţele mari ca nuca şi cu o aromă ameţitoare. Gospodarul a aşteptat trufandalele cu emoţie, căci nici el nu ştia cu siguranţă care vor fi rezultatele altoirii a câtorva soiuri de struguri.
Agricultorul ne-a mărturisit că s-a îmbolnăvit de pasiunea pentru altoit acum cinci ani. „Cu mai mulţi ani în urmă, l-am rugat pe Mihai Tărăcilă, care lucra la protecţia plantelor, să-mi altoiască via. Am stat lângă el cât a muncit. Mi s-a părut un lucru extraordinar şi l-am rugat să mă înveţe. Nu aveam răbdare să vină primăvara ca să mă ocup de altoit", spune entuziasmat medicul veterinar.

70% DIN ALTOIURI SE PRIND

Recent, Victor Prisăcaru, fiind ajutat de un vecin, Gheorghe Chele, lăcătuş de meserie, a creat o maşină de altoit. „Instrumentul e confecţionat din două perechi de foarfece de curăţat. Poate să fie folosit şi la curăţat via, dar nu e de dorit, fiindcă se toceşte, iar la altoire trebuie să fie foarte ascuţit", explică omul în ce constă invenţia sa şi cum funcţionează noul instrument.
Datorită acestuia, 70% din altoiuri se prind. „În partea de sus are două cuţite, iar jos o placă ce apasă viţa. Tăietura e ca un fel de pană. Se taie altoiul şi portaltoiul şi se introduc unul în altul", mai spune acesta.
Inventatorul se laudă cu rezultatele obţinute. „Am altoit mai multe soiuri de struguri: Vostok, Talisman, Frumoasa. Strugurii de soiul Vostok sunt copţi deja. Au aromă de muscat, iar un ciorchine ajunge la un kilogram. Talismanul e şi mai mare, un strugure ajungând la două kilograme, iar bobiţa e cât un ou de prepeliţă. În plus, e rezistent la frig şi infecţii", a mai povestit omul, bucuros de realizările sale.

Vecinul Gheorghe Chele acum e învăţăcelul lui. „M-am molipsit şi eu de această pasiune", a menţionat lăcătuşul. Fermierul din Cimişlia e gata să meargă şi la capătul pământului dacă ar şti că acolo va găsi un soi de butaş interesant. A adus soiuri de struguri din Germania. Primăvara trecută a fost la o familie în Ucraina, de unde a cumpărat 41 de soiuri de viţă de vie.
Victor Prisăcaru spune că altoitul e o ocupaţie prin care îşi realizează visul neîmplinit în tinereţe. „Am vrut să mă fac agronom, dar tata a insistat să devin medic veterinar", a spus cu nostalgie inventatorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite