Ziua Mihai Eminescu: Gazetarul din Sălaj care i-a fost poetului prieten până la moarte şi care i-ar fi fost inspiraţie pentru romanul „Geniu pustiu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mihai Eminescu. Un sălăjean s-a bucurat de prietenia poetului Mihai Eminescu, fiind alături de acesta până la moarte. Un cunoscut istoric literar, contemporan cu cei doi, spunea chiar că eroul Toma Nour din romanul „Geniu pustiu” ar fi fost inspirat de sălăjean.

Ziua MIhai Eminescu

Sălăjeanul care a avut privilegiul să fie prieten cu Mihai Eminescu este scriitorul şi gazetarul Ioniţă Scipione Bădescu, personalitate care patronează, în prezent, Biblioteca Judeţeană din Sălaj. Născut la Răstolţu Mare, în comuna sălăjeană Buciumi, la 15 mai 1847, Ioniţă Scipione Bădescu a avut parte de o bună educaţie, tatăl său, preotul satului, trimiţându-l la studii la Beiuş, iar apoi la Budapesta.

Învăţătorul Ioan Ciupe, din Buciumi, povesteşte, însă, că, după ce a început să lucreze ca şi gazetar, vederile sale democrat - revoluţionare îi atrag persecuţia autorităţilor austro-ungare, fiind nevoit să părăsească Transilvania. Pleacă, astfel, la Bucureşti, iar apoi se stabileşte la Botoşani, unde începe colaboarea cu Mihai Eminescu, alături de care rămâne până la moarte.

Potrivit învăţătorului, istoricul literar român Gheorghe Bogdan Duică spunea cp erou Toma Nour din romanul ”Geniu pustiu” nu este altul decât Ioniţă Scipione Bădescu.

Prietenia dintre cei doi s-a văzut mai ales în momentele dificile din viaţa lui Mihai Eminescu. În 1877, Ioniţă Scipione Bădescu a fost iniţiatorul unei campanii de ajutorare a poetului. Împreună cu 60 de botoşăneni, el a înaintat un memoriu către autorităţi în care cerea ajutor material pentru poetul care trăia în mare mizerie. După moartea lui Eminescu (15 iunie 1889), Ioniţă Scipione Bădescu iniţiază demersurile pentru amplasarea, în Botoşani, a unei statui a poetului.

”Vărstnicii satului din Răstolţu Mare, bazându-se pe spusele părinţilor lor, susţin că Mihai Eminescu a fost, odată, cu Ioniţă Scipione Bădescu, în vizită la părinţii acestuia, în localitate. Tot ei afirmă că în biserică a existat o carte religioasă cu semnătura lui Mihai Eminescu. Din păcate, această carte nu o mai regăsim, ca să putem argumenta această afirmaţie”, spune învăţătorul.

badescu

Ziua Mihai Eminescu, în Sălaj

Împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale sunt marcate de Biblioteca Judeţeană ”Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj prin expoziţii de carte, vizionări de filme documentare realizate de instituţie, dar şi printr-o acţiune strdală pe tema elementelor de identitate reprezentative pentru cultura românească.

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, organizează două manifestări, la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău şi la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Horoatu Crasnei.
Prima a început în 14 ianuarie, la Horoatu Crasnei, unde are loc Concursul interjudeţean „Sub steaua lui Eminescu”, ediţia a III-a, organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 din localitate. La acest concurs şi-au anunţat participarea elevi din clasele I-VIII din judeţele: Sălaj, Maramureş, Bihor, Cluj, Alba, Galaţi, Bacău şi Satu Mare. Concursul este organizat pe trei secţiuni: în 14 ianuarie – compoziţie plastică, iar în data de 15 ianuarie – recitări din poezia lui Eminescu şi creaţie literară pe teme eminesciene.

A doua are loc joi, 15 ianuarie,  în sala festivă a Colegiului Naţional „Silvania” din Zalău, unde este programată conferinţa susţinută de cercetătorul ştiinţific Rodica Marian având ca temă viaţa şi opera eminesciană. Organizatori: Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Asociaţia culturală Jad, Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj, Cenaclul literar „Silvania”.

Tot joi, 15 ianuarie, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă ”Ioan Sima” are loc vernisajul unei expoziţii de carte ce reuneşte lucrările publicate în perioada 2010 - 2014 de cercetătorii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă.
Evenimente omagiale au loc săptămâna aceasta şi la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău, singura şcoală din judeţ patronată spiritual de poetul naţional.

Citeşte şi Patronul spiritual al Bibliotecii Judeţene din Sălaj, Ioniţă Scipione Bădescu - o viaţă marcată de lipsuri materiale, dar şi de prietenia cu Mihai Eminescu

Marele cărturar Simion Bărnuţiu a venit să moară acasă într-o trăsură făcută la ordinul lui Alexandru Ioan Cuza

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite