Zălăuanul este militar de carieră şi pasionat de dansuri populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:


Este preocupat de folclor şi dansuri populare de mai bine de 15 ani. Acum are o familie fericită şi o carieră militară promiţătoare.

Gabriel se consideră un om fericit. Are o carieră stabilă, de patru ani fiind angajat în armată ca soldat voluntar şi de mai bine de 15 ani membru în diferite formaţii de dans popular. La vârsta de 10 ani a fost tras de mânecă de amicul său, Dănuţ Bocşan, şi dus la dansuri.

Aşa a ajuns la Ansamblul „Mugur Mugurel” din Zalău, descoperindu-şi dragostea pentru folclorul românesc şi talentul său la bătut pe picior. „În clasa a III-a, un fost coleg de clasă şi cel mai bun prieten m-a dus cu el la dansuri. Atunci se înfiinţa  Ansamblul Mugur Mugurel din Zalău”, îşi aminteşte el.
Primul său instructor a fost Anghel Duşcaş de la care a învăţat cel mai mult, iar acum este sub aripa protectoare a maestrului coregraf Radu Mureşan.

Între familie, carieră şi folclor

Tânărul spune că nu ştie cum ar fi fost copilăria pentru el dacă nu avea posibilitatea să îşi facă atât de mulţi prieteni. Tot cu ansamblul a avut ocazia să vadă ţara şi lumea. A fost în Franţa, Turcia, Italia, Ungaria şi Grecia la spectacolele şi festivalurile la care au fost invitaţi.

De patru ani este membru în formaţia de dansuri populare aparţinând Ansamblului profesionist „Meseşul”, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Sălaj. „Mugur Mugurel s-a desfiinţat. La vârsta când dansatorii au ajuns la o maturitate, majoritatea s-au dus la un ansamblu profesionist. Eu am plecat primul”, îşi aminteşte dănţăuşul.

Gabi spune că ar dori să continue cu dansurile populare până când îi va permite sănătatea, chiar şi fără bani. Însă pasiunea pentru folclor nu este deloc uşor de menţinut.
Trebuie să se împartă între viaţa de familie, să fie alături de soţia sa Mirela, o carieră restrictivă în ce priveşte punctualitatea şi disciplina şi repetiţiile care au loc de două ori pe săptămână. „La repetiţii merg când pot, însă pentru spectacole fac schimb de serviciu cu colegii pentru a putea participa. De multe ori merg cu maşina personală pentru a putea ajunge la timp atât la spectacole cât şi la muncă”, se destăinuie tânărul de 25 de ani.

În timpul liber rămas iese cu prietenii în oraş sau la un grătar, joacă fotbal.

Vrea să devină subofiţer

Pentru viitorul apropiat şi-a propus să se facă subofiţer şi îşi doreşte o locuinţă pentru familia sa. Anul acesta va participa la concursul de admitere pentru şcoala de subofiţeri. Întrebat fiind dacă s-ar muta în altă ţară, Gabi spune că doar ca să lucreze şi numai dacă ar putea merge cu soţia.
Singura lui temere este în legătură cu Ansamblul Folcloric „Meseşul” care pe viitor, pentru a se reduce din cheltuieli, va suferi restructurări.

Ce-i place?

G.B .: „Îmi place tot ce ţine de folclor şi tradiţii populare. Îmi plac oamenii simpli. Îmi place sportul în general şi fotbalul în special. Îmi place oraşul meu natal pe care nu l-aş schimba cu altul, de oriunde ar fi. Îmi place ţara noastră, cu peisajele naturale, mâncarea tradiţională şi obiceiurile româneşti autentice”.

Ce nu-i place?

G.B.: „Nu-mi plac tinerii din ziua de azi care sunt prost-crescuţi, le lipsesc bunele maniere. Îşi permit orice,  de la fumat şi băut până la consum de droguri. Oriunde mergi într-un club găseşti numai copii de 12 – 15 ani”.


Ce avantaje are un copil care este preocupat de folclor?


G.B .: „La dansuri, în cazul meu, am avut posibilitatea să cunosc multe persoane, să-mi fac prieteni noi, să călătoresc în ţară şi străinătate. Practic, toată copilăria mi-am trăit-o prin prisma dansurilor populare”.

Poţi să faci bani ca membru într-un ansamblu folcloric?

G.B .: „Câştigurile sunt nesemnificative. De o perioadă am început să dansăm la nunţi, unde lumea apreciază ceea ce facem noi şi avem tot mai multe solicitări. Dar după ce se împart banii nu ne rămâne mare lucru”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite