Zălăuanii decid cum se investesc banii oraşului. Proiectele propuse: baie comunală, treceri de pietoni 3D şi picturi murale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerile care trec de etapa evaluării vor fi supuse votului cetăţenilor, Primăria urmând a implementa proiectele care acumulează cel mai mare număr de voturi din partea comunităţii, în limita bugetului alocat pentru acest proces.

19 proiecte au intrat în cursa pentru milionul de lei pus la bătaie de către municipalitate, în cadrul primei ediţii a procesului de bugetare participativă, intitulat ”Propune pentru comunitatea ta, propune pentru Zalău”.
O baie comunală în incinta unui fost punct termic, un parc de joacă modern în cartierul Dumbrava Nord, pistă de biciclete de-a lungul şoselei de centură, treceri de pietoni 3D, un loc de depozitare temporară a autoturismelor neutilizate sau picturi murale cu vopsea care purifică aerul sunt câteva dintre iniţiativele depuse pe platforma electronică special creată.

Pentru baia comunală, bugetul estimat este de 80.000 de lei. Investitia prevede amenajarea a maxim zece cabine de duş (cinci pentru femei şi cinci pentru bărbaţi), toalete, vestiare, o spălătorie (pentru igienizarea prosoapelor şi a altor materiale) şi o zonă pentru recepţie, în care să existe haine din donaţii.

Un alt proiect se referă la amenajarea unei parcări pentru depozitarea temporară, în schimbul unei taxe modice de 10 lei/lună, a maşinilor neutilizate de către propretari. Investiţia în valoare de 230.000 de lei ar determina eliberarea a cel puţin 100 de locuri de parcare din municipiu, ocupate în prezent de mijloace de transport neutilizate, nefuncţionale ori neînmatriculate.

Un milion de lei ar urma să coste transformarea Văii Zalăului în loc de promenadă şi piste de biciclete, zona propusă pentru amenajare având o lungime de 1.500 de metri, din aval de Cinema Scala, până pe strada Fabricii.

Toate cele 19 proiecte sunt, în această perioadă, în evaluare, pentru ca în perioada 6-25 noiembrie, cele declarate viabile să fie promovate de către iniţiatorii lor şi votate on-line. Propunerile trebuie să corespundă unui obiectiv de interes general; să fie sau să poata fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţa a Primăriei Zalău şi care vizează un spaţiu din domeniul public sau privat al municipiului; să nu intre în aria altor programe ale municipalităţii, cum sunt finanţăile nerambursabile acordate ONG-urilor; să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare; să nu aibă un caracter comercial sau publicitar; să nu aibă un caracter politic sau etnic; să fie clar delimitate spatial şi sa nu fie prea vagi.

Propunerile care trec de etapa evaluării vor fi supuse votului cetăţenilor, Primăria urmând a implementa proiectele care acumulează cel mai mare număr de voturi din partea comunităţii, în limita bugetului alocat pentru acest proces. Rezultatele votului vor fi făcute publice în 6 decembrie.

“Cel mai mare câştig este că în acest fel vom antrena cetăţenii din municipiu să vina cu idei şi proiecte care îi interesează pe ei. S-ar putea, la un moment dat, ca noi să avem o anumită prioritate într-un cartier, iar cetăţenii de acolo să îşi dorească altceva. E bine să avem acest tip de dialog, de parteneriat, în care sunt cointeresaţi şi locuitorii pentru dezvoltarea oraşului”, a precizat primarul Ionel Ciunt.

Vă mai recomandăm:

Zalăul va avea autobuze electrice. Când vor fi puse în circulaţie primele mijloace de transport

Investiţie de 60 milioane de lei pentru reducerea poluării. Cum îşi propun autorităţile să încurajeze mersul pe jos şi cu bicicleta

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite