Zalău: Topul liceelor în funcţie de promovabilitate

Zalău: Topul liceelor în funcţie de promovabilitate

Ioan Abrudan consideră că sistemul ar trebui să fie schimbat

Procentul de promovabilitate a bacalaureatului în Sălaj, de 58,66 la sută, este al patrulea la nivel naţional, dar totuşi mai mic cu aproape 20 la sută faţă de anul trecut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inspectorul şcolar general Ioan Abrudan a organizat o conferinţă de presă pentru a încerca să explice de ce rezultatele examenului de bacalaureat au fost atât de slabe în acest an. El spune că una dintre cauze ar putea fi aceea că mulţi dintre elevi, cei de la grupurile şcolare în special, nu au dorit iniţial să meargă la liceu, ci doar să obţină o calificare pentru o meserie. Între timp, acestora li s-a oferit posibilitatea să dea bacalaureatul şi ei au profitat de această şansă. O altă cauză, crede Abrudan, este aceea că mulţi au intrat în licee fără să fi obţinut notă de trecere la evaluarea naţională sau la capacitate. De asemenea, Abrudan mai dă vina pe mentalitatea existentă, aceea că în timpul examenelor se poate comunica, iar în acest an toleranţa a fost zero.

Şapte licee au peste 80 la sută promovabilitate


Din cele 22 de unităţi de învăţământ din Sălaj, şapte au avut procente de promovabilitate de peste 80 la sută. În ordinea promovabilităţii, ele sunt: Colegiul Naţional Silvania Zalău (99,61 la sută), Colegiul Naţional Simion Bărnuţiu Şimleu (92,94 la sută), Liceul Pedagogic Gheorghe Şincai (89,08 la sută), Liceul Ortodox (88 la sută), Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian (86,70 la sută), Liceul de Artă Ioan Sima (81,82 la sută) şi Liceul Sportiv Avram Iancu (80 la sută).

Pe primele locuri de la coadă sunt Grupul Şcolar Sîg, cu nici un elev promovat şi Grupul Şcolar Agricol Nuşfalău (7,14 la sută).


Celelalte unităţi de învăţământ se situează la niveluri intermediare: Liceul Reformat Wesselenyi Zalău (61,70 la sută), Liceul Teoretic Agârbiceanu Jibou (57,50 la sută), Grupul Şcolar Mihai Viteazu Zalău (51,01 la sută), Grup Şcolar Gheorghe Pop de Băseşti Cehu Silvaniei (48,03 la sută), Grup Şcolar Octavian Goga Jibou (47,30 la sută), Grup Şcolar Cserey-Goga Crasna (42 la sută), Grup Şcolar Ioan Pop Ileanda (39,53 la sută), Grup Şcolar Voievod Gelu Zalău (31,09 la sută), Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Şimleu (30,60 la sută), Grup Şcolar Industrial Sărmăşag (27,63 la sută), Grup Şcolar Surduc (18,75 la sută), Grup Şcolar Liviu Rebreanu Hida (17,14 la sută) şi Grup Şcolar Ioan Ossian Şimleu (16,79 la sută).

Miza bacalaureatului este mult prea mare

„Cauza faptului că se copiază constă în ideea că miza bacalaureatului este extrem de ridicată şi există mentalitatea aceea de a lua notă cât mai mare. Dacă bacalaureatul s-ar descărca de această miză, iar accederea în instituţiile universitare ar fi pe bază de examen, elevii nu ar fi tentaţi să copieze. Cred că un procent real de promovabilitate al elevilor la bacalaureat este de 80 la sută. Copiii noştri sunt în stare de asta” – Ioan Abrudan, inspector şcolar general

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările