Zalău: Executori şi avocaţi, "campioni" la datorii la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

122 de sălăjeni au primit de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate titluri executorii pentru datorii la Fondul de Sănătate cuprinse între 190 şi 38.888 de lei. Executorii, avocaţii şi lichidatorii apar cu cele mai mari datorii pe lista de executări silite a Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj.

122 de liberi profesionişti şi persoane autoasigurate din judeţ au fost somate în această perioadă de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să-şi plătească datoriile pe care le au faţă de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Dacă în unele cazuri este vorba despre sume nesemnificative, de câteva sute de lei, în majoritatea cazurilor restanţele sunt de ordinul miilor, chiar a zecilor de mii de lei.

Cea mai mare datorie apare în dreptul executorului judecătoresc Ioan Ţurcaş, somat pentru că are de plătit la Sănătate 38.888 de lei, sumă acumulată în ultimii cinci ani, cât este termenul legal de prescripţie. Contactat de reporterul Adevărul, executorul a precizat că a încheiat deja o „convenţia cu Casa de Asigurări pentru eşalonarea acestei datorii” şi că a plătit deja o parte din ea.

Locul 2 în topul datornicilor la Sănătate este ocupat tot de un executor judecătoresc. Este vorba despre Kovacs Levente Ferenc, somat pentru o datorie de 24.716 lei.

Şi avocaţii sunt bine reprezentanţi în lista datornicilor. Doi dintre ei ocupă chiar poziţiile 3 şi 4 după suma datorată. Vorbim despre avocata Maria Popovici, cu o restanţă de 11.285 de lei, şi despre Ioan Chiş, cu 8.888 lei.

Locul 5 este ocupat de reprezentantul pe vânzări al unei firme de cosmetice, Cristina Hădărean, ce figurează cu o restanţă de 6.932 de lei.

S-a trecut la poprirea conturilor


Potrivit preşedintelui CJAS, Claudiu Bîrsan, o parte dintre cei somaţi au venit deja să plătească sau cel puţin să stabilească împreună cu reprezentanţii instituţiei o convenţie de eşalonare a plăţii acestor datorii. În cazul celor care nu au plătit şi nici nu au semnat astfel de convenţii s-a trecut deja la următoarea etapă a executării silite: poprirea conturilor. „Dacă nu putem recupera nici aşa banii vom recurge la sechestru şi la valorificarea bunurilor, dar până acum nu a fost cazul niciodată să se ajungă la această măsură”, precizează Bîrsan.

La începutul anului, pe lista datornicilor la Sănătate apăreau, în Sălaj, peste o mie de persoane. Cea mai mare datorie a fost de 66.881 de lei, adică o medie de peste 13.000 de lei pentru fiecare din ultimii cinci ani, şi a aparţinut unui prosper om de afaceri. Acesta, alături de alţi datornici somaţi în lunile anterioare de CJAS, a plătit, cel puţin parţial, contribuţia restantă.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite