Voluntari pentru un mediu mai curat. Ecologiştii din două licee, răsplătiţi cu o tabără de vară

Voluntari pentru un mediu mai curat. Ecologiştii din două licee, răsplătiţi cu o tabără de vară

Marşul ecOprovocarea prin Zalău FOTO Andreea Vilcovschi

În doar şapte luni, liceenii voluntari au reciclat 8.000 de kilograme de deşeuri şi au plantat peste 2.000 de puieţi şi arbuşti ornamentali.

Ştiri pe aceeaşi temă

Elevi de la Liceul Tehnologic "Mihai Viteazul" şi Colegiul Naţional "Silvania" Zalău vor participa, în această vară, la Tabăra de Leadership pentru Mediu ecOprovocarea, în semn de recunoaştere a implicării lor, pe parcursul acestui an şcolar, în probleme ce ţin de protecţia mediului.

Aproximativ 40 de elevi din cele două unităţi de învăţământ, înscrişi în Cluburile ecOprovocarea ale Asociaţiei pentru dezvoltare durabilă "ViitorPlus" au participat la activităţi de împădurire, de igienizare a zonelor afectate de deşeuri, de reciclare, de îngrijire a spaţiilor verzi, dar şi la târguri tematice la care au vândut obiecte pe care nu le mai folosesc în schimbul unor cantităţi de deşeuri reciclabile. Coordonaţi de 10 profesori, ei au reuşit să recicleze în şapte luni, peste 8.000 de kilograme de deşeuri, să planteze circa 2.000 de puieţi şi arbuşti ornamentali şi să colecteze 193 de saci de deşeuri.

Marş prin centrul Zalăului

Tinerii au fost împărţiţi în cinci echipe pentru fiecare categorie de protecţia mediului în parte. Echipele s-au întâlnit săptămânal pentru a parcurge atelierele non-formale din curricula de mediu, au planificat şi au desfăşurat activităţi prin care s-au implicat activ, atât ei, cât şi colegii lor, în problemele de mediu din judeţul Sălaj.
După un an de acţiuni, echipele de voluntari au fost premiate în cadrul festivităţii celei de-a VIII-a ediţii a concursului de educaţiei non-formală şi extraşcolară Cluburile ecOprovocarea. Anterior festivităţii, liceenii au mărşăluit prin centrul Zalăului, pentru a atrage atenţia asupra problemelor de mediu din comunitate, după care au discutat cu autorităţile pe tema aparatelor de fitness în aer liber pentru locuitorii din Zalău.

Rezultatele obţinute de elevi în cadrul Cluburilor ecOprovocarea au intrat într-o competiţie care a avut ca miză participarea echipelor câştigătoare la Tabăra de Leadership pentru Mediu ecOprovocarea organizată în această vară. Elevii sălăjeni s-au clasat pe primul loc la categoriile “reciclare, “plantare” şi “amenajare spaţii verzi” pe locul al doilea la “igienizare” şi “târguri tematice”. Astfel, cinci echipe de la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” şi Colegiul Naţional “Silvania” vor merge în această vară în tabăra de leadership organizată de Asociaţia ViitorPlus. În cadrul festivităţii au fost premiaţi şi elevii din cadrul Liceului Reformat “Wesselenyi” care au participat la Concursul Naţional ecOprovocarea şi au obţinut locul întâi la categoriile “târguri tematice” şi “reciclare”.

Tinerii, încurajaţi să se implice

"Scopul cluburilor este de a forma lideri în domeniul protecţiei mediului. Ne dorim ca tinerii să înţeleagă problemele actuale de mediu întâmpinate la nivel global, naţional, dar şi local şi să ia atitudine, să se implice activ în diminuarea lor. Am iniţiat programul ecOprovocarea deoarece în România, educaţia pentru dezvoltare durabilă nu este integrată încă în sistemul formal şi nici profesorii nu dispun de materialele adecvate pentru a încuraja elevii să se implice în astfel de activităţi. Elevii au fost mai mult decât încântaţi să se implice în problemele de mediu din judeţul lor, iar rezultatele obţinute de ei sunt peste aşteptări”, a declarat Lucia Cojocaru, managerul programului "ecOprovocarea" al Asociaţiei ViitorPlus.

În cele opt ediţii ale programului ecOprovocarea, peste 40.000 de elevi şi de profesori din ţară au făcut 97.300 de ore de voluntariat pentru mdiu, au reciclat 390.00 de kilograme de deşeuri, au plantat 117.000 de puieţi, au colectat 4.700 de saci de deşeuri din natură şi au organizat 3.500 de evenimente de educaţie ecologică.

Mai puteţi citi:

Elevii care promovează gusturile vechi. Vor găti preparate slovace şi maghiare în centrul oraşului

Omagiu adus eroilor neamului: 100 de copii, cu 100 de flori şi 100 de lumânări

 
 
citeste totul despre: