Volumul care îl omagiază pe Corneliu Coposu, la 25 de ani de la moarte. „Vocea celui care era unul dintre cei mai supravegheaţi români“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoricul sălăjean Marin Pop apără memoria lui Coposu FOTO Arhivă
Istoricul sălăjean Marin Pop apără memoria lui Coposu FOTO Arhivă

Cartea scrisă de istoricul sălăjean Marin Pop va fi lansată online, în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la trecerea la cele veşnice a Seniorului.

Declaraţii date de marele om politic Corneliu Coposu în timpul achetelor la care a fost supus, corespondenţa pe care a purtat-o cu diferite persoane, interceptată de Securitate, precum şi diverse scrieri inedite confiscate de Securitate în timpul percheziţiilor domiciliare sunt reunite în cea mai recentă carte a istoricului Marin Pop.
Intitulat "Corneliu Coposu sub lupa securităţii  - declaraţii, corespondenţă, conferinţe şi scrieri inedite", volumul face parte din programul de cercetare derulat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău - "Sălajul secolului XX şi personalităţile sale". Manuscrisul volumului a câştigat prima ediţie a concursului iniţiat de Istitutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi a apărut cu sprijinul Fundaţiei "Corneliu Coposu", la Editura "Vremea" din Bucureşti.

"Lucrarea de faţă îşi propune să introducă în circuitul ştiinţific informaţii inedite referitor la unele declaraţii din timpul anchetelor la care a fost supus marele om politic sălăjean, Corneliu Coposu, încă din anul 1945, cu ocazia marii demonstraţii pro-monarhiste şi anticomuniste din 8 noiembrie, de ziua onomastică a regelui Mihai I al României, precum şi cele efectuate de către Securitate, „braţul înarmat” al partidului unic, în perioada comunistă, atât în perioada cât se afla în închisoare, ca deţinut politic, cât şi după eliberare, până în decembrie 1989. Ele au fost selectate de către noi şi fac referire la evenimente, persoane şi aspecte de viaţă cotidiană în timpul regimului comunist. De asemenea, publicăm corespondenţa pe care a purta-o cu diverse persoane, interceptată şi multiplicată de către Securitate şi diverse scrieri inedite, confiscate de către Securitate cu ocazia numeroaselor percheziţii domiciliare. Am considerat că avem datoria morală de a-l reabilita şi sub aspect intelectual, arătând opiniei publice adevărata lui pregătire profesională, deoarece a fost marginalizat şi trecut la index în perioada comunistă", precizează autorul.

Structurat pe trei capitole, demersul ştiinţific are la bază informaţiile studiate în Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, respectiv Dosarul de Urmărire Informativă (38 volume), Fondul Penal şi unele dosare din Fondul Documentar, care fac referire la Corneliu Coposu.

volum despre coposu foto marin pop

Lansare online

Cartea va fi lansată în 11 noiembrie, de la ora 19, la împlinirea unui sfert de veac de la moartea Seniorului, pe platforma “Zoom”, şi transmis pe pagina de facebook Fundaţia Corneliu Coposu. La eveniment vor participa, alături de autorul volumului, reprezentanţi ai editurii, politologul Alexandru Gussi şi preşedinte executiv Fundaţia "Corneliu Coposu", Ion-Andrei Gherasim.

"Cartea este una pe cât de curajoasă, pe atât de actuală. Cu cât vremurile sunt mai tulburi, cu atât avem mai mare nevoie de cunoaşterea trecutului pentru a înţelege încotro ne îndreptăm. Regimurile totalitare de ieri, tentaţiile totalitare de azi ştiu bine că o condiţie necesară a naşterii Omului Nou este ignorarea trecutului. Şi trecutul însuşi e ambivalent: vrem să ne aducem aminte numai de anumite lucruri. Identitatea unei comunităţi e dată chiar de această întoarcere interesată spre trecut: împreună decidem ce vrem să valorizăm, implicit şi ce vrem să uităm", scrie politologul Alexandru Gussi, în prefaţa lucrării.

Acesta precizează că documentele prezentate vin să reconstituie modul în care Coposu privea istoria şi realitatea în care trăia: "Marea majoritate a publicului cititor nu poate consulta zecile de volume din diversele arhive constituite ca parte a activităţii represive împotriva sa. Volumul de faţă ne oferă şansa nu a unei sinteze, ci a unei necesare selecţii care îl ajută pe cititor parcă să asculte nemijlocit vocea celui care era unul dintre cei mai supravegheaţi români. O voce a arhivelor, adică o voce în mare parte epurată administrativ de dramatismul contextului. Dar asta paradoxal ne ajută să înţelegem conţinutul ideatic al mesajul pe care îl transmitea Corneliu Coposu. Un mesaj care era transmis cu conştiinţa că va fi captat în viitor".

Vă mai recomandăm:

Scrisoarea prin care Corneliu Coposu corecta erorile despre 23 august 1944. Mesajul transmis istoricului Gheorghe Buzatu

Adevărul ascuns 71 de ani despre lovitura de stat din 23 August 1944. De ce a oprit Iuliu Maniu de la publicare un interviu istoric acordat de Corneliu Coposu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite