VIDEO Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Cele mai importante măsuri care îţi pot salva viaţa

VIDEO Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Cele mai importante măsuri care îţi pot salva viaţa

Specialiştii recomandă să acţionam raţional FOTO Arhivă

Seismul ce a zguduit Sălajul miercuri dimineaţă a fost unul de suprafaţă şi, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a fost resimţit şi în judeţul Cluj.

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade s-a produs miercuri dimineaţa în judeţul Sălaj. Nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, însă pentru evaluarea situaţiei, au fost trimise în recunoaştere echipaje de pompieri. În acest context, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au transmis populaţiei informaţii despre măsurile şi modul de comportare în caz de seism.

Potriviti platformei naţionale de pregătire pentru situaţii de urgenţă, fiipregătit.ro, indiferent unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului, adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea seismului. Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon. Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta, iar dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa şi îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele. Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit.

Evitaţi liftul

Este important să nu utilizaţi liftul. Dacă seismul vă surprinde în lift, apăsaţi butonul de urgenţă, iar când liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.
Specialiştii avertizează că pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge. Ca urmare, dacă sunteţi în exteriorul clădirii, adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, imobile, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Dacă sunteţi într-un vehicul, rămâneţi înauntru. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi dacă au căzut în jur cabluri electrice, situaţie în care aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

Dacă vă aflaţi pe munte, fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi; pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.

Ce faci după cutremur

După producerea evenimentului, încercaţi în primul rând să rămâneţi calm, liniştiţi persoanele speriate şi copiii. Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi. Dacă aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.

Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube şi verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă. Fiţi atenţi la scări, pentru că mişcarea seismică ar fi putut afecta rezistenţa acestora.
Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R ! Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.

Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, miercuri, 1 mai, judeţul Salaj a fost lovit de un cutremur cu o magnitudine de 4, produs la o adâncime de 1 km. Epicentrul cutremurului a fost localizat în apropierea următoarelor oraşe: Zalău (2 km), Jibou (24 km), Cehu Silvaniei (26 km), Şimleu Silvaniei (28 km) şi Huedin (34 km).
Pe baza feedbackului transmis direct sau prin intermediul reţelelor de socializare, cutremurul a fost resimţit în Floreşti, Căpuşu, Valea Drăganului, Someşul Rece, Gilău sau Turda. Nu au fost înregistrate victime ori pagube materiale.
 

Citiţi şi:

UPDATE Cutremur de 4.2 grade în Sălaj. Mai multe persoane au sunat la 112

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: