VIDEO Un ţărănist acuză. Mărirea şi decăderea PNŢCD, explicată de un fost ministru de Interne al partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru ţărănist Gavril Dejeu a vorbit miercuri, 29 aprilie, la Zalău, despre momentele  critice din istoria naţională trăite pe viu de acesta şi relatate în cartea ”Pe firul evenimentelor”. El s-a referit inclusiv la declinul PNŢCD, detaliat şi în carte, pe care îl pune, în parte, pe seama unor ”foşti securişti”.

În vârstă de 83 de ani, fostul ministrul de Interne, demisionar din funcţie după ce forţele din subordine nu au fost capabile să-i oprească pe minerii porniţi spre Bucureşti în ianuarie 1999, a avenit la Zalău pentru a lansa cea de-a doua ediţie a cărţii sale,  „Pe firul evenimentelor”, în fapt, o lucrare autobiografică în care sunt descrise experienţele trăite de autor, trecute - bineînţeles - prin prisma percepţiilor personale, între anii 1940 - 2000, perioadă considerată de acesta drept una de profundă degradare a societăţii româneşti.  Lansarea a avut loc în sala de şedinţe a Catedralei „Sfânta Vineri” din Zalău şi a fost organizată de Asociaţia Clubul Naţional Ţărănist – PNŢCD, filiala Sălaj, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău.


”S-a întâmplat ca eu să trăiesc evenimente importante (...). Am scris numai ceea ce am trăit şi simţit personal. Nu am întrebat nimic pe nimeni”, a explicat Gavril Dejeu, adăugând că speră ca şi alţii care au trăit astfel de experienţe să scrie despre ele, toate acestea putând constitui, la un moment dat, importante surse de informare pentru cei interesaţi de istoria reală a ţării.


Cartea descrie copilăria autorului, într-un sat din judeţul Cluj, inclusiv episodul în care tatăl său este împuns cu baioneta în abdomen şi pus în pat alături de copilul Gavril, atunci în vârstă de opt ani. Continuă cu descrierea vieţii ardelenilor sub stăpânirea ungară, cu şcoala în care copiii români erau privaţi de dreptul de a învăţa carte, cu oscilarea tânărului Gavril între Conservator şi Facultatea de Drept, dar şi cu o altă mare dramă din familie:  condamnarea la moarte de comunişti a fratelui său, Alexandru, unul dintre liderii rezistenţei anticomuniste din Munţii Apuseni, împuşcat la închisoarea de la Gherla.


Dintre evenimentele de după 1989, relatate din perspectiva deputatului PNŢCD şi apoi a ministrului (şi chiar prim-ministru pentru câteva săptămâni), Gavril Dejeu a ales să vorbească, la Zalău, despre evoluţia Partidului Naţional Ţărănesc, pe care a apreciat-o drept ”o tragedie”. Fostul ministru a identificat şi cauzele acestei ”tragedii”: intervenţiile din exterior, reprezentate de ”infiltrări” în partid ale unor ”foşti securişti”, puşi de ”puterea politică de atunci, de imediat după 1990”, să ”sape la temelia doctrinară şi ideologică a partidului”, dar şi faptul că formaţiunea nu a avut, după Corneliu Coposu, lideri capabili să ridice şi să menţină partidul acolo unde îi era locul.


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite