VIDEO Cum sunt învăţaţi poliţiştii să se apere de infractori. Iniţiatorul este instructor de arte marţiale

VIDEO Cum sunt învăţaţi poliţiştii să se apere de infractori. Iniţiatorul este instructor de arte marţiale

Cursurile se întind pe parcursul a cinci zile FOTO Andreea Vilcovschi

Aproape 270 de poliţişti de la structurile de Ordine Publică, Poliţie Rutieră şi Investigaţii Criminale sunt cuprinşi în programul de perfecţionare a tehnicilor de autoapărare.

Prima grupă de 12 poliţişti, din totalul celor 267 cuprinşi în proiectul implementat în premieră în Poliţia sălăjeană, au ajuns la finalul cursului. Şase ore pe zi, timp de cinci zile, aceştia au învăţat, sub atenta îndrumare a luptătorilor de la Serviciul de Acţiuni Speciale, diferite tehnici de autoapărare, multe dintre ele preluate din artele marţiale.

Iniţiativa aparţine noului împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Marius Mihăilă, deţinător al centurii negre la jiu-jitsu şi membru al Corpului Instructorilor de arte marţiale al Ministerului Afacerilor interne.

Stăpânirea tehnicilor de cădere, lovituri de braţe, precum directa, croşeul ori upercut-ul, lovituri de picioare specifice artelor marţiale, dar şi procedee de strangula au fost doar câteva dintre "lecţiile" predate de către luptătorii de la SAS. Cursanţii au învăţat cum să reacţioneze când infractorul îi apucă de braţe, piept sau gât, cum să transporte forţato persoană care opune rezistenţă, cum să folosească bastonul tip tonfa ori sprayul lacrimogen, cum să contracareze atacul cu arme albe, dar dar şi cum să încătuşeze un infractor.

“Ne dorim să întărim capacitatea de reacţie a poliţiştilor din IPJ Sălaj. Am gândit acest proiect, acest modul de de pregătire, în contextul în care, la nivel naţional, în ultima perioadă au avut loc mai multe cazuri de ultraj la poliţist, iar recent, în judeţul Sălaj au fost executate focuri de arma la adresa unui om al legii. Procedeele pe care le exersează sunt foarte utile în activitatea lor din teren, unde se întâlnesc cu o serie de situaţii complexe; în plus, poliţistul trebuie să aibă cunoştinţe şi abilităţi de a imobiliza, de a conduce la secţie un infractor şi nu de a-i provoca răul. Pe de altă parte, trebuie să fie capabil să se proteje de eventualele atacuri ale infractorilor”, a explicat şeful IPJ Sălaj.

Printre cursanţi se numără şi femei poliţist. Agentul de poliţie Florina Roman, de la Postul de Poliţie Creaca, face parte din prima grupă de cursanţi şi mărturiseşte că informaţiile dobândite îi vor fi extrem de utile: "Acest program reprezintă un mare plus, întrucât mi-a permis să mai perfecţionez în unele tehnici cu care eram doar familiarizată. Acum mă simt mult mai pregătită, mai ales că noi, femeile, trebuie să depunem un efort crescut, având în vedere că majoritatea infractorilor sunt bărbaţi".

În total, 267 de poliţişti sălăjeni de la structurile de Ordine Publică, Poliţie Rutieră şi Investigaţii Criminale sunt cuprinşi în programul de perfecţionare a tehnicilor de autoapărare.

Citiţi şi:

Deficit de personal la IPJ Sălaj. Câţi poliţişti cu experienţă au părăsit sistemul în ultimii ani

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: