Viaţa de poveste a Clarei Maniu. Mama ilustrului om politic Iuliu Maniu, una dintre cele mai puternice femei ale secolului al XIX-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clara Maniu (stânga), la procesul memorandiştilor
Clara Maniu (stânga), la procesul memorandiştilor

Descendenta unei familii de intelectuali ai secolului al XIX-lea, Clara Maniu a fost una dintre femeile acelor vremuri care nu numai că şi-a depăşit condiţia, dar a şi reuşit să-şi ajute mare parte din semeni. Viaţa ei a inspirat-o pe o altă feministă a epocii, Elena Aciu, să scrie o monografie premiată în 1937 la Paris.

Provenit dintr-o veche familie de intelectuali români, fostul premier al României Iuliu Maniu nu a fost nici primul, nici singurul din familie care şi-a pus inteligenţa nativă în slujba celorlalţi. Pe lângă tatăl său, un ilustru magistrat al vremii, şi mama sa, Clara Maniu, s-a remarcat în epocă prin acţiunile sale, în special prin cele dedicate emancipării femeilor. De numele ei se leagă, spre exemplu, înfiinţarea primei şcoli româneşti din judeţ, la Şimleu Silvaniei, dar şi lupta pentru păstrarea identităţii româneşti (a înfiinţat un muzeu, o bibliotecă) într-o perioadă în care regiunea se afla sub stăpânire austro-ungară.


Cine a fost Clara Maniu

Clara Maniu, născută Coroianu,  s-a născut în1842, la Bobota, fiind fiica venerabilului Vicar al Silvaniei Demetriu Coroianu de Coruieni şi Vima Mică, asesor la Consistoriul Mitropolitan. Mama sa, Iuliana Pop de Mireşul Mare, era fiică de preot şi nepoată a protopopului Grigorie Pop din Craidorolţ. Clara a beneficiat de o educaţie aleasă din familie, o familie cu vechi tradiţii istorice, o familie de preoţi şi patrioţi români.  În 1865, Clara Maniu s-a căsătorit cu distinsul magistrat şi avocat Ioan Maniu, cuplul având împreună cinci copii.



În 1881, Clara Maniu a fost aleasă preşedintă a Reuniunii Femeilor Române Sălăjene, funcţie pe care a deţinut-o timp de 16 ani.

Subiect de carte premiată la Paris

claramaniu

Potrivit istoricului Marin Pop, viaţa şi activitatea Clarei Maniu a inspirat-o pe Elena Aciu, o altă reprezentantă a mişcării feministe din epocă, să scrie o monografie. ”În anul 1937, în perioada 6-21 mai, are loc la Paris cel de al doilea Congres Internaţional "La mere au foyer ovriere de progres humain" (Mama în cămin, făuritoare a progresului uman). Acest congres a tratat o problemă de mare importanţă şi anume Maternitatea, în sensul cel mai nobil al cuvântului, cu toate greutăţile şi mai ales bucuriile pe care le comportă ea. Comitetul organizator a trimis un apel tuturor ţărilor europene şi chiar Statelor Unite ale Americii să colaboreze la această nobilă acţiune şi să trimită materiale de documentare istorică, cele mai reuşite lucrări urmând a fi premiate”, explică istoricul contextul în care este scrisă monografia.

claramaniu


Invitaţia la concurs suna aşa: "Căutaţi în ţara Dvoastră cel mai frumos exemplu de femeie, de Mamă, realizatoare prin activitate şi prestigiu uman şi social, fie printre persoanele cunoscute, fie printre acele ce au trecut în Istorie". Elena Aciu, fostă profesoară la liceul de fete din Beiuş şi fostă preşedintă a Reuniunii Femeilor Române Sălăjene, răspunde acestui apel şi trimite o lucrare cu caracter monografic referitoare la viaţa şi activitatea Clarei Maniu. Din cele trei premii acordate de comitetul organizator, unul a revenit monografiei despre Clara Maniu, lucrare elogiată de către presa vremii. Venitul încasat din vânzarea acestei monografii, publicată la Tipografia "Cartea Românească" din Cluj, era destinat Orfelinatului de fete din Şimleu Silvaniei.


Clara Maniu la 80 de ani

claramaniu


Şi-a trăit ultima parte din viaţă, până la venerabila vârstă de 87 ani, la Bădăcin, în casa care se zbate acum să reziste timpului şi pentru a cărei salvare a fost iniţiată o campanie publică. Zeci de români din ţară şi din străinătate s-au alăturat demersului iniţiat de preotul paroh Cristian Borz şi au donat sume de bani, atât de necesare începerii unui proces de reabilitare a imobilului. Pentru că banii nu sunt, încă, suficienţi, campania continuă, aşa că doritorii pot să sprijine acest proiect donând în conturile:


Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

Vă mai recomandăm:

Ciudata prietenie dintre Corneliu Coposu şi un marxist convins, care îl turna la Securitate. Seniorul şi-a convins amicul turnător să i se spovedească

Cum petrecea Corneliu Coposu sărbătorile creştine în detenţie, urmărit pas cu pas de Securitate

Minciunile istoriei: cum a fost "pictat" Corneliu Coposu drept un mare moşier şi un trădător de ţară

Cum a refuzat Corneliu Coposu să îl trădeze pe Maniu, deşi în schimbul trădării i se promisese libertatea


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite