Un primar condamnat pentru corupţie şi patru dezertori din PSD, susţinuţi de liberali la alegerile locale

Un primar condamnat pentru corupţie şi patru dezertori din PSD, susţinuţi de liberali la alegerile locale

Ioan Barou a fost condamnat pentru corupţie şi fals intelectual FOTO Adevărul

PNL Sălaj a anunţat pe reţele de socializare că la alegerile locale din acest an va susţine cinci candidaţi independenţi, foşti şi actuali primari.

Colegiul Director Judeţean al Partidului Naţional Liberal Sălaj, întrunit în şedinţă azi, 4 iulie 2020, a validat candidaturile a 51 de candidaţi pentru funcţia de primar. În cinci comune - Fildu de Jos, Cuzăplac, Gârbou, Creaca şi Bocşa - vor fi susţinuţi candidaţi independenţi (fosţi şi actuali primari), iar în comunele Crasna, Şamşud, Camăr şi Boghiş, PNL Sălaj va depune liste doar pentru Consiliul Local, au anunţat reprezentanţii formaţiunii politice într-o postare pe Facebook.

Printre cei cinci independenţi se regăsesc patru actuali edili de comune care au demisionat recent din PSD: Mircea Pop, primar în Cuzăplac - cel mai longeviv primar sălăjean, Alexandru Spătar, primar în Gârbou, Eugen Terec, primar în Creaca, şi Albert Nicolae, primar în Fildu de Jos.

Condamnat pentru corupţie

Cel de-al cincilea este Ioan Barou, un fost liberal care îşi încearcă din nou norocul pentru fotoliul de edil în comuna Bocşa. Barou a mai ocupat această funcţie în mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, şi din 2012 până în 2014, când a fost demis prin ordin de prefect, ca urmare a unei condamnări penale definitive.

Barou fusese trimis în judecată în 2011 şi, potrivit procurorilor, în calitate de primar, i-a ajutat pe fiul şi nora secretarului comunei să întocmească în fals dosarul pentru solicitarea unei subvenţii de la stat în vederea construirii unei locuinţe în baza OUG 51/2006. Cei doi tineri au obţinut, astfel, de la Ministerul Dezvoltării peste 50.000 de lei, angajându-se ca pentru aceşti bani să demoleze o casă veche şi să construiască una nouă.
În primă instanţă, primarul a primit patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilat faptelor de corupţie, şi fals intelectual, însă în urma apelului formulat, Curtea de Apel Cluj a decis aplicarea unei pedepse mai blânde, de un an şi jumătate cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni.

Edilul a fost dat afară cu regrete din PNL, pentru ca în 2016, să se înscrie din nou în cursa pentru Primăria Bocşa, de această dată ca independent. A pierdut, însă, în faţa candidatului UDMR.

În ceea de priveşte Primăria Zalău, liberalii au anunţat că îl vor susţine pe Florin Iordache, candidatul desemnat de USR-PLUS, în timp în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean, cu sprijinul Alianţei amintite, vor merge pe mâna solistului de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu.

Reacţia pesediştilor

La scurt timp după anunţul liberalilor, conducerea PSD Sălaj a reacţionat tot pe reţelele de socializare: "Am aflat în urmă cu câteva zile că opţiunea celor patru colegi - primarii din Cuzãplac, Gârbou, Creaca şi Fildu de Jos - este ca la alegerile locale din acest an să candideze ca independenţi. Respectăm decizia pe care au luat-o şi le mulţumim pentru munca pe care au depus-o ani de zile în calitate de primari ai PSD în comunităţile care i-au ales. Noi vom continua discuţiile cu cei patru edili şi poate până la depunerea candidaturilor vor lua o altă decizie. Îi întrebãm pe PDL-iştii vopsiţi în PNL-işti dacă atunci când au ei un interes e bună “ciuma roşie”?""

Mai puteţi citi:

Primarul comunei Bocşa scapă de închisoare. Cum a modificat Curtea de Apel Cluj sentinţa de patru ani de detenţie

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările