Un poliţist care făcea afaceri cu miei, condamnat pentru evaziune fiscală. Omul legii s-a pensionat înainte de a afla verdictul

Un poliţist care făcea afaceri cu miei, condamnat pentru evaziune fiscală. Omul legii s-a pensionat înainte de a afla verdictul

Poliţistul vindea miei către piaţa arabă şi nu înregistra veniturile

La aproape patru ani de la începerea procesului pentru evaziune fiscală, poliţistul sălăjean Daniel Perneş a fost condamnat definitiv. Cu doar o lună înainte ca magistraţii Curţii de Apel Cluj să se pronunţe, bărbatul a ieşit la pensie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trimis în judecată în 2013 într-un dosar de evaziune fiscală cu miei, sălăjeanul Daniel Perneş, pe atunci lucrător în cadrul departamentului Resurse Umane al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, a fost condamnat definitiv zilele trecute de către magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Instanţa clujeană a respins ca nefondat apelul declarat de Perneş împotriva sentinţei penale din vara anului trecut a Tribunalului Sălaj, şi a dispus ca acesta, devenit între timp pensionar, să primească o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani şi patru luni. De asemenea, el a fost obligat să achite prejudiciul nerecuperat, iar către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, în solidar cu SC Anamel SRL, dobânzile, majorările şi penalităţile de întârziere aferente sumelor de 74.663 de lei, respectiv 131.181 de lei, calculate de la data scadenţei până la data achitării integrale a debitului. Daniel Perneş va suporta şi cheltuielile judiciare avansate de stat în valoare de 500 de lei.

Pe durata termenului de supraveghere, Daniel Perneş trebuie să respecte mai multe măsuri, printre care să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcere, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.

Firmă deschisă pe numele unor rude

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii sălăjeni, “în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale, în perioada 1 ianuarie 2008-28 februarie 2012, nu a înregistrat în totalitate venituri obţinute, cauzând, astfel, un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 35.293 de lei şi a înregistrat în actele contabile documente fictive, operaţiuni care au avut drept consecinţă cauzarea unui prejudiciu total de 173.951 de lei, reprezentând impozit pe profit suplimentar şi TVA”.

Anchetatorii susţin că bărbatul a administrat o firmă înregistrată pe numele unor rude, deşi statutul său de poliţist nu îi permitea să facă acte de comerţ. „Rudele nu ştiau foarte multe despre activitatea firmei, pentru că, de fapt, el se ocupa de tot, deşi, ca şi poliţist, nu avea voie să facă asta. Inculpatul cumpăra miei, vindea miei la arabi şi nu a înregistrat veniturile obţinute din aceste activităţi comerciale, în condiţiile în care semna facturi şi chitanţe”, declara, la scurt timp după trimiterea lui Perneş în judecată, Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Prin sentinţa penală din 2016 a primei instanţe, a fost schimbată încadrarea juridică, reţinându-se în sarcina poliţistului patru infracţiuni de evaziune fiscală: una constând în omisiunea evidenţierii integrale a veniturilor în contabilitate şi trei constând în înregistrarea de operaţiuni fictive.

A plătit o parte din prejudiciu

Pe parcursul procesului, Perneş a achitat aproape 133.000 de lei din prejudiciul cauzat, astfel că pentru două dintre faptele de evaziune a scăpat doar cu o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. Pentru celelalte două, prin care a prejudiciat bugetul statului cu peste 76.000 de lei, magistraţii Tribunalului Sălaj l-au condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani şi patru luni. Astfel, instanţa a apreciat că inculpatul a evidenţiat, în contabilitatea societăţii Anamel SRL, unele operaţiuni fictive privind restituirea, fără documente justificative, a unor sume pentru care nu au existat înregistrări ori documente justificative vizând încasarea acestora. De asemenea, el a evidenţiat în contabilitatea firmei amintite operaţiuni fictive privind cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.

Pus la dispoziţie încă de la începerea urmăririi penale, Perneş a decis să iasă la pensie începând cu 14 iunie, cu doar o lună înainte ca magistraţii Curţii de Apel Cluj să se pronunţe. În aceste condiţii, susţin oficialii IPJ Sălaj, condamnarea primită nu produce efecte juridice asupra dreptului la pensie al fostului poliţist.

Mai puteţi citi:

Sentinţă definitivă: poliţist condamnat cu suspendare după ce a condus un BMW neînmatriculat şi cu număr fals

Trei oameni în uniformă, trimişi în judecată. Printre ei, o poliţistă care, beată fiind, a intrat cu maşina într-un cap de pod

Poliţist chemat să aplaneze un conflict între un bărbat şi o femeie, trimis în judecată pentru c-ar fi atacat-o pe fiica acestora, în vârstă de 16 ani

citeste totul despre: