Un miliard de euro pentru proiectele regiunii de Nord - Vest în perioada 2014 - 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile alocate României pentru perioada 2014-2020 sunt de 28.623,73 milioane euro
Fondurile alocate României pentru perioada 2014-2020 sunt de 28.623,73 milioane euro

Un miliard de euro, la atât ar urma să ajungă finanţările de care ar putea beneficia regiunea de Nord - Vest în exerciţiul financiar 2014 - 2020. Printre proiectele ce vor fi depuse spre finanţare se numără şi cel prin care Compania de Apă Someş vrea să aducă în tot Sălajul apă din Tarniţă. Costul realizării acestui proiect se ridică la 200 de milioane de euro.

Din datele prezentate vineri, într-o conferinţă de presă, de conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest Vest, ultima versiune a Acordului de Parteneriat cu Uniunea Europeană a fost publicată la sfârşitul lunii ianuarie 2014 şi dezbătut la şedinţa din 4 februarie 2014 a Comitetului Inter-instituţional pentru Acordul de Parteneriat. Este planificat ca Acordul de Parteneriat şi programele operaţionale să fie aprobate până la sfârşitul semestrului I al acestui an. Cea mai mare sumă ar urma să fie orientată către infrastructura de transport – 7,2 miliarde euro; urmează infrastructura de mediu – 4,6 miliarde euro, managementul riscurilor şi schimbări climatice – 1,5 miliarde euro, cadastru – 300 milioane euro, incluziune socială – 3 miliarde euro, educaţie – 1,7 miliarde euro, mediu de afaceri – 3,4 miliarde euro. În total, fondurile alocate României pentru perioada 2014-2020 sunt de 28.623,73 milioane euro. 

Alocarea pentru regiunea Nord-Vest va fi de aproximativ 1 miliard de euro, în 2014-2020. 34% din această sumă va fi alocată pentru proiecte ce vizează reabilitarea termică a clădirilor publice şi rezidenţiale, transportul public urban, refacerea căi de rulare, a străzilor urbane, a materialui rulant, şi a centrelor intermodale. 20% va fi repartizată pentru  reabilitare şi modernizare reţele de drumuri judeţene, centuri pe drumurile judeţene; 12% pentru creare de noi întreprinderi, dezvoltare instrumentelor financiare pentru susţinerea mediului de afaceri; 7% pentru infrastructură socială, infrastructură de sănătate, programe integrate pentru zonele şi comunităţile sărace, respectiv infrastructură de educaţie; 5,5% pentru reabilitare zone istorice, reabilitare situri industriale în urban, restaurarea patrimoniului cultural şi investiţii conexe, inclusiv turism, 3,5% pentru  promovare transfer tehnologic, dezvoltare parcuri ştiinţifice; 18% pentru finanţarea sistemului de cadastru al României şi asistenţă tehnică.

Potrivit reprezentanţilor ADR Nord-Vest,  portofoliul regional de proiecte, care au fost declarate ca importante de către autorităţile din regiune, cumulează deja aproape 2.200 de idei de proiecte. Sumele solicitate la nivel regional se ridică la peste 11 miliarde de Euro. În urma analizei portofoliului, a reieşit că domeniile cele mai importante sunt infrastructura de transport, protecţia resurselor şi a patrimoniului, infrastructura de utilităţi, eficienţa energetică, respectiv educaţia. Ca şi distribuţie teritorială, la nivel judeţean cele mai multe idei s-au primit din Satu Mare, iar cele mai puţine din Bistriţa Năsăud.

Printre proiectele mari ce vor fi depuse spre finanţare se numără şi cel prin care Compania de Apă Someş vrea să racordeze la sistemul de alimentare cu apă toate localităţile din Sălaj. Sursa de apă ce ar urma să fie folosită este lacul Tarniţa, din judeţul Cluj. Costul total al proiectului, ce implică şi realizarea unor sisteme de canalizare, se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite