Un consilier local din Zalău şi trei consilieri judeţeni - pe lista neagră a ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar unul din cei patru consilieri şi-a păstrat mandatul
Doar unul din cei patru consilieri şi-a păstrat mandatul

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), 78 de consilieri locali şi judeţeni au fost depistaţi de inspectorii de integritate că şi-au atribuit, în mandatul 2008 - 2012, contracte firmelor proprii sau firmelor apropiaţilor lor. Patru dintre ei sunt din Sălaj.

După cum se arată în comunicat, cei 78 de aleşi locali au încheiat, emis ori aprobat un număr total de 654 de facturi achiziţii directe şi 443 de contracte cu societăţile comerciale la care aceştia sau soţul/soţia acestora deţin acţiuni sau părţi sociale. Valoarea totală a beneficiilor patrimoniale obţinute de cei 78 consilieri judeţeni şi consilieri locali este de 37.952.350 lei (aproximativ 8.510.000 euro).

Raportul ANI se bazează pe o analiză la nivelul administraţiei publice locale (89 de entităţi) făcută în perioada septembrie 2011 - februarie 2012, cu scopul identificării potenţialelor conflicte de interese şi a stărilor de incompatibilitate.

Dintre consilierii găsiţi cu probleme în Sălaj, cele mai mari beneficii patrimoniale le-a avut, prin contracte cu statul, consilierul judeţean Gavril Biriş (PSD). Potrivit ANI, el a încheiat patru contracte de prestări servicii în domeniul transporturilor cu o instituţie subordonată Consiliului Judeţean, realizând un beneficiu de 30.512 lei. Abaterile de care se face vinovat Biriş sunt - conform documentelor agenţiei, "conflict de interese penal, incompatibilitate şi fals în declaraţii".

Urmează fostul consilier judeţean Alexandru Şerban (PSD), acuzat de exact aceleaşi abateri, după ce a încheiat un contract de prestări servicii în domeniul perfecţionării profesionale cu o instituţie subordonată Consiliului Judeţean. El a realizat, graţie acelui contract, un beneficiu patrimonial în cuantum de 5.844 de lei.

Cel de-al treilea consilier judeţean - în ordinea beneficiului făcut pe seama statului - este Ioan Mocan (reprezentant al PDL în Consiliul Judeţean, între timp demisionând din partid). El este acuzat de conflict de interese şi incompatibilitate, după ce a ncheiat, şi el, un contract de prestări servicii în domeniul transportului cu o instituţie subordonată Consiliului Judeţean. Beneficiul patrimonial realizat de el prin acest contract - 649 de lei.

Dintre consilierii locali, pe lista ANI apare Simona Trif Dan, membră a Consiliului Local Zalău în mandatul precedent. În dreptul ei apar, în documentele agenţiei "şase contracte (furnizare produse lactate) în cuantum de 344.460 de lei, încheiate cu instituţii subordonate Consiliului Local; şi două facturi achiziţii directe (produse lactate) în cuantm de 381 de lei).

Dintre cei patru, doar Gavril Biriş a candidat şi a primit un nou mandat de consilier judeţean. Rămâne de văzut dacă va fi şi validat în condiţiile în care ANI a făcut publice informaţiile privind incompatibilitatea sa.

ANI a sesizat organele judiciare competente cu privire la săvârşirea acestor infracţiuni şi a iniţiat demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite