Trufa, „diamantul“ pământului. Care sunt beneficiile celei mai scumpe ciuperci din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supranumite „diamantele negre“ ori „diamantele pamantului“, trufele nu sunt doar nişte ciuperci rare şi foarte scumpe, dar şi cu o multitudine de beneficii terapeutice şi nutritive.

Vânate cu ajutorul câinilor atent dresaţi, căutate de gurmanzi, lăudate de gastronomi şi vândute la preţuri uriaşe, trufele sunt recunoscute pentru proprietăţile lor nutritive şi terapeutice. "Trufele conţin proteine, lipide, săruri minerale - calciu, fier, zinc, potasiu, sodiu, clor, fosfor, magneziu şi seleniu. Sunt bogate şi în vitamine (A, B1, B2, B3, B5, D, C, K, E), dar mai conţin şi chitină, acid linolenic, fibre şi carbohidraţi, uleiuri eterice. Astfel, 100 de grame de trufe negre conţin în jur de 25-30 calorii", explică Vasile Racolţa, autor al volumului "Ghidul culegătorului de trufe" şi unul dintre cei mai experimentaţi "vânători" de trufe din România.

În plus, subliniază acesta, aceste preţioase ciuperci au şi unele beneficiile terapeutice: "Bolnavilor de diabet le este recomandat să consume trufe, deoarece acestea conţin un aminopolizaharid, care constituie un excelent remediu pentru cei care suferă de această afecţiune". Trufele nu au colesterol şi conţin foarte puţine grăsimi, putând fi consumate fără probleme de cei care sunt la dietă.

Deloc de neglijat sunt proprietăţile terapeutice ale "diamantelor pământului", pentru că, susţine Racolţa, acizii graşi nesaturaţi şi acizii graşi esenţiali din trufe sunt utili în prevenirea a numeroase afecţiuni, printre care artrita şi diabetul, inflamaţiile colonului, hipertensiune arterială ori când există un nivel crescut de trigliceride. Acidul linolenic face parte din familia de acizi omega, având un important rol în lupta împotriva bolilor de inimă. "Consumul de trufe, fie albe fie negre, induc o stare de bună dispoziţie, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor stresate", adaugă căutătorul de trufe. El mai spune că fosforul din trufe este benefic pentru cei care suferă de boli ale oaselor, boli renale, epuizare fizică, boli paratiroidiene, în timp ce magneziul conţinut are un rol eseţial în contracţia şi relaxarea musculară.

Trufele sunt folosite cu succes şi în cosmetică, la prepararea unei creme de faţă ce împrospătează, catifelează şi conferă elasticitate pielii.

Vă mai recomandăm:

Cele mai eficiente remedii naturiste care vin de hac constipaţiei

Pseudocerealele, micile bombe de nutrienţi şi vitamine. Care sunt beneficiile acestor superalimente

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite