Tribunalul Sălaj a întors decizia Judecătoriei Jibou. Fostul primar Eugen Bălănean rămâne sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Sălaj a desfiinţat decizia instanţei jibouane
Tribunalul Sălaj a desfiinţat decizia instanţei jibouane

Scos de sub control judiciar de către magistraţii Judecătoriei Jibou, fostul primar al oraşului de pe Someş, Eugen Bălănean a intrat din nou sub incidenţa aceastei măsuri preventive.

Magistraţii Tribunalului Sălaj au admis contestaţia formulată de procurori împotriva deciziei judecătorilor jibouani de a revoca măsura controlului judiciar în cazul lui Eugen Bălănean, fost edil al oraşului de pe Someş.

Astfel, instanţa sălăjeană a desfiinţat în totalitate încheierea din 9 mai a Judecătoriei Jibou şi rejudecând cauza, a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar dispusă faţă de inculpat. Lui Bălănean i s-a permis să părăsească limitele teritoriale ale României, dar va trebui să se prezinte la Poliţia Oraşului Jibou conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. Să nu comunice cu persoanele vătămate, cu părţile civile, cu martorii şi coinculpaţii din dosar sau cu membrii de familie ai acestora şi să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă.
Fostului primar i s-a atras atenţia că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestul preventiv. Soluţia Tribunalului Sălaj este definitivă.

Acuzaţii de abuz în serviciu, conflict de interese şi purtare abuzivă

Reamintim că Eugen Bălănean a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei fapte de abuz în serviciu, asimilat faptelor de corupţie, conflict de interese şi purtare abuzivă. Pe parcursul cercetărilor, inculpatul a stat, o lună, în arest la domiciliu, pentru ca la finele lunii iunie 2015, el să fie plasat sub control la domiciliu.
Anchetatorii susţin că în calitate de primar, el a dispus plata unor lucrări de întăbulare pentru un teren de 28 de hectare, aflat în proprietate privată, teren pe care ulterior l-a achiziţionat.

Ulterior, folosindu-se de autoritatea sa ca preşedinte al comisiei de fond funciar, a schimbat amplasamentul terenului într-o altă zonă decât cea reală, însuşindu-şi astfel terenuri pentru care deţineau titluri de proprietate mai mulţi cetăţeni din localitatea Cuceu, cărora le-a provocat un prejudiciu total în sumă de peste 350 000 de lei. În plus, spun procurorii, pentru respectivul teren, fostul edil a solicitat şi obţinut, în mod ilegal, o subvenţie pentru agricultură de circa 630 000 lei.

Eugen Bălănean mai este învinuit că a înregistrat ca bun de utilitate publică un drum de 450 de metri, pe care îl amenajase cu resurse proprii, pentru a asigura accesul la cariera de exploatare a nisipului deschisă de o firmă la care era acţionar pe terenul menţionat. O altă acuzaţie ce i se aduce vizează purtarea abuzivă, după ce la o şedinţă de consiliu local, în 2014, a întrebuinţat expresii jignitoare şi ameninţări la adresa unui consilier.

Bălănean şi-a pierdut fotoliul de primar în urma unei condamnări penale. El a primit un an de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce a semnat contracte de furnizare a cornurilor pentru elevi cu o brutărie din oraş, la care fiul său era acţionar.

Vă mai recomandăm:

Eliberarea din arest a unui pedofil german pune pe jar o comunitate din Sălaj. Oamenii se tem pentru copiii lor

Un dosar de evaziune fiscală, minge de ping-pong între judecători şi procurori

Primar condamnat la închisoare cu suspendare după ce a dispus plăţi către întreprinderea individuală a fiicei sale

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite