Trei asasinate politice care au zguduit lumea. Crimele au declanşat isterii în masă sau războaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei lideri au fost asasinaţi FOTO wikipedia.org
Cei trei lideri au fost asasinaţi FOTO wikipedia.org

Istoria a dovedit că ocuparea unei funcţii de putere este o lamă cu două tăişuri: pe de o parte asigură poziţia de lider, pe de alta poate constitui o ameninţare la adresa propriei vieţi. Cazurile de asasinat ale unor persoane celebre şi influente au şocat o lume întreagă, declanşând isterii în masă şi chiar războaie.

Crima care a declanşat Războiul

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, moştenitor la tronului austro-ungar, şi a soţiei acestuia, Sophie, ducesa de Hohenberg, în 28 iunie 1914, a marcat începerea Primului Război Mondial.

Gavrilo Princip, un naţionalist sârb, avea doar 18 ani când a tras cu pistolul în direcţia celor doi reprentanţi ai familiei regale. Născut în Bosnia sârbească într-o familie de ţărani, Princip a fost cooptat în societatea secretă sârbească "Mâna Neagră", ce urmărea distrugerea influenţei Imperiului Austro-Ungar în Balcani, astfel încât să se poată realiza expansiunea statului sârb în putere regională balcanică.

Tânărul a aflat de vizita arhiducelui la Sarajevo şi l-a ucis în apropierea spitalului unde Franz Ferdinand mersese să îi viziteze pe ofiţerii răniţi. Princip a tras două focuri de armă, omorându-i pe cei doi soţi. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare, însă a decedat după doar patru ani petrecuţi după gratii, din cauza tuberculozei.

În urma atentatului, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, învinuind-o pentru asasinat. Milioane de oameni au murit în următorii patru ani, în care războiul s-a răspândit pe tot globul ca o ciumă.

Asasinarea preşedintelui Kennedy

Preşedintele John F. Kennedy, unul dintre cei mai îndrăgiţi lideri americani, trebuia să ţină un discurs la Dallas Trade Mart, în 22 noiembrie 1963, când autoturismul său, care traversa centrul oraşului Dallas, a fost atacat cu focuri de armă.

Conform raportului oficial, trei focuri au trase de către Lee Harvey Oswald. Dacă primul a ratat ţinta, al doilea l-a nimerit pe preşedintele american în gât, iar al treilea, care i-a fost fatal, în cap.

Puşcaş marin în Marina SUA, Oswald a dezertat şi a fugit în URSS în octombrie 1959, pentru a se întoarce în 1962, în Statele Unite. El a fost arestat pentru uciderea lui Kennedy, însă a fost împuşcat mortal de Jack Ruby, în timp ce era transferat de la arestul municipal la închisoarea districtuală
Detaliile obscure din jurul morţii lui John F. Kennedy au dat naştere la numeroase teorii ale conspiraţiei.

Crima de la Teatrul Ford

Într-un alt episod notoriu care a implicat asasinarea unui şef al statului american, s-a petrecut în 14 aprilie 1865, în loja Teatrului Ford din Washington. Victimă a fost Abraham Lincoln, preşedintele SUA în perioada Războiului Civil American, iar ucigaş, John Wilkes Booth, un actor simpatizant fanatic al Statelor din Sud. Cu sânge rece, Booth i-a tras liderului american un glonţ în cap, apoi a fugit. Potrivit istoricilor, peste 10.000 de reprezentanţi au trupelot federale, detectivi şi poţiţişti au pornit pe urma fugarului.

Lincoln a murit o zi mai târziu. Se pare că atentatul a fost rezultatul unei conspiraţii a proprietarilor de plantanţii din Sud, însă această supoziţie nu a fost demonstrată.

Citiţi şi:

Singurul jocheu din lume care a câştigat o cursă, deşi era mort. Care au fost cauzele decesului

Aventurieri care au făcut istorie. Pilotul care a traversat în zbor Oceanul Atlantic pentru 25.000 de dolari

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite