Trecerea prin Dacia a tiranului Caracalla, unul dintre cei mai cruzi împăraţi romani, pregătită identic cu vizitele de lucru ale lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caracalla a domnit doar şase ani
Caracalla a domnit doar şase ani

Unul dintre cei mai temuţi împăraţi pe care i-a avut Imperiul Roman, Marcus Aurelius Antonius, zis Caracalla, ar fi vizitat, în 214, oraşul Porolissum, situat pe graniţa nordică a Imperiului. Istoricii spun că vizita suveranului a fost pregătită întocmai celor ale dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Marcus Aurelius Antonius, cunoscut în istorie şi drept Caracalla, este singurul împărat roman care ar fi vizitat, în timpul domniei sale, Porolissum-ul, importantul castru militar situat pe graniţa (limesul) de nord al imperiului, ale cărui ruine se mai păstrează şi astăzi pe Măgura Pomătului de lângă Moigrad, judeţul Sălaj.

Cum a ajuns Marcus Aurelius Antonius împărat

Considerat a fi unul dintre cei mai cruzi împăraţi romani, el înjunghiindu-şi, la un moment dat, propriul frate, Caracalla ajunge să conducă imperiul la sfârşitul anului 211 după Hristos, în momentul în care tatăl său, Septimius Severus, împăratul roman ce domnise 18 ani, a încetat din viaţă la Eburacum (York, nordul estul Angliei).

Potrivit arheologului Dan Deac, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, fiii săi, Marcus Aurelius Antoninus (Caracalla) şi Publius Septimius Geta, au fost înscăunaţi imediat ca noii împăraţi romani. Imediat, însă, Caracalla a început să şocheze prin comportamentul său barbar, fapt care l-a făcut pe Dio Cassius, un important istoric al vremurilor respective, să spună că noul împărat era bolnav ”fizic, cât şi psihic”.

”Primele semne ale tulburărilor sale apar chiar la York, unde o serie de indivizi din anturajul tatălui său, care nu erau de acord cu manifestările brutale şi nedemne pentru un împărat ale lui Caracalla, au fost decapitaţi. Apoi, întors la Roma împreună cu întreg anturajul imperial, Caracalla şi-a înjunghiat fratele mortal, acesta dându-şi ultima suflare în braţele mamei lor, Iulia Domna, constrânsă să domnească împreună cu Caracalla începând din acel moment. Această crimă, ne spune Dio Cassius, îl va urmări pe tânărul împărat până la sfârşitul vieţii, Caracalla având constant coşmaruri, în care îi apăreau «fantomele» tatălui şi a fratelui său”, explică istoricul.

Se credea un nou Alexandru Macedon

Potrivit arheologului, odată cu comportamentul barbar, Caracalla a dezvoltat şi tendinţe expansioniste, crezându-se un nou Alexandru Macedon (rege al Macedoniei care, la moartea sa, la vârsta de 32 de ani, a fost stăpânul celui mai mare imperiu creat vreodată). Aşa că, după ce a învins coaliţia de triburi barbare din zona Germaniei în anul 213 d. Hr., s-a pregătit să plece în Orient pentru a-i cuceri pe parţi şi pentru a restabili vechea provicie Mesopotamia şi noua frontieră pe Eufrat şi Golful Persic. În drumul său către est, Caracalla a hotărât să viziteze şi Dacia. Este ocazia, singulară, cu care Caracalla ar fi ajuns şi la Porolissum.

Pregătiri ca pe vremea lui Ceauşescu

Arheologul Dan Deac spune că vestea potrivit căreia însuşi împăratul ar vizita provincia a pus întreaga Dacie pe jar.

”Pregătirea pentru venirea împăratului a fost un episod asemănător unei vizite a lui Ceauşescu într-un oraş de provincie în anii comunismului. Castrele romane au fost refăcute atunci, oraşele la fel, trupele romane ridicând plăci comemorative dedicate împăratului, adăugându-şi apelativul de Antoniniana, într-un subtil mod de a-şi manifesta loialitatea faţă de împărat”, explică el.


Potrivit specialistului, acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Porolissum, unde castrul a fost refăcut, iar turnurile porţilor, zidul de incintă şi barăcile au fost reconstruite aşa cum o dovedesc şi evidenţele epigrafice. Mai mult, în clădirea centrală a castrului, în care se afla comandamentul garnizoanelor de la Porolissum, au fost realizate şi montate două statui colosale din bronz, care îl redau pe Caracalla pe cal, cu braţul drept întins în faţă orizontal. Braţul uneia dintre statui este păstrat integral în Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău împreună cu alte fragmente din statui.

”Momentul a reprezentat cu siguranţă un eveniment major în viaţa provincială din Dacia, inclusiv la Porolissum. De altfel, Dacia fusese una dintre provinciile dunărene care îl ajutaseră pe tatăl lui Caracalla să devină împărat, în timpul războaielor civile desfăşurate la începutul domniei lui Septimius Severus (193-197 d. Hr.). Populaţia de aici, inclusiv cea de la Porolissum, aştepta cu înfrigurare momentul unic în vieţilor lor, acela de a-l vedea pe împărat în persoană, nu doar imaginea sa de pe monede sau statui. Din păcate, nu ştim exact intinerariul concret al împăratului prin provincie sau durata exactă a vizitei (în iarna-primăvara lui 214 d. Hr., Caracalla era deja în Orient, la Antiochia Siriei), însă foarte probabil acesta a vizitat şi Porolissum-ul, împreună cu garda sa praetoriană, constituită şi din indivizi născuţi chiar aici, la Porolissum”, spune el.

Carcalla este ucis pe la spate, în timp ce se uşura

Potrivit arheologului, Caracalla a trăit numai trei ani după vizita sa în Dacia. El moare în 217 d.Hr. în Orient, în timp ce se uşura, aşa cum relatează sursele antice, fiind ucis pe la spate de către un soldat. ”A fost momentul în care a început declinul Imperiului Roman, inclusiv pentru provincia Dacia, declin care va fi dus, în final, la abandonarea provinciei de către romani peste încă 54 de ani”, spune Deac.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Surprize la Noaptea Muzeelor. Un ghid venit din Epoca Romană i-a întâmpinat pe vizitatori

Practici magice tradiţionale: descântecele care alungau bolile şi actul ritualic făcut pentru a-l aduce pe bărbat în braţele femeii. Explicaţia specialiştilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite