7 metode pentru prevenirea apariţiei varicelor. „Femeile sunt mai predispuse din cauza multiplelor modificări hormonale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de aspectul lor inestetic, varicele, una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale venelor, pot deveni şi dureroase, în special la persoanele care petrec mult timp în picioare.

Dilataţii ale sistemului venos superficial de la nivelul membrelor inferioare, ce apar umflate sub piele, de culoare albăstruie, vericele sau venele varicoase reprezintă o problemă cu care se confruntă în special femeile trecute de 30 de ani, de regulă după perioada maternităţii, şi bărbaţii de peste 40 de ani.

Ele apar mai ales pe faţa internă a piciorului şi posterioară a gambelor, din cauză că, odată cu înaintarea în vârstă, venele îşi pierd din elasticitate, astfel că sângele  sângele venos nu poate fi drenat corespunzător şi stagnează, explică farmacistul Amalia Chiş Glater.

Potrivit spuselor sale, printre principalele cauze care duc la apariţia varicelor se numără sarcinii, perioadă când greutatea corporală creşte, venele sunt suprasolicitate prin creşterea presiunii asupra pereţilor vaselor de sânge, astfel că sângele stagnează. Şi pacienţii cu obezitate au un risc crescut în dezvoltarea varicelor, pe acelaşi principiu, sedentarismul devenind un factor declanşator.

"Femeile sunt mai predispuse din cauza multiplelor modificări hormonale suferite pe parcursul vieţii, ceea ce duce la slăbirea pereţilor vaselor de sânge. Aceste modificări hormonale sunt amplificate în cazul utilizării de anticoncepţionale orale", explică farmacistul, adăugând că şi factorii genetici - deficienţa ereditară în structura ţesutului conjunctiv - sunt răspunzători de apariţia varicelor. În multe situaţii, varicele sunt şi o boală profesională, afectând persoanele care sunt nevoite să stea perioade lungi de timp în picioare la serviciu, precum stomatologii, chelnerii, farmaciştii ori frizerii.

Pentru a preveni apariţia varicelor, respectiv agravarea lor, farmacistul recomandă câteva modificări în stilul de viaţă:

1. Evitaţi statul în picioare ori pe scaun, în aceeaşi poziţie, pentru perioade lungi de timp

2. folosiţi şosete/ciorapi compresivi (pot fi achiziţionaţi din farmacii, cu diferite niveluri de compresie) care ajută şi la scăderea inflamaţiei

3. evitaţi expunerea la temperaturi înalte (stat la soare la peste 27 de grade Celsius), pentru că apare vasodilataţia, care accentuează varicele

4. scădeţi în greutate, dacă kilogramele în plus sunt vinovate de apariţia venelor varicoase

5. când vă odihniţi puneţi-vă una-două perne sub picioare

6. faceţi exerciţii pentru îmbunătăţirea circulaţiei: mergeţi cu bicicleta, înotaţi, urcaţi scările

7. folosiţi geluri ori creme cu extracte din castan, viţă-de-vie, struguri, gălbenele ori coada calului ori cu substanţe cu efect anticoagulant, vasoprotectoare, antioxidant, antiinflamator.

Cu consecvenţă, rezultatele nu vor întârzia să apară, dă asigurări Amalia Chiş Glater. "Exisă posibilitatea ca problema să se agraveze în ciuda modificărilor în stilul de viaţă, însă aceasta agravare va fi mult întârziată", mai spune specialistul.

Mai puteţi citi:

Cum scapi de micoza unghiei. 8 sfaturi ale farmacistului

10 sfaturi esenţiale ca să ai un stomac sănătos. Semnele clare care trebuie să te trimită obligatoriu la doctor

Cum scăpăm de aspectul de coajă de portocală al pielii: secretele unui masaj anticelulitic eficient

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite