Titus Câmpean - „Viaţa mea gravitează în jurul viorii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca muzician, spune că doreşte să le arate sălăjenilor că există şi altfel de muzică în afară de folclor. De asemenea, îi place să-şi forţeze limitele.

A fost printre cei care au înfiinţat cvartet de muzică clasică „Artis”, apoi membru  al Ansamblului „Meseşul“, iar acum al ansamblului „Porolissum“.

„Ca profesionist în muzică, am început să fiu fascinat de ideea de a afla tot mai mult şi mai mult, de a-mi depăşi limitele, de a şti dacă pot aborda mai multe domenii muzicale. Cred că muzica este unul dintre domeniile în care niciodată nu poţi spune că ai terminat de învăţat. Mereu apar provocări.  Iar viaţa mea gravitează în jurul viorii“, explică Titus aplecarea sa către muzica clasică şi folclor.

„Dorm cu vioara şi mă trezesc cu vioara”

Titus spune că, spre deosebire de mulţi colegi de-ai lui, n-a urmat exemplul cuiva din familie atunci când a ales să profeseze în domeniul muzical. Părinţii săi au văzut la el o înclinaţie spre muzică, în copilărie. La fel şi educatoarele de la grădiniţă. Aşa a început să-nveţe vioara la Şcoala cu program de Artă. Pe urmă a continuat la profilul Muzică şi Arte Plastice din cadrul Liceului Teoretic, iar după aceea nici nu s-a mai pus problema vreunui alt gen de studii. S-a dus la Facultatea de Muzică din Oradea, devenind, la absolvire, profesor la Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

„A fost o perioadă în care, studiind atât de mult, a cânta devenise un automatism pentru mine. Însă după aceea am ajuns să-mi placă vioara cu adevărat. Am ajuns să dorm cu vioara şi să mă trezesc cu vioara. Ea este elementul central al vieţii mele, toate activităţile mele gravitează în jurul ei“, povesteşte violonistul.

Domeniu puţin abordabil

Toate au curs atât de firesc pentru Titus, din copilărie şi până acum, pe „drumul“ muzicii. Spune că se consideră foarte norocos pentru că a avut şansa şi posibilitatea de a lucra într-un domeniu foarte puţin abordabil. „Este o categorie aparte, în sensul că le place tuturor, dar puţini se încumetă să păşească pe tărâmul artei“, susţine tânărul muzician. Specializarea sa este muzica clasică, iar asta, după cum spune el, că asta l-a ajutat foarte mult să cânte folclor, iar acum poate cânta absolut orice.

Ce îi place.

Spune că-i place tot ce-i frumos pe lumea asta, neraportându-se neapărat la muzică. „Faptul că am avut parte atâţia ani de educaţie artistică mă face să găsesc frumosul în toate lucrurile“, consideră Titus. Îi place să fie mereu în temă cu toate. În plus, adoră călătoriile.

Ce nu îi place.

Afirmă că e complicat să spună ce nu-i place. „Ceea ce nu-mi place nici nu pot să schimb”, declară el. Fac parte dintr-o breaslă favorizată, că lucrez cu frumosul.  Astfel uit că există şi lucruri care nu-mi plac“, mai spune Titus.  Îl întristează faptul că lumea nu apreciază arta la adevărata ei valoare. Spune că vin destui la spectacole, însă mai mult din inerţie, prea puţini fiind aceia care vibrează cu adevărat.

Întrebări şi răspunsuri.

Ai avut rezultate deosebite şi la şcoală, cu elevii?

T.C.: Există o mulţime de competiţii şi concursuri la care am obţinut rezultate. Am avut elevi inclusiv la competiţii internaţionale, în urmă cu câţiva ani. În ceea ce-i priveşte pe elevii care au înclinaţie spre cântul popular, pot spune că la şcoala noastră „se dă ora exactă”. Mulţi dintre cei care apar la televiziuni sunt elevi sau absolvenţi de-ai noştri.

Crezi că există în Sălaj o tendinţă spre muzica populară?

T.C.: În mod sigur există, pentru că avem şi modele. Acestea sunt în general prezentate copiilor şi prind foarte bine.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite