Tânăra care îşi promovează satul natal. A lansat o campanie de finanţare pentru a reînvia tradiţii uitate

Tânăra care îşi promovează satul natal. A lansat o campanie de finanţare pentru a reînvia tradiţii uitate

Tânăra de 20 ani promovează satul natal prin diferite evenimente culturale FOTO Adevărul

Patricia Marina Toma, studenta care a recreat, în 2016, în cele mai mici detalii, o nuntă tradiţională românească din 1941, pregăteşte, pentru acest an, un nou eveniment din proiectul său de promovare a satului natal, Marin, din judeţul Sălaj.

Ştiri pe aceeaşi temă

După succesul de care s-a bucurat, în 2016, reconstituirea nunţii tradiţionale a străbunicilor săi, şi, în 2017, reeditarea poveştii de dragoste a bunicilor săi, în acest an, sălăjeanca Patricia Toma îşi propune să continue şirul manifestărilor de punere în valoare a locurilor în care s-a născut şi a costumului popular specific zonei, precum şi de revigorare a tradiţiilor locului.

Pentru ediţia 2018 a evenimentului "Zilele au Gust la Marin", ce va avea loc în perioada 20-22 iulie, tânăra în vârstă de 20 de ani, alături de voluntarii din grupul "Fiii Marinului", îşi propune să organizeze un eveniment extins pe mai multe zile, din care nu vor lipsă reconstituirile unor momente din viaţa satului de odinioară.

"În Anul Centenar, facem parte din proiectul Satele Unite ale României, şi ne propunem un eveniment mai mare decât cel de anul trecut, care să cuprindă ateliere practice sustinuţe de meşteri locali sau din alte zone ale ţării, expoziţii de fotografie, pictură, costume populare, proiecţii de filme româneşti în aer liber, cânepă românească, bucate tradiţionale, momente artistice de dans şi muzică arhaică, precum şi reconstituirea poveştii de viaţă a unui ţăran. Ne dorim să aducem la Marin artişti şi meşteri populari din alte sate, pentru că doar împreună putem să ducem tradiţia mai departe", susţine Patricia. Potrivit spuselor sale, acţiunea are atât scop cultural, cât şi şi socio-economic: "Vrem să promovăm cultura autentică românească şi sperăm să atragem mai mulţi tineri, care să înveţe tot ceea ce ţăranii abia aşteaptă să împărtăşească şi, mai apoi, să aplice, în aşa fel încât să îşi creeze un viitor în România".

Pentru ca proiectul să se materializeze, zilele trecute, studenta a lansat în mediul online o campanie de finanţare pentru "Zilele au Gust la Marin". Până în 10 iunie, Patricia speră să strângă din donaţii 1.500 de euro. "Cheltuielile cu ediţiile anterioare au fost suportate de către familia mea, exceptând cele cu mâncarea, de anul trecut, acoperite printr-o sponsorizare. Fiind un eveniment care se desfăşoară pe mai multe zile, costurile vor fi mai mari, prin urmare m-am orientat către o campanie de finanţare", a explicat Patricia Toma.

Donaţiile încep de la 5 euro, cei interesaţi să contribuie putând alege unul dintre pachetele puse la dispoziţie. În schimbul donaţiilor, organizatorii au pregătit diverse "recompense"; spre exemplu, pentru 10 euro vor oferi un set de cărţi poştale "Fiii Marinului", pentru 30 de euro, un tricou cu inscripţia "Susţin Fiii Marinului", donaţia de 100 de euro va fi răsplătită cu o cazare de o noapte, pentru o persoană, în Casa Marinei, o casă bătrânească reabilitată, în timp ce pentru 500 de euro se oferă patru nopţi de cazare pentru două persoane, mâncare tradiţională cu produse din gospodărie sau produse locale şi o zi plimbare prin Sălaj, cu Patricia pe post de ghid.
Sălăjeanca se aşteaptă ca la ediţia din acest an să participe în jur de 300 de persoane.

 

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Poveste de dragoste reeditată pentru promovarea tradiţiilor satului sălăjean

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările