Suspiciuni de poluare cu reziduuri petroliere la Şimleu Silvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu  va trimite zilele următoare o echipă care va preleva probe din solul depozitat pe groapa de gunoi a oraşului Şimleu Silvaniei. Controlul vine  după ce Ovidiu Jurcău, liderul PNL Şimleu, susţine că în groapa de gunoi sunt depozitate reziduuri petroliere dăunătoare mediului înconjurător.

Ovidiu Jurcău, preşedintele filialei PNL din Şimleu Silvaniei, susţine că în fosta groapă de gunoi a oraşului, din apropierea Bălţii Cehei, sunt depozitate în sute de tone de reziduuri petroliere care au un efect devastator pentru mediul înconjurător.

 “În fiecare zi, în ultimele luni, din exploatarea petrolieră de la Suplacu de Barcău, vin maşini încărcate cu pământ, care este pus pe locul gropii de gunoi a oraşului. În 21 decembrie am luat 50 de kilograme de probe din  pământul adus de la Suplac şi le-am trimis la un laborator din Târgu Mureş. Rezultatele arată că depozitarea acestor reziduuri petroliere este extrem de periculoasă pentru mediul înconjurător. Pământul adus de la Suplac este îmbibat cu substanţe care pot afecta sănătatea celor 16.000 de locuitori din Şimleu Silvaniei. Conform lucrărilor de specialitate, expunerea îndelungată la aceşti factori toxici poate provoca cancere de piele şi ale aparatului digestiv, leziuni ale ficatului şi grave probleme de respiraţie.”, susţine Jurcău.

Primarul susţine că e atacat politic

De cealaltă parte, primarul Septimiu Ţurcaş s-a arătat surprins de acuzele care vin din partea oponentului său politic. “Noi suntem o autoritate publică responsabilă. Nu ne-am permite să periclităm sănătatea locuitorilor din Şimleu. Declaraţiile domnului Jurcău sunt pure atacuri politice”, spune Ţurcaş.

Primarul Şimleului recunoaşte că la fosta deponie a oraşului se aduc camioane cu pământ, dar spune că totul este controlat de autorităţi.
“În anul 2008 ni s-a impus să închidem groapa de gunoi, fiind neconformă cu normele europene. Conform proiectului tehnic de închidere a gropii, mai trebuia să aducem pământ pentru a-l pune, în mai multe straturi, peste fosta groapă. Aşadar, pământul adus de la Suplac este adus cu ştirea noastră şi, mai mult, pentru fiecare transport care ajunge la deponie primesc analizele de laborator care arată că nu există niciun pericol pentru mediul înconjurător”, explică Ţurcaş.

Potrivit declaraţiilor sale, primele transporturi cu pământ de la exploatarea petrolieră de la Suplacu de Barcău au început să fie aduse în luna octommbrie, iar până în momentul de faţă au fost aduse 600-700 de maşini. “Dacă domnul Jurcău are o  probă de sol, vă spun că şi eu am câteva zeci de analize care demonstrează că pământul adus la groapa de gunoi nu are efecte nefaste asupra mediului”, adaugă Ţurcaş.

Contactată telefonic de reporterul Adevărul de Seară, Csutak Nagy Erzsebet, şeful Gărzii de Mediu Sălaj,  a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu a fost sesizată în această problemă şi că va verifica în zilele următoare, la faţa locului, cele  semnalate. Ea a precizat că pentru a putea fi admise ca probă, mostrele de sol trebuie prelevate de şi transportate doar de laboratoare acreditate, altfel putând exista suspiciuni cu privire la veridicitatea rezultatelor.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite