Surpriză de 1 Martie de la cercetători: mărţişoare obţinute in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei ce trec zilele acestea pe la Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou îşi pot cumpăra, la un preţ modic, mărţişoare speciale, obţinute in vitro de cercetătorii de acolo.

Cercetătorii Centrului de Cercetări Biologice - Grădina Botanică ”Gheorghe Fati” Jibou, din judeţul Sălaj, au creat pentru iubitorii de flori un mărţişor mai special. Este vorba despre o orhidee Cymbidium, obţinută in vitro, pe baza plantelor din serele noastre”, precizează Cosmin Sicora. Fragilele plăntuţe se vând în vase speciale, în formă de eprubetă, aranjate astfel încât să sugereze cât mai explicit că sunt simboluri ale venirii primăverii.

Costă doar 3 lei

Mărţişoarele ”botanice” pot fi cumpărate la un preţ de numai 3 lei de la magazinul de prezentare al centrului, situat chiar la intrare. Magazinul este deschis zilnic între orele 8 şi 19.00.

image


Plantă pe cale de dispariţie, multiplicată in vitro de cercetătorii din Jibou


Chiar dacă nu au mai multiplicat in vitro până acum orhidee, cercetătorii de la Jibou nu sunt la primul demers de acest fel. În 2014 au demarat un proiect de salvare, tot prin multiplicare in vitro, a lalelei pestriţe,  o floare inclusă în Cartea Roşie a speciilor pe cale de dispariţie şi protejată prin lege. Specialiştii de la Jibou se gândesc că dacă vor pune la dispoziţia amatorilor bulbi de lalea pestriţă, aceştia nu vor mai rupe firava plantă din ariile protejate unde mai creşte, pentru că o vor putea cultiva în propriile grădini.


 În Sălaj există o arie protejată declarată ca atare tocmai pentru că acolo creştea laleaua pestriţă. Cosmin Sicora, directorul centrului de la Jibou, spune, însă, că în ultimii ani floarea nu a mai apărut acolo. Ea creşte, totuşi, în Sălaj, fiind identificată în apropiere de Poiana Narciselor, din aria protejată Racâş – Hida, fără a fi, însă, consemnată în descrierea ariei respective. "În Sălaj, a fost instituită zonă protejată pentru laleaua pestriţă pe Valea Sălajului, lângă Cehu Silvaniei. Acolo, însă, nu mai creşte. Noi am găsit-o, în schimb, în apropiere de Poiana Narciselor, motiv pentru care vrem să includem zona de acolo în care creşte laleaua pestriţă în aria protejată Racâş - Hida", spune Cosmin Sicora, directorul centrului.

Vă mai recomandăm:

Ce trebuie să ai pentru a fi ”cool” de 1 Martie. Mărţişoarele care combat kitsch-ul



 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite