Superba poveste a românului care a parcurs 12.000 de kilometri pe jos, în gaci largi şi cămaşă cu fiolcaşi, şi a lăsat un costum popular în Argentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum mai bine de un an, îmbrăcat într-un costum popular autentic de pe Valea Barcăului, globetrotterul Mirel Magop pornea din localitatea sălăjeană Iaz, într-o călătorie spre America de Sud. Dacă pentru român, aventura este departe de a se fi încheiat, pentru straiele ţărăneşti, călătoria a luat sfârşit în Argentina.

Tâmplarul din Dorohoi devenit celebru după ce a refăcut traseul lui Badea Cârţan a pornit, în 28 martie 2015, din curtea Muzeului de Artă Populară “Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, într-o lungă călătorie spre continentul sud-american.

La plecare, globetrotterul a primit din partea proprietarei muzeului, recunoscută pentru colecţia impresionantă de costume populare vechi pe care o deţine, un rând de straie ţărăneşti ţesute la război. Cu gaci largi şi o cămaşă cu fiolcaşi, Mirel Magop a pornit într-o aventură ce l-a purtat “peste mări şi ţări”.

Deşi a ajuns deja în America de Sud, călătorul moldovean lasă de înţeles că drumul său nu se opreşte aici.

A străbătut Europa în costum popular

După cum ne declară însuşi aventurierul, până în această etapă a călătoriei sale a traversat, pe jos sau cu autostopul, mai multe ţări, iar costumul popular sălăjean i-a fost alături în cea mai mare parte a drumului. Dovadă stau sutele de fotografii pe care le-a făcut în tot acest răstimp şi în care Mirel Magop apare purtând straiele primite în dar în Iaz. Bărbatul a îmbrăcat costumul în cimitirul românesc de la Zvolen, Slovacia, acolo unde sunt îngropaţi soldaţi români căzuţi pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu prilejul întâlnirii cu comunitatea de români din partidul Româncelor şi Românilor din Austria, la Consulatul României de la Bologna, la Festivalul Festa dei Popoli din Roma sau la Ambasada României de la Madrid.

image

„Scopul meu era să ajung în America de Sud. Cu ajutorul sponsorului meu, Lindab România, am ajuns la Rio de Janeiro pe 1 septembrie 2015. De atunci tot merg. Am fost până acum prin opt ţări de aici şi urmează să trec zilele astea în America Centrală, prin Panama. Nu am un itinerariu fix şi nici un orar. Merg unde locurile mă cheamă şi mă agăţ de orice oportunitate care mi se oferă. Singura călătorie programată, care a avut o dată fixă de plecare, o dată de sosire şi un număr de kilometri de făcut pe zi, a fost refacerea călătoriei lui Badea Cârţan la Roma. Şi nu mi-a plăcut aspectul asta... CĂ TREBUIE! A compensat, însă, satisfacţia că am încheiat cu succes aceasta călătorie”, ne-a declarat Mirel Magop.

Un manechin “slăbuţ” pentru costumul popular

Ajuns în Argentina, Mirel Magop a decis să dăruiască mai departe cadoul primit de la Ligia Bodea şi cu care a traversat zece ţări şi a parcurs peste 12.000 de kilometri. “L-am purtat mai mult prin Europa. În America de Sud l-am purtat când să intru în Ambasada României la Buenos Aires şi mi-a fost ruşine cât de mototolit l-am scos din rucsac”, mai spune călătorul.

Atunci a realizat că un costum popular nu-şi găseşte locul într-un rucsac şi că, indiferent cât de bine l-ar fi protejat, tot s-ar fi degradat. “Aşa că mi s-a părut o oportunitate excelentă ca acest costum să supravieţuiască la lumina zilei, într-un loc public şi să reprezinte România mai bine decât aş fi reuşit eu. Au fost momente când mi-a părut rău că nu-l mai am, dar mă linişteam ştiind că e la loc sigur. La mine s-ar fi deteriorat şi aş fi obţinut contrariul la ceea ce aş fi vrut să reprezint îmbrăcându-l”.

image

Gacii şi cămaşa de pe Valea Barcăului au fost dăruiţi lui Viorel Chirca, consulul onorific al României la Mendoza, Argentina, care a decis să-l expună în biroul său. "Cu privire la onoarea care mi-ai făcut de a-mi lăsa costumul popular care îl purtai cu tine prin lumea întreagă ca să faci cunoscut pe Badea Cârţan, îţi comunic că m-a costat niţel să găsesc un manechin ca să-l pot "îmbraca", deoarece cămaşa este niţel cam mică la subţioară. Am căutat altul mai "slăbut" şi cu "răbdare şi tutun" l-am putut îmbraca", i-a transmis consulul lui Mirel Magop.

“M-am transformat într-un om mai bun”

Despre motivele care îl îndeamnă să pornească la drum, călătorul spune că sunt diferite: “Am tot răspuns la întrebarea asta în mai multe feluri şi mi-am dat seama că niciun răspuns nu era fals. Sintetizând, poate caut ceva… nu ştiu… poare o să ştiu când găsesc acel CEVA (persoană, trăire, împlinire…) Dar îmi face placere ce găsesc pe drum, locurile pe care le explorez, oamenii pe care-i întâlnesc. Cred că m-am pricopsit cu o dependenţă plăcută!"

Consideră că cea mai mare realizare a întregii sale aventuri de până acum este că a continuat să se transforme într-un om mai bun. În plus, are satisfacţia că a reuşit să vadă locuri despre care doar auzise, le văzuse la TV ori învăţase în copilărie, la orele de Geografie. Dintre acestea aminteste Statuia Mântuitorului de la Rio, Cascadele Iguazu, Patagonia, Anzii Cordilieri, Parcul Naţional Huascaran, din Peru.

image

“În Huascaran am găsit locul cu cea mai mica valoare a gravitaţiei din lume. Am simţit asta, făcând în acea zi, fără prea mult efort, 39 de kilometric, iar în ziua următoare, 23 de kilometri, fără să mă opresc”, ne povesteşte bărbatul, continuând enumerarea obiectivelor turistice pe care le-a admirat: “Capătul lumii (continentale) - Capo Froward, Punta Arenas, Muntii de poveste Torres del paine şi Fitz roy, în Chile, deşertul Atacama, apoi Machu Picchu, canionul Colca (cel mai adânc din lume). Am avut emoţii când am trecut linia Tropicului Capricornului şi a Ecuatorului”.

Românul nu poate spune cu precizie când va reveni în ţară, însă de un lucru este sigur: când o va face, va finaliza carte începută în perioada petrecută în Lima, Peru, în care să cuprindă toate locurile extraordinare pe care le-a vizitat.

Are nevoie de bani pentru un nou echipament

Când a pornit în călătorie, Mirel Magop avea în buzunar 1.500 de euro, bani asiguraţi de către sponsor. “Ajuns la Madrid, după cinci luni de pelerinaj prin Europa, am rămas fără bani. Echipamentul meu este din ce în ce mai uzat. Mă poate lăsa când mi-e lumea mai dragă”, menţionează globetrotterul. Situaţia lui financiară s-a agravat după ce cardul i-a fost “confiscat” de un bancomat din Argentina.

Profesorul zălăuan Mirel Matyas, cel care a facilitat plecarea lui Magop de la Iaz şi care publică, pe blogul său, serialul “Where is Mirel?” despre aventura lui Magop, a făcut un cont în care cei doritori pot dona bani pentru biletul de avion care să-i asigure revenirea pe plaiurile natale. “Când se va strange suma, atunci voi veni acasă”, tine să precizeze moldoveanul, lăsând, totuşi, de înţeles, că ar prefera să-şi continue călătoria pentru a descoperi noi destinaţii. Şi pentru asta are nevoie de bani. Bani din care să îşi poată achiziţiona “un nou cort, un nou rucsac, bocanci, impermeabili… şi alte mărunţişuri”.

image

“Am aterizat la Rio cu 130 euro. Cu o parte din ei am platit un autobuz să mă ducă la cascadele Iguazu. Apoi s-au întâmplat diferite miracole... Cert e că până am ajuns în Peru, după alte şase luni (după ce am fost la capătul lumii), cu cateva mici excepţii, nu am avut lipsuri. De altfel, eram pregătit: echipamentul meu era complet. Numai pentru hrană trebuia să-mi fac griji... Dar nu a fost nevoie, pentru că argentinienii şi chilienii sunt foarte ospitalieri şi receptivi la ceea ce fac eu”, precizează călătorul.

Potrivit spuselor sale, în Peru s-a bucurat de ajutorul prietenilor, iar pentru două luni a lucrat chiar lângă Machu Picchu. În felul acesta a ajuns să cunoască mai în detaliu o ţară despre care susţine că “nu intră în niciun sablon din cele vreo 50 vizitate până acum. De altfel, America de Sud nu trebuie văzută sub aspect european. Trebuie luata aşa cum este. Doar atunci reuşeşti să-i înţelegi şi să te bucuri de toate”.
 

Vă mai recomandăm:

Povestea americanului care a abandonat cariera de arheolog pentru o româncă. Din dragoste, s-a convertit în pizzer

Cum îi ajută baletul pe copii să se dezvolte armonios: „Astfel învaţă că pentru a obţine ceva trebuie să depui efort“

Pelerin pe două roţi. Un jurnalist din Sălaj descoperă pe bicicletă frumuseţile ascunse ale lumii

Povestea Paulei Todoran, atleta care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio 2016: a alergat cât să facă de două ori ocolul Pământului

Aventură de coşmar pe tărâm thailandez. Patru tineri din Zalău au văzut moartea cu ochii după ce ambarcaţiunea în care se aflau a naufragiat

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite