Strigătul disperat al unei mame a cărei copilă a înghiţit accidental loţiune de curăţat aragazul: „Peste sărăcie trec, dar nu şi peste suferinţa pruncului meu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Mac, alături de fiica ei, în spitalul din Italia FOTO Arhivă personală
Bianca Mac, alături de fiica ei, în spitalul din Italia FOTO Arhivă personală

Un moment de neatenţie al părinţilor a fost suficient pentru ca viaţa unei fetiţe de doar 3 ani să fie pusă în pericol. Se întâmpla într-o seară de martie, când soţii Mac, din Şimleu Silvaniei, părinţi ai şapte copii, îşi pregăteau de culcare mezinii. Bianca, mama lor, se împărţea între treburile gospodăreşti, baia de seară şi pregătirea laptelui pentru cei mai mici dintre prunci – un băieţel de 2 ani şi o fetiţă de 3.

La un moment dat, femeia s-a oprit din curăţat aragazul, lăsând neacoperit recipientul cu soluţia de curăţat, pentru a da o mână de ajutor soţului ce îl spăla pe cel mic. Curioasă, Denisa a pus mâna pe periuţa pe care mama o folosea pentru a îndepărta murdăria şi a băgat-o în gură. În câteva secunde, gura şi limba i s-au umflat, iar fetiţa a început să plângă. Panicaţi, părinţii au chemat ambulanţa, iar micuţa a fost transportată la Spitalul Orăşenesc. „Ne-au ţinut peste noapte, sub supraveghere, şi mi-au recomandat să îi dau să bea cât de mult ceai. Spre dimineaţă, copila respira mai greu, vomita, nu mai putea vorbi şi nici măcar nu îşi putea înghiţi saliva. Un medic care a venit să ne vadă, mi-a spus să merg la Spitalul Judeţean din Zalău, pentru că altfel îmi moare fetiţa în braţe”, îşi aminteşte mama îndurerată.

De la Zalău, i s-a făcut transferul la Cluj-Napoca, unde micuţei i s-a făcut sondaj naso-gastric,care să permită hrănirea. „Mi s-a spus că recomandarea pe care am primit-o la Şimleu – de a da fetiţei cât mai mult ceai – nu doar că a fost neinspirată, dar i-a şi agravat starea, pentru că substanţele toxice din gură i-i-au coborât şi i-au ars esofagul, producându-i o rană de circa doi centimetri”, susţine femeia.

Din rău, în mai rău

După aproape două săptămâni de spitalizare, fetiţa a fost externată, iar mama a primit recomandarea de a o hrăni cu un lapte special şi scump. „Mă costa 50 de lei cutia, iar Denisa avea nevoie de până la şase cutii pe săptămână. Era singurul aliment pe care îl putea consuma”, ne spune Bianca Mac. Asta în condiţiile în care cei nouă membri ai familiei trăiesc de pe o zi pe alta, din ajutorul social al mamei şi din alocaţiile copiilor. În total, 1.225 de lei, la care se adaugă, uneori, bănuţii făcuţi de tatăl care lucrează cu ziua pe unde poate.

Au urmat mai multe vizite la medicul din Cluj, teste, endoscopii şi aşteptări disperate, însă lucrurile nu dădeau semne de îmbunătăţire. Până spre sfârşitul lunii iunie, copila ajunsese să cântărească doar 9 kilograme, faţă de cele 18 pe care le avea la momentul tragicului incident. Rana de pe esofag nu se vindeca, ba mai mult a făcut imposibil accesul endoscopului pentru evaluarea situaţiei şi a blochat accesul laptelui în stomac. „A fost momentul în care medicii clujeni mi-au sugerat să mă duc la Spitalul <<Marie Curie>> din Bucureşti, unde, spuneau ei, fetiţa mea ar putea fi trecută pe o listă de aşteptare pentru o operaţie care să o salveze”, explică Bianca Mac.

bianca mac

Disperată, cu un copil vlăguit de suferinţă, femeia şi-a sunat sora celocuieşte în Italia şi care i-a propus să ducă acolo pruncul, pentru a fi consultat de specialişti. Cu sprijinul financiar al unor oameni inimoşi, sălăjeanca a reuşit să facă rost de banii necesari pentru paşaport şi pentru deplasare. „Fetiţa mea se usca pe picioare. Nu mai umbla, stătea doar în pat, abia mergea la toaletă, vomita tot laptele pe care îl bea... Era o legumă şi aici, nimeni nu putea face nimic pentru ea”, spune, cu lacrimi în glas, femeia.

Cu toate actele medicale în mână, în 24 iunie Bianca s-a prezentat la Urgenţa Spitalului Bambino din Gesu di Palidoro din Roma, unde analizele au evidenţiat un nivel de doar 1,7 g/dl al hemoglobinei, în condiţiile în care pentru vârsta ei, valoarea minimă normală este de 11,5 g/dl. Denisa a fost internată, pusă la perfuzii, iar după ce a fost stabilizată, medicii italieni i-au introdus un tub în stomac prin care să fie hrănită artificial. Factura pentru toate serviciile medicale, în valoare de 2.600 de euro, a fost plătită de sora Biancăi, după ce şi-a făcut un credit.

„Mi-e ruşine că trebuie să stau cu mâna întinsă”

Mama şi copila au revenit în România, cu recomandarea ca până în septembrie, la următorul control, fetiţa să aibă o dietă strictă, bazată pe vitamine şi fibre, şi să ia în greutate minim patru kilograme. Iar în funcţie de rezultatele analizelor ce-i vor fi făcute, Denisa ar putea intra în operaţie. După cum precizează mama ei, intervenţia chirurgicală este una extrem de complexă, va dura circa opt ore şi presupune înlocuirea porţiunii afectate a esofagului, cu o bucată din colon. „Din păcate, nu a pus pe ea decât trei kilograme şi ceva, dar sper din toată inima ca analizele să iasă bine, inimioara ei să fie puternică pentru a putea face faţă operaţiei”, rosteşte femeia cu glasul gâtuit.

Deocamdată nu ştie nici dacă intervenţia chirugicală se va produce şi nici cât ar costa-o. Şi nici nu are habar cum va face rost de bani. De un lucru este sigură: va face orice pentru a-şi salva pruncul, deşi uneori simte că cedează: „Am obosit, nu mai pot să o văd cum suferă. Uneori mă retrag într-un colţ unde să nu mă vadă nimeni şi plâng. Mi-e ruşine că trebuie să stau cu mâna întinsă, să cerşesc pe la alţii ca să strâng bani pentru a putea merge din nou în Italia cu Denisa şi pentru a avea de unde să plătesc serviciile medicale. Pot trece peste sărăcie, dar nu şi peste suferinţa propriului meu copil”.

Chinurile prin care a fost nevoită să treacă au determinat-o pe fetiţă să se izoleze. Rare sunt momentele în care interacţionează cu tatăl său, când se joacă cu fraţii ei ori când iese în curte. Se agaţă, în schimb, de mama ei, în care vede soluţia pentru ieşirea din toată această poveste urâtă.

Situaţia materială a familiei Mac este una foarte dificilă. Cei doi adulţi şi şapte copii locuiesc într-o casă modestă, îngrămădiţi în două camere, iar veniturile pe care se bazează sunt ajutorul social şi alocaţiile. De când cu problemele de sănătate ale Denisei şi desele internări, tatăl, care obişnuia să muncească cu ziua pe unde era solicitat, stă acasă pentru a avea grijă de ceilalţi şase copii.

Cei care doresc să ajute familia pentru a strânge banii necesari cheltuielilor medicale o pot face donând în contul deschis pe numele bunicii, Mac Maria, la BRD RO93BRDE320SV22199963200.

Vă mai recomandăm:

Detalii din ancheta în cazul bebeluşului abandonat la poarta Mănăstirii Bic. Tatăl a anunţat că vrea să-şi crească fetiţa

Povestea Cristinei Balaban, femeia care  s-a transformat în mamă adoptivă pentru 126 de copii singuri pe lume

Dragostea pentru câini, cea mai bună terapie pentru copii. O profesoară foloseşte drept „tratament“ un prieten cu blană

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite