Spitalul Judeţean Zalău disponibilizează 116 angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul trebuie să renunţe la o parte dintre muncitori şi din angajaţii TESA, după ce Ministerul Sănătăţii a stabilit un nou normativ de personal. Managerul celui mai mare spital din judeţ spune că va fi nevoit să externalizeze o parte dintre servicii, iar costurile ar putea fi chiar mai mari decât în prezent.

Ministerul Sănătăţii a schimbat normativele de personal, ceea ce va duce la disponibilizarea a peste 3.000 de angajaţi din spitalele din întreaga ţară.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj sunt încadraţi în prezent, potrivit managerului Ioan Mureşan, 94 de muncitori. Noile normative, care limitează numărul muncitorilor la maximum 1 la sută din totalul angajaţilor, vor lăsa spitalul din Zalău cu doar 10 muncitori.

„Problema este că dacă se dă o astfel de structură, te obligă să externalizezi serviciile, iar această externalizare este, din experienţa altor spitale, chiar mai scumpă decât să ai proprii angajaţi“, spune managerul. El crede că „din punct de vedere al bugetului nu se rezolvă nimic, doar că aceste cheltuieli nu mai apar pe salarii, ci pe prestări servicii“.


În ceea ce priveşte personalul TESA, la Spitalul Judeţean ar trebui să rămână, potrivit precizărilor Ministerului Sănătăţii, 39 de angajaţi, faţă de 71 în prezent. Ioan Mureşan spune că nu are idee de unde ar putea reduce cele 32 de persoane, dar a lăsat să se înţeleagă că primii vizaţi de disponibilizare ar putea fi statisticienii şi registratorii.

„Munca lor va trebui făcută, însă de asistente, care vor trebui să înveţe să lucreze pe calculator. În plus, va trebui să dotăm fiecare secţie cu un calculator, iar în momentul de faţă este interzis să facem astfel de achiziţii“, explică managerul.


„Ce o să fac eu, cu familie şi cu copii, dacă mă dau afară? Vă daţi seama că nu îmi găsesc nicăieri un alt loc de muncă“, declară supărată Anca Mureşan, una dintre bucătăresele de la Spitalul Judeţean.


Spitalul Judeţean era nevoit oricum să se încadreze cu cheltuielile de personal în maximum 70 la sută din totalul cheltuielilor. Mai exact, fondul actual de salarii, de aproximativ 2,7 milioane de lei pe lună, trebuie redus cu 300.000 de lei, precizează Ioan Mureşan. Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău are în prezent 1.085 de angajaţi. Unitatea a trecut de astăzi în administrarea Consiliului Judeţean Sălaj.


Spitalul din Jibou rămâne cu un singur muncitor



La Spitalul Orăşenesc Jibou, din totalul de 105 angajaţi 17 sunt muncitori, iar 11 personal TESA. După aplicarea noii formule, spitalul ar trebui să rămână cu un singur muncitor. Managerul Gabriela Boldea spune însă că ar reuşi să se încadreze în limita de 70 la sută din totalul cheltuielilor cu numărul de salariaţi din prezent. Dar dacă, totuşi, va trebui să reducă din personal, managerul spitalului crede că nu va putea să asigure continuitate unor activităţi cum ar fi paza, unde are doar doi oameni.


Şanse teoretice de angajare


Romeo Sârca, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, afirmă că personalul disponibilizat, fie el din mediul privat, fie din sistemul bugetar, poate fi reangajat în funcţie de calificare sau poate să se reorienteze profesional. Pe cele aproximativ 200 de locuri de muncă disponibile pe care AJOFM Sălaj le anunţă săptămânal se bat 10.000 de şomeri.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite