Simptomele perverse ale diabetului, când se instalează în tăcere. Semnele care te avertizează că te-ai îmbolnăvit - explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simptome precum setea sau foamea nejustificată, instalate brusc, reprezintă semnalul că organismul suferă de lipsă acută lipsă de insulină, tradusă prin diabet insulino-dependent. Există, însă, şi situaţii în care boala se instalează în tăcere.

Epidemie de diabet de tip 2. Aşa descrie situaţia actuală din România medicul diabetolog Marius Călinici. Aprecierea medicului este confirmată de statistici, un studiu făcut recent de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România arătând că prevalenţa diabetului zaharat în ţara noastră este de nu mai puţin de 11 la sută. La vârste înaintate, ponderea diabeticilor este şi mai mare, trecând de 35 la sută la peste 64 de ani.
Potrivit doctorului Călinici, cele două tipuri de diabet diferenţiate (diabet de tip 1, insulino-dependent, şi diabet de tip 2) sunt diferite şi ca simptomatologie, nu doar din perspectiva cauzei şi a tratamentului.


Cele mai dramatice semne sunt cele date de diabetul de tip 1, insulino-dependent, o boală autoimună cauzată de producţia insuficientă de insulină. ”În scurta perioadă care se scurge de la debut până când cel în cauză se simte atât de rău încât se duce la spital, apar setea nejustificată, foamea nejustificată însoţită uneori de scăderea în greutate şi emiterea unui volum mare de urină. Aceste simptome se asociază, uneori, şi cu o slăbiciune fizică generală”, explică medicul semnele care anunţă instalarea acestui răvăşitor tip de diabet.


Potrivit diabetologului, perioada de manifestare a acestor simptome este cu atât mai scurtă cu cât vârsta pacientului este mai mică, variind de la câteva zile (în cazul copiilor) şi până la câteva săptămâni, în cazul tinerilor şi adulţilor, până când persoanele vizate ajung la spital, de obicei în stare gravă. Tratamentul acestui tip de diabet constă în administrarea de insulină. Medicul spune că partea bună în această boală, nu de puţine ori letală (dacă nu se administrează în timp util insulina), este că prevalenţa ei este relativ mică, de aproximativ 3 la sută din totalul cazurilor.


Diabetul de tip 2 - ”marele mut”


În privinţa diabetului de tip 2, care apare, în general, la adulţi, medicul apreciază că asistăm la o adevărată ”epidemie”. ”Problema este - spune Călinici - că diabetul de tip 2 este ”marele mut”, care nu dă nici un semn, pacientul tolerând destul de bine valorile crescute ale glicemiei”.


Acest tip de diabet trebuie ”căutat” pentru a fi diagnosticat, adică trebuie făcute analize de sânge periodice, singurele care pot pune în evidenţă existenţa bolii. Netratat sau tratat prost, diabetul de tip 2 are efecte devastatoare asupra organismului, generând ateroscleroză, cu toate consecinţele care decurg de aici.
Chiar dacă nu are simptome propriu-zise, anumite particularităţile ale pacientului pot sugera ameninţarea diabetului de tip 2: existenţa unor cazuri în istoricul familiei, greutatea excesivă şi hipertensiunea arterială. De asemenea, şi vârsta reprezintă un factor de risc, persoanele peste 40 de ani fiind sfătuite să-şi verifice periodic glicemia, mai cu seamă dacă întrunesc şi alte condiţii enumerate mai sus.

Vă mai recomandăm:

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite