Sfaturi pentru o voce sănătoasă. De ce specialiştii spun că este nerecomandată dregerea glasului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cantat fete

Igiena vocii trebuie să fie un stil de viaţă mai ales pentru pentru profesioniştii vocali. Răguşeala, tusea şi durerea în gât sunt cele mai frecvente simptome care pot apărea în cazul persoanelor a căror activitate se bazează pe voce.

Cei care trebuie să acorde o atenţie specială îngrijirii vocii sunt profesioniştii vocali, adică acele categorii de persoane îşi folosesc foarte mult vocea la serviciu. Este vorba nu doar de intepreţii vocali, ci şi de cadrele didactice, profesorii, agenţii de vânzării, funcţionarii din relaţii cu publicul sau oamenii de radio.

Pentru toţi aceştia, spune medicul primar ORL Anamaria Matioc, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, regula elementară pentru menţinerea vitalităţii mucoasei corzilor vocale este hidratarea.

"Vocea este produsă prin vibraţiile corzilor vocale, vibraţii care sunt create de către aerul expirat. Ca urmare, plămânul trebuie să fie funcţional, corzile să vibreze, iar rezonatorii, situaţia la nivelul extremităţii cefalice, să fie într-o stare de normalitate. În acest sens, este important consumul a doi-trei litri de lichide pe zi", a precizat sursa citată.

De asemenea, specialiştii recomandă evitarea compotamentelor vocale abuzive. În această categorie intră ţipatul, dar şi vorbitul în şoaptă, tusea ori raclajul gâtului. "Multă lume crede că nu e nimic greşit în a vorbi în şoaptă când suntem răguşiţi. Din contră, vorbitul în şoaptă face rău, pentru că solicită mult mai mult vocea decât în cazul vorbitului normal", subliniază medicul ORL.

Ce este raclajul gâtului

Şi tendinţa de a ne drege glasul, numită în limbaj de specialitate, raclaj, poate avea efecte nedorite asupra vocii: "În momentul în care ne dregem vocea, facem o contractură la nivelul gâtului. Prin repetare, se creează o situaţie similară apariţiei unui cârcel la picior, iar contractura respectivă dă senzaţia prezenţei unui corp străin în gât ce trebuie eliminat. În fapt, în timp ce raclăm gâtul nu facem altceva decât să eliminăm din filmul protector existent pe căile respiratorii superioare, al cărui rol este de a umidifica, de a reţine particulele de praf să nu ajungă în căile respiratorii inferioare. În plus, senzaţia de contractură se va accentua". Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, medicul recomandă consumul de lichide imediat ce avem senzaţia de corp străin în gât, iar dacă această senzaţie persistă şi devine deranjantă, să se prezinte la un specialist ORL.

Un alt detaliu de care trebuie ţinut cont îl reprezintă alimentaţia. Astfel, va fi evitat consumul acelor alimente ce pot produce uscăciuni la nivelul laringelui ori faringelui.

Infecţiile acute ale căilor respiratorii trebuie tratate cu seriozitate, pentru a evita riscul apariţiei unor complicaţii. "În situaţiile de acest gen, este important să ne menajăm vocea. Asta presupune măcar un repaos vocal relativ, iar când simţim că vocea îşi pierde din calitate, însemnând că îşi schimbă timbrul, tonalitatea, să bem un pahar cu apă şi să încercăm să nu mai vorbim.

Pentru a obţine o calitate şi o claritate mai bună a vocii, dr. Matioc recomandă respiraţia corectă, pauze vocale, evitarea fumatului şi a medicamentelor care pot afecta negativ vocea (antihistaminicele, diureticele, antidepresivele, aspirina, contraceptivele orale), respectarea regulilor de igienă generală, dar şi reducerea refluxului.

Vă mai recomandăm:

Beţişoarele de curăţat, marele duşman al urechilor noastre - explicaţia medicilor

Ochelarii de la tarabe, pericol pentru vedere. Ce ne recomandă oftalmologul

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite