Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele oculare pot să apară la orice vârstă, susţin specialiştii, care recomandă părinţilor să meargă cu copilul pentru un control oftalmologic, chiar dacă nu există vreo suspiciune clară.

Semnele care trădează un posibil defect de vedere la copii pot apărea încă din primele săptămâni de viaţă, chiar dacă atunci simţul vizual al acestora este slab dezvoltat. De altfel, după naştere, medicul oftalmolog testează reacţia celui mic la lumină, cu ajutorul unei lanterne speciale, testează mişcările oculare, face un examen al fundului de ochi şi a mediilor transparente ale ochiului.

Oftalmologii consideră că un prim semnal de alarmă îl reprezintă lipsa reacţiei celui mic în interacţiunea cu părintele.

“Mai exact, copilul nu urmăreşte gesturile părintelui. Poziţia privirii lui este fie în sus, fie în jos, fără ca bebeluşul să-şi întoarcă privirea spre stânga ori spre dreapta. Părinţii ar trebui să fie atenţi şi, dacă un copil de câteva săptămâni fixează faţa mamei sau jucăriile colorate”, explică dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica “Optisan” Zalău.

Totuşi, susţine specialistul, nu există “teste” pentru acasă. Tocmai de aceea, prima vizită la oftalmolog trebuie făcută înainte de 10 luni, deşi copilul este aparent sănătos. “Dacă nu sunt probleme obiective şi nu este vorba despre un copil născut prematur, prima consultaţie oftalmologica trebuie efectuată până la vârsta de 10 luni. Excepţie sunt cei născuţi prematur, care trebuie examinaţi de către medicul oftalmolog în primele săptămâni de viaţă”, mai spune dr. Dimitriu.

O altă consultaţie obligatorie trebuie să aibă loc în jurul vârstei de trei-patru ani. Dacă totul este în regulă, medicul oftalmolog va indica următoarea consultaţie după ce copilul merge la şcoală, pentru ca mai apoi vizitele la oftalmolog să devină anuale. În eventualitatea în care există probleme de refracţie, în funcţie de diagnostic şi de indicaţia specialistului, controalele se vor face la trei sau la şase luni.

Oftalmologul spune că în topul problemelor de vedere ale copilului sunt cele legate de acuitatea vizuală scăzută din cauza viciilor de refracţie, cum sunt hipermetropia forte şi miopia forte. “Există, însă, şi afecţiuni congenitaţe care afectează vederea, legate de boli ale retinei sau ale mediilor de refracţie (cornee, cristalin, corp vitros)”, menţionează doctorul. Potrivit lui, o altă afecţiune des întâlnită la copii o reprezintă ambliopia (“ochiul leneş”), determinată de strabism sau de o diferenţă de dioptrii între cei doi ochi (unul din ochi vede mai bine decât celălalt). Prin urmare, chiar dacă micuţul pare să vadă bine, o vizită  la oftalmolg este necesară pentru o examinare completă.

Vă mai recomandăm:

Boala oaselor fragile, cum ne ferim copiii de una dintre cele mai teribile afecţiuni care îi pândesc pe cei mici

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite