Semnal de alarmă! Copiii din satele sălăjene învaţă în şcoli şi grădiniţe neautorizate sanitar şi neîmprejmuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele din învăţământul sălăjean au fost aduse la cunoştinţa prefectului FOTO Andreea Vilcovschi
Problemele din învăţământul sălăjean au fost aduse la cunoştinţa prefectului FOTO Andreea Vilcovschi

Cu doar o lună înainte de începerea anului şcolar, lucrurile nu arată deloc roz în învăţământul sălăjean. În mediul rural există, în continuare, şcoli şi grădiniţe fără apă curentă şi canalizare, nesigure şi fără şoferi pentru microbuzele care trebuie să asigure transportul copiilor la şi de la şcoală.

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj au prezentat vineri, 19 august, situaţia îngrijorătoare din învăţâmânt sălăjean. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Kovacs Irina, în prag de an şcolar, în Sălaj există 11 unităţi de învăţământ, toate în mediul rural, fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

Pe lista neagră se află grădiniţele din satele Cheud, Buciumi, Lupoaia, Mal, Ceaca, Fîntînele-Rus, precum şi şcolile primare din localităţile Făgetu, Cheud, Doh, Cozla şi Buciumi. „Situaţia este determinată de lipsa apei potabile curente, grupurile sanitare necorespunzătoare ori care au fost modernizate, dar nu pot fi utilizate din cauza lipsei apei, lipsa canalizării, precum şi necesitatea realizării unor lucrări de reabilitare a infrastructurii”, a precizat repezentantul ISJ Sălaj.

Un alt punct nevralgic în constituie lipsa măsurilor minime de asigurare a securităţii actului de învăţământ din unele instituţii din mediul rural. Şi asta pentru că în Sălajul anului 2016, 17 şcoli şi grădiniţe nu au curţile împrejmuite. Ba mai mult, 14 din cele 101 de microbuze şcolare care circulă în judeţ nu au şoferi, dat fiind faptul că primăriile pe ale căror nume sunt înmatriculate respectivele mijloace de transport nu s-au sinchisit să facă procedurile necesare pentru a angaja conducători auto.

Şi asigurarea lemnelor pentru încălzirea sălilor de clasă pe timp de iarnă a fost neglijată de către cei responsabili. Inspectorul general adjunct a precizat că doar 60 la sută dintre unităţile de învăţământ din judeţ s-au aprovizionat cu întreaga cantitate de combustibil pentru sezonul rece. Altele, printre care şcolile din Băbeni, Jebucu, Bălan, Cristolţ, Dragu ori Sînmihaiu Almaşului, nu au reuşit să achiziţioneze nici măcar o treime din necesar.

Indolenţa directorilor de şcoli şi a autorităţilor locale vizavi de aceste probleme au trezit nemulţumirea prefectului Marin Niţu: "Există 17 unităţi şcolare care nu au împrejmuire... situaţia mi se pare penibilă. Este un lucru elementar nu numai pentru populaţia şcolară, ci şi pentru proprietatea instituţiei. Iar dacă primăriile au cerut ca microbuzele şcolare să fie înmatriculate pe primării, şi nu pe şcoli, să facă bine să asigure personalul necesar transportului copiilor”.

În plus, prefectul a solicitat o situaţie a primăriilor care au accesat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care le-ar fi permis derularea de investiţii în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare pentru şcoli şi grădiniţe.
În anul şcolar 2016-2017, clopoţelul va suna în 381 de şcoli şi grădiniţe din Sălaj, cu zece mai puţine decât în anul anterior. Situaţia este dată de închiderea unor unităţi de învăţământ ca urmare a scăderii dramatice a numărului de elevi.

Vă mai recomandăm:

O vacanţă altfel. Zeci de copii din Zalău au participat la Şcoala de vară Porolissum

Micile genii ale matematicii vor face gimnaziul la cel mai prestigios liceu din Sălaj

Licean înjunghiat în timpul unui festival de muzică populară. Tânărul susţine, în aceste zile, Bacalaureatul

Evaluare Naţională 2016. Elevă de 10 din Zalău: „Subiectele au fost de nivel mediu. La Matematică le-am rezolvat într-o oră“

Secretul genialei din Zalău care bifează toate premiile la Olimpiada la Limba Română: „Nu te poţi considera un om întreg, dacă nu citeşti“

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite