Secretele frumuseţii în antichitate. Trei ingrediente care se folosesc şi astăzi

Secretele frumuseţii în antichitate. Trei ingrediente care se folosesc şi astăzi

Multe dintre ingrediente sunt folosite şi astăzi FOTO Arhivă

Produsele pentru îngrijirea tenului se folosesc încă din cele mai vechi timpuri, unii specialişti estimând că istoria lor are în spate cel puţin 7.000 de ani. Mierea, laptele sau uleiul de măsline sunt doar câteva dintre ingredientele ce nu lipseau din ritualurile antice de înfrumuseţare.

Femeile s-au preocupat de aspectul lor fizic încă din vremurile îndepărtate. Înainte de apariţia numeroaselor nuanţe de farduri de ploape ori rujuri, ele s-au bazat pe ritualuri străvechi de înfrumuseţare care să le asigure aspectul ideal. Unele dintre produsele de care se foloseau femeile antichităţii sunt utilizate şi astăzi, la fel şi câteva tehnici vechi de înfrumuseţare.

Sarea de mare

Cunoscuţi pentru preocupările lor intense în domeniul frumuseţii şi sănătăţii fizice, grecii antici căutau mereu modalităţi prin care să îşi îmbunătăţească aspectul. Cuvântul “cosmetică” provine, de altfel, din cuvântul grecesc “kosmetikos”, care înseamnă “a împodobi, a aranja”.

În plus, unele dintre tendinţele din frumuseţe, utilizate în prezent pe scară largă, provin din Grecia Antică. Este cazul sării de mare, folosită pentru exfoliere şi întinerirea pielii, dar şi ca antiseptic şi detoxifiant, ingredient la care apelau şi vechii egipteni. Aceiaşi greci apelau la apa de mare, uşor încălzită, ca ingredient esenţial în terapiile de relaxare; aşa s-a născut talasoterapia, un tratament therapeutic ce constă în băi de mare asociate cu aer marin, folosit în boli ca reumatismul cronic ori sinuzită.

Zahărul

Epilarea cu zahăr este o tehnică de epilat ce datează din Persia anului 1900 î. Hr., o zonă bogată în culturi de trestie de zahăr. Metoda a fost preluată în multe locuri din lume, având în vedere că epilatul cu pastă de zahăr funcţionează similat cu epilatul cu ceară, cu deosebirea că pasta de zahăr, este mai blândă cu pielea, iar procesul este mai puţin dureros.

Uleiul de măsline

În Grecia Antică, măslinele au fost folosite mai întâi pentru producerea de uleiuri parfumate, pentru ca ulterior, după ce grecii le-au descoperit multiplele beneficii, să le introducă atât în bucătărie, cât şi în prepararea produselor farmaceutice şi cosmetice. Uleiul de măsline este folosit pentru îngrijirea pielii de peste 5.000 de ani, nu doar de vechii greci, ci şi de egipteni, romani şi fenicieni. Bogat în vitamina E, astăzi, ingredientul se regăseşte în numeroase produse de înfrumuseţare, pentru ten, unghii şi păr.

Mai puteţi citi:

Femeia care a reconstruit feţele mutilate ale veteranilor Primului Război Mondial. Cum a reuşit să-i salveze de la o viaţă în izolare

Care este secretul longevităţii? 10 obiceiuri care îţi prelungesc viaţa

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: