Secretele elevilor români care şi-au transformat pasiunile în medalii la olimpiade internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristiana Petre (clasa a XI-a) şi Eszter Bogdan (clasa a X-a), din Zalău, au obţinut anul acesta locuri fruntaşe la olimpiade internaţionale doar prin plăcerea de a citi.

Statisticile care conturează imaginea unor tineri mediocri ieşiţi de pe băncile şcolii româneşti sunt contrazise de acei elevi care, fără a avea resurse financiare spectaculoase, reuşesc să fie cei mai buni chiar şi în competiţiile internaţionale. Tânăra Cristiana Petre, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Silvania“ din Zalău este un exemplu în acest sens. Anul acesta, Cristiana a obţinut locul al treilea la Olimpiada Internaţională de Lectură, după ce anul trecut a ocupat acelaşi loc la Olimpiada Internaţională de Limbă, literatură şi spiritualitate românească.



Evoluţia Cristianei a venit natural din pasiunea ei pentru lectură care i-a adus, mai întâi, locul întâi la Olimpiada Naţională de Limba şi literatura română, în 2013, fiind singurul participant cu punctaj maxim la această competiţie.

Nu i-a plăcut dintotdeauna să citească

„Eu cred că realizările cele mai durabile, cele mai frumoase în viaţă sunt cele clădite pe pasiunea pentru un anumit lucru şi nu neapărat pe anumite priorităţi. De limba română, întotdeauna m-am simţit mai apropiată, am simţit că mă defineşte, pentru simplul fapt că mi-a creat un spaţiu propice originalităţii şi creativităţii mele şi dorinţei de a mă exprima. Matematica am simţit întotdeauna că mă constrânge“, îşi explică performanţele Cristiana Petre.

Deşi pasiunea de a citi este cea care a motivat-o să facă performanţă, eleva recunoaşte că nu i-a plăcut dintotdeauna lectura. „Nu prea mi-a plăcut să citesc până prin clasa a V-a, când am descoperit o carte care m-a impresionat profund – «Lorelei», de Ionel Teodoreanu. Timp de doi, trei ani, a rămas cartea mea de suflet, pe care am recitit-o, parţial, de mai multe ori“, povesteşte tânăra. La capitolul mici secrete pentru a ajunge olimpic internaţional, Cristiana spune că nu este de acord cu „îngrăşatul porcului în Ajun“, cel puţin nu atunci când este vorba de învăţat, mai ales de învăţatul pentru un concurs atât de important cum este o olimpiadă naţională sau internaţio­nală. „Eu mă pregătesc din clasa a V-a pentru olimpiadă şi cred că munca anilor precedenţi s-a reflectat în rezultatele de acum. Pentru că performanţă poţi să faci doar dacă eşti constant, iar excelenţa o poţi obţine doar prin muncă asiduă, dublată, bineînţeles, de pasiune“, spune ea.

Mai puţin Facebook, mai multe rezultate  

O „veterană“ a olimpiadelor internaţionale este şi Eszter Bogdan, elevă în clasa a X-a la Liceul Reformat „Wesselényi“ din Zalău. Cea mai recentă performanţă a sa este premiul întâi la Olimpiada Internaţională de Limbă, literatură şi cultură maghiară „Apáczai Csere János“, desfăşurată anul acesta în luna mai, în România, la Deva. Eleva care atunci era în clasa a IX-a a concurat atât cu elevi de vârsta ei, cât şi din clasa a X-a din România, Ungaria, Serbia, Croaţia şi alte ţări unde comunitatea maghiară este bine reprezentată şi a reuşit să fie cea mai bună.



Eszter obţine astfel de premii internaţionale de mai mulţi ani şi pune rezultatele sale tot pe seama faptului că îi place să citească. „Spre exemplu, romanul pe care l-am avut de studiat pentru olimpiada internaţională l-am citit de trei ori, plus o grămadă de studii despre acest roman“, exemplifică ea.

Totuşi, rezultatele excepţio­nale nu vin fără sacrificii, recunoaşte eleva de liceu. Spre deosebire de colegii şi prietenii săi, Eszter stă mai puţin pe Facebook ori în faţa televizorului. „Prima mea dragoste este cititul. Prefer să citesc în loc să fac orice altceva“, spune olimpica. ;

Cristian Vulpe, olimpic la o disciplină pe care nu a studiat-o la clasă

Acum elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Silvania“ din Zalău, Cristian Vulpe (foto) a reuşit să obţină, în luna mai a acestui an, medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Filosofie, la o materie pe care nici măcar nu o studiase încă la clasă. Tânărul a povestit pentru „Weekend Adevărul“ că aplecarea lui către filosofie s-a născut după orele de cultură civică din gimnaziu. „Am făcut cunoştinţă pentru prima dată, în urma unor investigări private lacunare, însă efervescente, cu figuri precum John Locke sau Baruch Spinoza“, îşi aminteşte elevul. Preocuparea sa pentru studiul serios al filosofiei a început, însă, în vacanţa dintre clasele a X-a şi a XI-a, când s-a pus pe citit, în special cărţi de istoria filosofiei, dar şi articole de specialitate găsite pe internet. „Interesul meu creştea odată ce reuşeam să pătrund şi să investighez tot mai mult. Se autoalimenta“, spune tânărul. Cu acest bagaj de cunoştinţe s-a dus, de unul singur, la Olimpiada de Filosofie. S-a clasat al doilea la etapa naţională, primul loc fiind ocupat, în mod oarecum firesc, de un elev de clasa a XII-a, care studiase disciplina şi la clasă. Locul obţinut i-a permis, însă, participarea la etapa internaţională, de la Vilnius (Lituania), unde s-a clasat primul din concurenţii  veniţi acolo din 41 de ţări.
 

Citeşte şi E posibil în România: medaliat cu aur internaţional la filosofie, fără să fi studiat materia la şcoală

ELEVII DE SUCCES AI SĂLAJULUI Claudia Pop, olimpica din Zalău ce a lăsat România pentru a învăţa la Cambridge

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite