Secretele amfiteatrului roman de la Porolissum, copia la scară redusă a Colosseum-ului de la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În anii trecuţi, aici avea loc o parte din Festivalul Roman Zalău Porolissum
În anii trecuţi, aici avea loc o parte din Festivalul Roman Zalău Porolissum

Un loc spectaculos, cu o acustică specială şi care oferă vizitatorului o panoramă care îţi taie respiraţia, vorbeşte despre modul în care trăiau aici, în urmă cu 2.000 de ani, soldaţii romani.

Un amfiteatru construit în urmă cu 2.000 de ani de romani, după modelul Colosseum-ului de la Roma, oferă şi astăzi şansa de a ”simţi” istoria. Amfiteatrul se află în Complexul Arheologic Porolissum, din apropiere de Zalău, şi este considerat cea mai mare clădire publică descoperită pe teritoriul Daciei Romane. Amfiteatrul este situat pe panta de sud-vest a dealului Pomet, fiind şi cel mai mare amfiteatru din provinciile dacice, cu o arenă ce măsoară 66,5x52 metri.

Potrivit arheologilor care scormonesc tainele oraşului roman Porolissum, amfiteatrul a fost construit mai întâi din lemn, în deceniul trei al secolului II d.Chr., în timpul împăratului Hadrian, pentru ca apoi, să fie reconstruit din piatră, lucrările începând în anul 157.

În forma finală, amfiteatrul avea 6.000 de locuri, mult sub Colosseum-ul de la Roma, care oferea locuri pentru 50.000 de spectatori, acesta din urmă fiind, de altfel, cea mai impresionantă construcţie ce datează din vremurile Imperiului Roman. 

În amfiteatrul de la Porolissum se organizau lupte de gladiatori, vânători de animale, acrobaţii, jocuri scenice şi chiar execuţii publice. În zilele noastre locul a fost, timp de câţiva ani, scena unor reconstituiri istorice prezentate în cadrul Festivalului Roman Zalău - Porolissum, dar şi a unor evenimente mondene sau de divertisment: un episod din show-ul de televiziune MasterChef a fost filmat acolo iar, recent, între zidurile amfiteatrului s-a desfăşurat şi o nuntă.

porolissum

În rest, de frumuseţea sacră a amfiteatrului, de acustica specială pe care o are şi de panorama superbă pe care o o oferă asupra zonei din jur au parte doar turiştii care vizitează Complexul Arheologic.

Unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România

Complexul Arheologic Porolissum este unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România. Castrul de aici a fost înfiinţat în anul 106 d.Hr., la începutul celui de-al doilea război împotriva dacilor, de împăratul Traian, pentru a apăra principalul loc de trecere prin Munţii Meseş. La fel ca şi amfiteatrul, şi castrul a fost construit mai întâi din lemn (când putea găzdui 5.000 de soldaţi), pentru ca mai târziu să fie reconstruită din piatră. În timpul împăratului Septimiu Severus, oraşul a primit statut de municipiu. Locul mai păstrează şi astăzi urmele unui drum roman, pe care carele romane şi soldaţii circulau în urmă de 2.000 de ani.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Proiect spectaculos la Porolissum. 12 clădiri antice, reconstruite pentru a deveni pensiuni, restaurante şi băi publice!


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite