Sărbătoare a gustului tradiţional într-un mic sat din Ardeal. Brunch cu sarmale cu păsat, ludău copt şi mamăligă cu ciulama de bureţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentele vor avea frecvenţă lunară FOTO Patricia Toma
Evenimentele vor avea frecvenţă lunară FOTO Patricia Toma

După reconstituirile unor momente din viaţa satului de odinioară, tânăra propune un eveniment pentru promovarea bucătăriei tradiţionale.

Câteva zeci de persoane vor participa sâmbătă, 3 noiembrie, la un eveniment inedit organizat de către sălăjeanca Patricia Toma, tânăra care luptă pentru a-şi scoate din anonimat satul natal şi a revigora tradiţiile locului.

După reeditarea unei nunţi tradiţionale din secolul trecut, a unei poveşti de dragoste din satul sălăjean şi a "Zilelor au gust la Marin", tânăra în vârstă de 21 de ani a pregătit un nou proiect prin care vrea să redescopere produse locale şi reţete uitate. Mămăligă cu ciulama de bureţi, sarmale cu păsat, razalăi, ludău (dovleac) copt, zamă de hribe (cartofi), păsulă cu hospă (fasole boabe cu păstăi uscate) sau cozonaci sunt doar câteva dintre preparatele cu care se vor delecta oaspeţii Patriciei. Toate aceste delicatese din lumea satului de altădată vor fi pregătite de către socăciţele din Marin, printre care şi Floare Bonţe (74 de ani), devenită celebră după participarea sa la ediţia 2017 a competiţiei "Chefi la cuţite".

Evenimentul a fost anunţat pe Facebook, participarea fiind condiţionată de înscrierea prealabilă şi plata unei taxe de 50 de lei. "Brunch - Zi cu gust la Marin" este un eveniment privat, mai mic decât cele pe care le-am organizat până acum. Ca în proiectele anterioare, îmi propun, pe lângă promovarea turistică a satului Marin şi a împrejurimilor, a portului, a tradiţiilor şi a gastronomiei locale, stimularea fermierilor şi a ţăranilor de a produce produse bio, dar şi să le arătăm sătenilor că lumea este interesată de viaţa de la ţară. Toate produsele din meniu vor fi cumpărate de la ţăranii de sat şi pregătite de socăciţele din Marin", ne-a declarat Patricia Toma.
Aceasta şi-a propus ca începând din primăvara anului viitor evenimentele culinare de acest fel să aibă loc lunar, astfel încât comunitatea să aibă de câştigat din toate punctele de vedere.

Din grupul celor care vor lua parte la ospăţul din curtea Casei Tradiţionale din Marin vor face parte, printre alţii, voluntarii care lucrează, în aceste zile, pentru salvarea Bisericii de lemn de la Brusturi, fotografi, studenţi, arhitecţi.

Vă mai recomandăm:

Frumoasa Patricia, fata de 18 ani din Sălaj care s-a îndrăgostit de satul românesc: a transformat o casă veche într-un veritabil muzeu

Nunta străbunicilor, recreată în detaliu după 75 de ani. Nepoata de 19 ani l-a avut drept mire pe un prieten bun din sat

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite