Sălajul se pregăteşte de iarnă. Consiliul Judeţean oferă primăriilor 1,1 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor

Sălajul se pregăteşte de iarnă. Consiliul Judeţean oferă primăriilor 1,1 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor

38 de primării au semnat anul trecut acorduri de parteneriat pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Primăriile sălăjene vor avea la dispoziţie, până la finalul anului, 1,1 milioane de lei pentru a asigura o bună circulaţie rutieră pe timpul iernii. Suma ar putea fi suplimentată în ianuarie.

De la bugetul judeţului au fost puşi la bătaie 1,1 milioane de lei, sumă pe care primăriile sălăjene o pot folosi pentru deszăpezirea celor aproape 586 de kilometri de drumuri judeţene. După modelul anilor anterior, banii vor fi împărţiţi în funcţie de lungimea şi nivelul de viabilitate al drumurilor care traversează localităţile în cauză.

Pentru a beneficia de aceste alocări, administraţiile locale trebuie să încheie acorduri de parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj. Aceste acorduri au fost deja elaborate şi vor fi trimise primăriilor pentru semnare, până cel târziu în 15 octombrie, ne-au transmis reprezentanţii administraţiei judeţene. „Până în 15 noiembrie, când demarează programul, CJ va verifica pregătirea pentru iarnă a primăriilor care au semnat acorduri de asociere”, ne-au mai spus oficialii instituţiei.

Cei 1,1 milioane de lei ar trebui să acopere cheltuielile pe care le implică lucrările de deszăpezire până în 31 decembrie, după care va fi alocată o nouă tranşă de bani, aferentă intervalului 1 ianuarie-15 martie. În cazul în care sumele repartizate nu sunt utilizate integral datorită condiţiilor meteo, diferenţa va puzea fi utilizată pentru întreţinere şi reparaţii pe drumurile judeţene care fac obiectul acordului dintre părţi, pentru înlăturarea efectelor perioadei de iarnă (decolmatări de poduri şi podeţe, desfundări de şanţuri şi rigole, lucrări de cosiri şi defrişări de vegetaţie, tăiere sau completare de acostamente).

În lista traseelor pentru care administraţia judeţului asigură fonduri se regăsesc 52 de porţiuni de drum, ce totalizează 595,7 km, structurate pe patru nivele de viabilitate. Fiecare nivel presupune un termen maxim de la încetarea viscolului ori a ninsorii în care autorităţile trebuie să execute deszăpezirea părţii carosabile. Printre cele mai lungi porţiuni de drum se numără DJ 109E Rus-Cliţ (34,5 km), DJ108A limita cu judeţul Cluj-Românaşi (32,2 km) şi DJ 108G limita cu judeţul Cluj-Vîrşolţ (30,3 km).

Decizia încheierii unor acorduri de asociere cu comunele a fost luată în 2012, după ce pentru lucrările de întreţinere pe timp de iarnă din sezonul 2011-2012 au existat dificultăţi în identificarea unor operatori economici interesaţi de executarea acestor lucrări pe drumurile judeţene.

Iarna trecută, CJ Sălaj a distribuit două tranşe a câte 1,1 milioane de lei către 38 de comune şi oraşe pentru întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă.

Vă mai recomandăm:

Sălajul, exemplu de bune practici în administraţia publică. Un proiect implementat de Consiliul Judeţean, în topul celor mai bune opt aplicaţii din ţară

Subiectul finanţării bisericilor din banul public îi scindează pe liberalii sălăjeni. Unii au votat cu inima, alţii, cum le-a dictat preşedintele

Liberalii şi UNPR-iştii sălăjeni au chiulit de la prima şedinţă de constituire a Consiliului Judeţean

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: