Sălăjeanul Pamfil Vlaicu molipseşte copiii cu „virusul“ folclorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pamfil Vlaicu a înfiinţat în urmă cu 15 ani primul ansamblu folcloric pentru copii din Zalău. Succesele obţinute de micii dansatori au făcut ca sute de copii să-şi dorească, în fiecare an, să facă parte din ansamblu.

„Când am ajuns, în 1974, director la Casa Municipală de Cultură din Zalău, aici sufla vântul. Doar Nana, îngrijitoarea, făcea ca locul să nu fie pustiu. Şi cum trebuia să fac ceva, m-am gândit să încep cu folclorul“, povesteşte Pamfil Vlaicu despre primele sale zile ca lucrător în domeniul culturii. Aşa a luat fiinţă Ansamblul artistic profesionist „Porolissum“, format din ceea ce mai rămăsese din Ansamblul „Rapsodia Sălajului“, creat prin 1957,  la care s-au alăturat, mai târziu, artiştii de la „Plaiuri Sălăjene“.

„Aveam, însă, nevoie de o pepinieră“, povesteşte Vlaicu, aşa că în 1995 a pus bazele primului ansamblu folcloric din Zalău destinat exclusiv copiilor. „N-am ştiut de la început ce nume să-i pun, dar aflându-mă în Roma, la câteva luni după înfiinţare, m-am uitat la Columna lui Traian şi mi s-a fixat automat în minte denumirea ansamblului: Columna“.

Din fericire, performanţele ulterioare ale ansamblului s-au ridicat la înălţimea numelui pe care îl poartă: din 1997, de când ansamblul a început să participe la festivaluri prin ţară şi prin străinătate, nu a ratat niciun premiu important. Cel mai răsunător premiu este „Colierul de Aur“, obţinut în 2001 la cel mai mare festival internaţional de folclor din lume, cel din Dijon, Franţa.

„Columna“ mai are în palmares şi peste 40 de apariţii în cele mai importante emisiuni de folclor de la televiziunile naţionale, de la „Tezaur Folcloric“ la „Stele de cinci stele“, dar şi evoluţii pe scena „Cerbului de Aur“ şi a festivalului de la Mamaia.

Dar dincolo de premii şi de turneele din străinătate, ceea ce a reuşit Pamfil Vlaicu prin înfiinţarea acestui ansamblu este atragerea copiilor şi a tinerilor spre un domeniu al artei ce intrase în desuet. Graţie succeselor obţinute de ansamblu, în oraş s-a creat un soi de curent, o modă, cei mai „cool“ copii din Zalău dorindu-şi să facă parte din ansamblu. „Am ajuns să nu putem primi atâţia copii câţi ar dori să vină. Aşa că organizăm selecţii în fiecare an, la care se prezintă sute de copii“, spune el.

Ce-i place

Cel mai mult îi place să petreacă timpul cu unica sa nepoată, Tania, „absolventă de clasa a III“, cum o alintă bunicul ei. Îi place şi să fie în mijlocul naturii şi se declară un împătimit al istoriei, acesta fiind şi motivul pentru care a dat celor două ansambluir înfiinţate de el numele de „Porolissum“, respectiv „Columna“.

Ce nu-i place

Nu-i plac dezordinea, în general, şi răutatea dintre oameni. Pamfil Vlaicu mai spune că nu-i place nici lipsa de respect. „Nu-mi place nimic din relaţia urâtă care poate exista între oameni“.

Întrebări şi răspunsuri

De credeţi că vin copiii la „Columna“, acum când lumea în general a cam uitat de folclor?
P.V.: Eu cred că performanţele ansamblului au devenit pur şi simplu un magnet pentru copiii zălăuanilor, indiferent dacă provin sau nu dintr-o familie ce apreciează folclorul ori, dimpotrivă.

Câţi dintre copiii care vin la dumneavoastră ajung să danseze pe scenă?
P.V.: Cam un sfert din cei care sunt selectaţi reuşesc să răspundă rigorilor performanţei. Dar nimeni nu pierde aici, pentru că şi ceilalţi se aleg cu învăţatul dansului popular. De plăcere.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite