Sălaj: Stanii Cliţului, un colţ unic în Europa

Pe malul stâng al Someşului se ridică Stanii Cliţului, un monument al naturii care se impune în arealul peisagistic prin stâncile abrupte de gresii. Zona a fost declarată arie naturală protejată, deoarece pe stâncile golaşe şi abrupte şi-a găsit adăpost o specie de plantă rară, Iarbă neagră, întâlnită preponderent în zonele nordice şi mediteraneene, la altitudini mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rezervaţia peisagistică Stanii Cliţului se află într-o zonă mirifică de pe Valea Someşului, în localitatea Cliţ, comuna Băbeni, la aproximativ 40 de kilometri de Zalău şi la 20 de kilometri de oraşul Jibou.

De la Ciocmani, coteşti la stânga pe malul Someşului. Pădurea deasă şi umbroasă te însoţeşte până în satul Cliţ. Drumul este reabilitat de curând, iar peisajul îţi oferă o aventură generoasă în mijlocul naturii.

Specie rară de plante

Peretele stâncos, cu pante abrupte, se ridică chiar de lângă şosea. Specificitatea Stanilor Cliţului este dată de „iarba neagră“ (Calluna vulgaris), o specie de plantă specifică zonei de Nord a Europei şi care coboară, în mod excepţional, până în Spania şi Italia. 

Populaţia de „iarbă neagră“ s-a adaptat foarte bine pe stâncile golaşe din Cliţ, la o altitudine de doar 140-150 metri, neobişnuit de joasă pentru ţara noastră ,habitatul obişnuit al plantei fiind la o altitudine de 800-1.200 metri.

Stanii ascund gresii

Stanii se constituie din gresii cuarţoase dispuse în bancuri, cea mai mare deschidere în aceste formaţiuni din întreg bazinul Transilvaniei, cunoscute sub numele de „gresii de Cliţ“. Înainte de a intra în localitate, aveţi ocazia să vedeţi şi o carieră de gresie.

 Culmile stâncilor sunt acoperite cu tufişuri. Călătorul nu va putea trece prin zonă fără a se opri să admire peisajul.

La pescuit, pe Someş

Şi dacă tot sunteţi pe marginea Someşului, din Cliţ puteţi trece râul cu bacul pe celălalt mal, în localitatea Băbeni. La 5-6 kilometri, în satul Cuciulat, unde se află Peştera Lii, vestită pentru desenele rupestre datate din neolitic.

Din Cuciulat, amatorii de senzaţii tari pot porni la o călătorie cu canoe, cu echipa „Someş River Safari“. Costul unei astfel de aventuri este de 20 de euro pe persoană. Totodată, cu doar 10 lei pe zi puteţi închiria un cort, pe care să-l aşezaţi la marginea râului.

Stanii Cliţului sunt declaraţi arie naturală protejată deoarece adăpostesc o viguroasă populaţie de Calluna vulgaris la o altitudine neobişnuit de joasă pentru ţara noastră.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: