S-au împlinit 62 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu. Mesajul emoţionant al preşedintelui Klaus Iohannis, în memoria Sfinxului de la Bădăcin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliu Maniu a fost condamnat de comunişti la 104 ani de închisoare
Iuliu Maniu a fost condamnat de comunişti la 104 ani de închisoare

În urmă cu 62 de ani, în temniţa comunistă de la Sighetu Marmaţiei, marele om politic Iuliu Maniu trecea în nefiinţă, trupul său fiind îngropat într-o groapă scormonită în prundişul Tisei. Momentul comemorativ a fost evocat de preşedintele Klaus Iohannis, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Născut la Bădăcin, în Sălaj, Iuliu Maniu a fost în trei rânduri premier al României în perioada interbelică şi preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc, fiind liderul opoziţiei democratice în perioada în care comunismul îşi făcea simţită prezenţa la noi în ţară. Poziţia sa i-a adus o condamnare la 104 ani de închisoare, plus două condamnări la muncă silnică pe viaţă, pentru închipuite infracţiuni de trădare naţională, tentativă de surpare a ordinii constituţionale, răzvrătire, insurecţie armată, instigare la trădare prin necredinţă, instigare la trecerea frauduloasă a frontierei.


Potrivit preotului Cristian Borz, cel care luptă pentru memoria marelui om politic la Bădăcin, unde este preot paraoh, condamnarea care avea să-i aducă în cele din urmă moartea a fost pronunţată în 11 noiembrie 1947. În 12 noiembrie, Iuliu Maniu a fost trimis la închisoarea din Galaţi, după care a fost transportat la penitenciarul din Sighet. După şase ani de detenţie, starea de sănătate a lui Iuliu Maniu s-a deteriorat foarte grav. Deşi, Nicolae Carandino (colegul său de celulă) a fost adus pentru a-l îngriji, Maniu ajunsese în starea în care nu mai putea merge şi mânca singur. În ianuarie 1953, după ce împlinise 80 de ani, situaţia lui Maniu s-a înrăutăţit, iar în februarie a intrat în agonie. Nu i s-a dat nici o îngrijire, doar un sanitar mai venea, observa şi întreba simptomele, ca să mai apară după câteva ore, până când şi-a dat sufletul.

Potrivit preotului Borz, în ultimele ore de martiraj, episcopul Alexandru Todea şi, mai târziu, mitropolit al Bisericii Române Unite şi cardinal, deţinut la Sighet, măturător al culoarelor celularului, în condiţii strict secrete, i-a oficiat ultimele Sfinte Sacramente. Carandino i-a închis pleoapele şi cei doi i-au spus rugăciunile „Pater Noster” şi „Ave Maria” pentru ultima oară. Era 5 februarie 1953. Carandino a relatat din perspectiva sa noaptea decesului: „Maniu a fost ridicat din celulă, în cel mai strict secret, dar vestea se răspândise ca fulgerul în toată închisoarea. Noaptea am auzit căruţa poposită în curtea închisorii, uruiala roţilor, nechezatul cailor, zgomotul uşor ferecat al şleaurilor. Apoi toate s-au liniştit. Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă”. Vasile Ciolpan, directorul închisorii, a telefonat la Bucureşti anunţând că  „s-a stins becul în camera nr 3…” şi tot el, noaptea, l-a pus într-un sac şi l-a aruncat într-o groapă scormonită în prundişul Tisei, numită de localnici „Cimitirul săracilor”, fără cruci, având drept împrejmuire linia ferată.

„El, care şi-a închinat toată viaţa neamului său, respectându-şi jurământul din tinereţe: "Jur în Faţa lui Dumnezeu, pe conştiinţă şi onoare, că îmi voi jertfi viaţa pentru triumful cauzei româneşti", şi-a lăsat osemintele drept piatră de hotar, iar prin testamentul lăsat preciza: "Sufletul mi-l închin Atotputernicului Dumnezeu, tot devotamentul meu şi dincolo de mormânt, mult încercatului meu neam românesc". A dorit să-şi doarmă somnul de veci lângă părinţii săi în pământul Dealului Ţarinei, şi-a exprimat de multe ori acestă dorinţă: “Să mă ducă de la casă până la mormânt, patru flăcăi din sat”, până acum nu s-a întâmplat, trupul lui se odihneşte într-un mormânt neştiut departe de ţarina lui. El creştinul convins, nu are la cap o cruce!”, este regretul preotului Cristian Borz şi al întregii comunităţi, pentru că în ciuda numeroaselor încercări, rămăşiţele Sfinxului de la Bădăcin nu au fost găsite spre a fi aduse acasă, aşa cum şi-a dorit.


Klaus Iohannis - mesaj pe Facebook

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat omagiul faţă de marele om politic printr-un mesaj postat pe Facebook.

„Aduc un omagiu recunoscător amintirii lui Iuliu Maniu, de la a cărui moarte se împlinesc 62 de ani. Prin acţiunile politice şi conduita sa publică, Maniu a onorat viaţa politică românească şi a făcut cinste naţiunii române. Lupta lui pentru valorile democratice l-a făcut incomod şi indezirabil pentru regimul comunist, care l-a închis în chinuitoarea temniţă de la Sighet unde a şi decedat. Învăţătura de căpătâi pe care ne-a lăsat-o Iuliu Maniu este că trebuie să avem încredere în democraţie, în reguli şi instituţii puternice, care să apere cea mai importantă valoare: libertatea”. Klaus Iohannis, preşedintele României


Comentariile postate de utilizatorii Facebook la mesajul preşedintelui au subliniat aprecierea faţă de un preşedinte care nu uită care sunt adevăratele valori ale acestei ţări.

Eveniment comemorativ la Bădăcin: „Iuliu Maniu, simbolul sperantei şi al dorintei de libertate”

Împlinirea a 62 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu va fi comemorată duminică, 8 februarie, la Bădăcin, printr-un eveniment organizat de Parohia Greco-Catolică Bădăcin în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Muzeul de Istorie şi Artă Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj, Clubul elevilor Simleu-Silvaniei, Şcoala “Iuliu Maniu” Bădăcin şi Radio Maria. Evenimentul, intitulat "Iuliu Maniu, simbolul sperantei şi al dorintei de libertate", va avea loc începând cu ora 10,00 la Biserica Greco-Catolică şi Căminul Cultural din localitatea Bădăcin. Programul evenimentului include Sfânta Liturghie şi Parastas pentru Familia Maniu, vizitarea Muzeului Memorial Iuliu Maniu,  Simpozion "Iuliu Maniu, simbolul sperantei si al dorintei de libertate", dar şi prezentarea felului în care bădăcinenii îl comemorau pe Maniu în vremea comunismului, în care acest lucru era interzis. Prezentarea este asigurată de istoricul Marin Pop, în lucrarea “O comemorare interzisă de către Securitate - 20 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu”. Tot acolo, Ion-Andrei Gherasim va prezenta lucrarea  “Corneliu Coposu, amintiri din anii ‘90”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook. 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite