Românul-erou în America, după ce a salvat un copil, vrea să-i înveţe pe elevii din România să înoate cu ajutorul celebrului sportiv Michael Phelps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor are 20 de ani
Victor are 20 de ani

Victor Moisescu (20 de ani), un tânăr de origine română născut la Boston (SUA), a devenit erou în America după ce, la începutul lunii februarie, a salvat un copil de 10 ani din apele îngheţate ale Atlanticului. Victor şi-a propus să înfiinţeze în România o fundaţie unde copiii să urmeze cursuri gratuite de înot.

Gestul unui tânăr american de origine română a făcut înconjurul lumii după ce, în timpul furtunii de zăpadă ce s-a abătut asupra oraşului american Boston, el a salvat un copil de 10 ani care a alunecat în apele îngheţate ale canalului Fort Point.

Tânărul, pe nume Victor Moisescu, are 20 de ani şi ieşea de la serviciu, când a auzit strigătele unor copii care se jucau pe bancurile de zăpadă. Victor a povestit pentru presa locală din Boston că totul s-a întâmplat foarte repede: „Mi-am dat seama, însă, că ei strigau, de fapt, la un copil care căzuse în apă şi întrebau: «Unde eşti? Unde eşti?», iar el a răspuns ceva de genul: «Sunt în ap㻓. Instinctiv, a sunat la 911, a coborât până pe marginea canalului în care căzuse copilul şi a identificat un loc în care l-ar fi putut scoate din apă. „Am pornit către el, am sărit gardul în zona docului pentru taxiurile pe apă şi am alergat 50 de yarzi (n.r. − 45 de metri) prin zăpadă să ajung la marginea docului, de unde l-aş fi putut trage“, descrie Victor dramaticul moment.

„Mi-era teamă să nu-l scap înapoi în apă sau să mă tragă după el şi pe mine” Victor

Operaţiunea de salvare

L-a încurajat să înoate până acolo, iar în momentul în care a ajuns aproape de mal, l-a prins de subraţ, aşa cum văzuse el în filme, l-a scos din apa îngheţată, l-a învelit în haina unuia dintre cei care asistau de pe margine şi a urcat cu el în braţe pe faleză, unde ajunseseră, între timp, şi echipele de salvare. „N-a fost chiar uşor, fiindcă tot pontonul era acoperit cu un metru de zăpadă, ceea ce făcea situaţia instabilă şi riscantă pentru amândoi. Mi-era teamă să nu-l scap înapoi în apă sau să mă tragă după el şi pe mine, făcând operaţiunea de salvare şi mai complicată“, ne spune Victor Moisescu, adăugând că băiatul se afla în apă de câteva minute şi deja avea probleme din cauza frigului.


Momentele dramatice au fost fotografiate de o persoană care a urmărit întreaga operaţiune de salvare. Povestea lui Victor a fost preluată imediat de televiziunile şi de ziarele americane, iar apoi şi de presa europeană. Tânărul a fost prezentat ca un erou, deşi reacţia lui faţă de atenţia bruscă acordată a fost cea a unui om modest, care simţea că a făcut doar ce trebuia să facă în acel moment: a sărit în ajutorul unui copil.

Crescut de bunica de la Zalău

Maria Halmaghi, bunica lui Victor, profesoară de fizică în Zalău, spune că gestul lui îl caracterizează pe tânărul născut în America, dar crescut, în bună parte, în România. „Îmi amintesc că a fost odată la New York şi a întâlnit pe stradă o fată care cerşea. A întrebat-o ce şi-ar dori ea cel mai mult în acel moment, iar fata i-a răspuns că ar vrea să mănânce un hamburger. Fără să stea pe gânduri, a invitat-o la masă şi i-a cumpărat un hamburger. A stat cu ea până l-a terminat şi a fost atât de fericit că a reuşit să-i facă fetei o bucurie“, ne povesteşte bunica tânărului.


Despre gestul recent al lui Victor, Maria Halmaghi a aflat mai întâi nu de la nepotul său, care n-a considerat că este cazul să se laude cu asta, ci de la o prietenă a fiicei sale. „Mama lui Victor era în România atunci. O prietenă a sunat-o şi i-a zis: «Victor e erou în America!». Văzuse ştirile“, spune bunica.

Proiect pentru România

Victor a venit în România imediat după evenimentul din Boston şi i-a povestit bunicii cum s-au întâmplat lucrurile. „A acţionat instinctiv. Nicio clipă nu s-a gândit la pericol. Copilul plângea, dar se vedea că ştie să înoate foarte bine, aşa că l-a încurajat să înoate către un loc din care putea ajunge la el“, explică Maria Halmaghi.
 

„Sper să reuşim o colaborare cu Fundaţia Michael Phelps, care are un program pentru prevenirea înecului, pe care îl promovează pentru copiii săraci din America şi din alte câteva ţări“ Victor

De altfel, de această şansă pe care a avut-o copilul din America se leagă şi vizita pe care Victor a făcut-o la sfârşitul lunii februarie în România. „În America există o fundaţie prin care copiii beneficiază de cursuri gratuite de înot. Victor s-a gândit că o astfel de fundaţie ar fi utilă şi în România“, spune bunica lui Victor. Aşa că a venit în ţară pentru a vedea ce e de făcut.

„Sper să reuşim o colaborare cu Fundaţia Michael Phelps, care are un program pentru prevenirea înecului, pe care îl promovează pentru copiii săraci din America şi din alte câteva ţări“, ne explică Victor. Bunica sa povesteşte traseul demersului în România, încrezătoare că ideea nepotului său va fi pusă, la un moment dat, în aplicare: „Am luat legătura cu o cunoştinţă de la Bucureşti – un fost pilot SMURD – şi cu un antrenor de schi şi de înot de la Cluj, să vedem cum trebuie procedat. Încă nu am găsit o soluţie, iar Victor a trebuit să se întoarcă în State“.

Invitatul campionilor NBA

Gestul curajos al lui Victor a atras şi atenţia campionilor NBA, „Celtics Boston“. Baschetbaliştii l-au invitat la 25 februarie la meciul cu rivalii de la „New York Kniks“, care a avut ca generic „Hero Among Us“ („Un erou printre noi“).

„L-au luat de acasă cu limuzina şi l-au dus la meci, unde l-au prezentat tuturor. Pe ecranul uriaş al sălii au rulat poze cu el“, povesteşte, mândră, Maria Halmaghi, bunica lui Victor.


Se împarte între America şi România

Părinţii lui Victor, ambii absolvenţi ai Facultăţii de Matematică din Cluj-Napoca, au emigrat în Statele Unite ale Americii în 1992. Chiar dacă s-a născut peste Ocean, tânărul şi-a petrecut o bună parte din viaţă în România. „Victor iubeşte România. La 5 luni, l-am adus prima dată aici, iar în vacanţe mergeam cu el în America. Am făcut împreună drumurile acestea până la doi ani. După aceea, a venit aici în fiecare vacanţă. L-am înscris la grădiniţă şi la dansuri populare. A apărut şi în spectacole, în România şi în America, parteneră fiindu-i sora lui, Ada, mai mare cu trei ani“, ni-l descrie bunica.

Este independent şi ştie ce vrea. Deşi a fost admis la facultate după ce a terminat liceul, a renunţat la studii după primul semestru şi s-a angajat ca ospătar la un restaurant celebru din Boston. „Vrea să-şi deschidă propriul restaurant cu specific românesc şi a considerat că acum mai importantă este experienţa în domeniu. Facultatea o va face mai târziu. Acum, când a plecat în America, mi-a spus că dorinţa lui cea mai mare este să se întoarcă la vară şi să stea aici un an“, spune Maria Halmaghi.

Vă mai recomandăm:

Studenţii care construiesc macheta clădirii cu 29 de etaje care nu se prăbuşeşte la cutremur. Participă cu ea la un concurs în SUA!

FOTO VIDEO Ei ar fi putut evita tragedia din 1977: viitori ingineri, premiaţi în SUA pentru proiecte rezistente la cutremure

O tânără din Sălaj şi-a făcut propriul sat tradiţional: muzeul viu în care poţi să retrăieşti vacanţele la bunici


 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite