Reţetă simplă de post din Ardeal. Cum se prepară şi ce gust are reţeta de tomnaji în moare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O supă hrănitoare pentru zilele de post FOTO facebook.com/Mircea Groza
O supă hrănitoare pentru zilele de post FOTO facebook.com/Mircea Groza

Pentru cei care nu mănâncă de dulce, maestrul bucătar Mircea Groza vine cu o propunere gastronomică pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.

Tomnaji în moare (tăiţei în zeamă de varză) este un preparat tradiţional ardelenesc, frecvent pregătit în perioadele de post, în satele sălăjene. Gastronomul Mircea Groza ne oferă reţeta pe care o respectau cu stricteţe gospodinele din zona Bezded:

"La zama aiasta, nu-ţ trebe mare lucru...îi zamă die post ş-api o făcem din ce avem...o ceapă, on morcod, die ai on petrinjel, tri frunză die ţeler, o ţîră die thipăruşe di-acee dulce, vara, die ai, die nu ai nu-i musai... Le pui aieste tăite, fain-frumos, la hiert în apă rece, da apă nu punie numa pă jumătate, să ai undie punie şi moarea! După ce dă în clocot laşi focu mai moale, nu tie grăbdi că n-ai după ce...

Noa amu bune-ar hi nişte hiribe uscate, aşe cam on pumn, le ţâpti şi pă iele-n oală... ş-api când aieste tăite o hiert, scoţ ceapa şi frunzăle, că nu ni-e trebe... Da pân-o hiert zama tu numa ie-i o ceapă, curăţ-o binie şi tai-o mânânăl-mânânţăl că-i face cu ie on pârgălaş să tomneşti on ptic zama. Da punie nainte on blid die tomnaji uscaţ or făcuţ în zua ceie... Ca să faci pârgălaşu pui înto-n laboş mai grosuţ tri linguri die oloi, ceapa ceie tăietă, o cârcăleşti aşe numa să să moaie, amesteci una-ntruna, mai pui o lingură die fărină, amesteci, amesteci, traji laboşu di pă foc că amu tre să pui tri jejite die poprică dulce, aiasta nu-i binie defel s-o arz că atunci să amăreşte.

Noa aşe, cum ţ-am zîs amesteci binie şi poprica şi mintenaş sloboz păstă pârgălaş o ulcică din zama care tăt hierbe încetuc, încetuc... ş-api iară pui pârgălaşu pă foc, mai dai în clocot şi-i gata die pus în oala cu zamă şi-o mai hierdi o ţîră, aşe. Da nainte di-a punie pârgălaşu, coată de-s hierţ tomnajii, să hie numa buni, Doamne feri să-i zdrobdeşti! Moarea di pă cureti o strecori, îi dai un clocot ş-amu o pui în oala cu zamă, o mai hierdi on ptic şi-i gata. Amu coţ die sare şi die thiper, n-ai pus defel că moarea-i cam sărată, o tomneşti tu cum îţ place... Îi vide ce bună-i zama aiasta, deie-ţ Dumnezo sănătate!"

Iată şi traducerea:

O supă de post, pentru care avem nevoie de o ceapă, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, tăiate în bucăţi potrivite, trei frunze de ţelină, ardei dulce. Se pun la fiert într-o oală cu apă rece, umplită doar pe jumătate. După ce dă în clocot, se dă focul mai încet şi se adaugă un pumn de hribe uscate.

tomnaji in moare

Când legumele sunt fierte, se scoate ceapa şi frunzele şi se adaugă tăiţei.

Separat, se taie mărunt o ceapă, care se căleşte uşor în trei linguri de ulei, apoi se pune puţină boia dulce amestecând pentru a nu se arde. Se diluează cu o cană de supă, se mai lasă să dea câteva clocote, iar când tăiţeii sunt fierţi, amestecul se toarnă peste zeama de legume.

tomnaji in moare

Zeama de varză se dă în clocot şi se adaugă în supă. Se condimentează cu sare, dacă mai este nevoie, şi cu piper.

tomnaji in moare

Vă mai recomandăm:

Cum se prepară gustoasa topală de găină cu gârtene. Reţeta originală în dulcele glas ardelenesc

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite