Reţeta sarmalelor în frunze de podbal. Ce carne se foloseşte pentru umplutură şi cum se servesc

Reţeta sarmalelor în frunze de podbal. Ce carne se foloseşte pentru umplutură şi cum se servesc

FOTO Facebook.com/Mircea Groza

Inventivitatea gospodinelor a dat naştere unei game variate de sarmale, cu diferite umpluturi, învelişuri ori garnituri.

Un fel de sarmale cu o savoare aparte sunt cele învelite în frunze de podbal, spune gastronomul sălăjean Mircea Groza. Pentru că se rup foarte uşor, acesta recomandă să fie manevrate cu atenţie. În ceea ce priveşte carnea folosită pentru umplutură, puteţi opta în funcţie de preferinţe, între carnea de pui, de raţă, de curcă ori găină, neapărat de pe pulpe, întrucât este mai grasă.

Alegeţi frunzele de podbal mai mari, le spălaţi, le opăriţi, apoi le lăsaţi să se răcească.

Într-o tigaie prăjiţi uşor o bucăţică de slănină afumată, tăiată foarte mărunt, adăugaţi o ceapă tocată, câteva felii de ardei şi le lăsaţi pe foc să se înmoaie. Mai apoi, le daţi prin masina de tocat, împreună cu bucăţile de carne, amestecul rezultat urmând a fi călit încă puţin în tigaie, împreună cu o mână de orez spălat în prealabil. Săraţi, piperaţi, adăugaţi puţină boia dulce şi mărar şi pătrunjel verde tocat, pentru culoare. După ce amestecaţi bine, începeţi să împăturiţi sarmalele în frunzele de podbal.

Pe fundul oalei în care urmează să le fierbeţi, aşezaţi fruze de podbal, de macriş, de salată ori spanac, tăiate mărunt, o crenguţă de cimbru, câteva felii de roşii, puţin dafin, apoi aşezaţi sarmalele. Completaţi cu apă şi suc de roşii, o crenguţă de mărar şi daţi la fiert, la foc mic. Aceste sarmale se vor găti repede.
Serviţi cu smântână sau cu un amestec de lapte bătut, usturoi pisat şi mărar tocat.

Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Istoria sarmalei la români. Cum a ajuns preparatul alimentar patentat de turci să fie ridicat la rang de mâncare naţională

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: