Reguli de etichetă: cine plăteşte la restaurant şi ce trebuie să ţii secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia plăteşte când îşi invită partenerul de afaceri la masă FOTO Arhivă
Femeia plăteşte când îşi invită partenerul de afaceri la masă FOTO Arhivă

Deşi eticheta şi bunele maniere par a fi ceva demodat, ele sunt atât de necesare şi în vremurile moderne. A fi manierat nu este deloc un lucru complicat, cu atât mai mult cu cât regulile de bază sunt la îndemâna oricui şi privesc modul în care ne adresăm, ne purtăm şi ne controlăm emoţiile.

Cunoaşterea celor mai importante reguli ale codului bunelor maniere este o dovadă atât a respectului de sine, cât şi faţă de cei cu care interacţionezi. Site-ul brightside.me a identificat 16 reguli de etichetă modernă care îţi pot face viaţa mai plăcută şi îi pot bucura şi pe ceilalţi.

1. Niciodată nu merge în vizită fără să te anunţi măcar printr-un telefon. Ai putea să surprinzi gazda în halat şi papuci de casă.

2. Niciodată să nu usuci umbrela deschisă, indiferent că eşti la birou ori în altă parte. Închide-o şi pune-o în suportul pentru umbrele.

3. Nu sta niciodată cu poşeta în poală şi nici nu o pune pe scaun. Un plic mic şi elegant poate fi aşezat pe masă, o geantă de mână va fi agăţată de spătarul scaunului, iar servieta, pusă pe podea.

4. Nu utilizaţi pungile de plastic pe post de genţi. Ele ar trebui folosite numai pentru cumpărături.

5. În casă se stă îmbrăcat confortabil, dar îngrijit, deci nu în pijama şi halat. Un pantalon şi o bluză sunt mult mai potrivite.

6. Când copilul are propria cameră, fă-ţi un obicei din a bate la uşă înainte de a intra. Aşa copilul va învăţa că trebuie să procedeze la fel când va intra în dormitorul părinţilor.

7. O femeie poate purta pălărie şi mănuşi elegante în interior, dar sub nicio formă căciulă şi mănuşi de iarnă.

8. Numărul total al accesoriilor purtate nu trebuie să depăşească 13. Brăţara poate fi purtată peste mănuşi, nu însă şi un inel. Bijuteriile mai scumpe se poartă seara.

9. Dacă o femeie invită la restaurant un partener de afaceri, ea plăteşte. Dacă cineva spune "Să mergem la restaurant", înseamnă că fiecare îşi plăteşte consumaţia. Dacă un bărbat se oferă să achite pentru o femeie, ea poate accepta dacă doreşte.

10. Persoana care se află cel mai aproape de uşa liftului este şi cea care iese prima.

11. Cel mai important loc într-o maşină este cel din spatele şoferului şi va fi ocupat de o femeie. Dacă lângă ea stă un bărbat, atunci când iese din maşină, va ţine uşa şi îi va oferi mâna pentru a o ajuta să coboare. Dacă bărbatul conduce, este de dorit ca femeia să se aşeze pe locul din spatele lui. Cu toate acestea, indiferent de scaunul pe care ea îl ocupă, i se va deschide uşa pentru a ieşi din maşină.

12. La cinema, teatru ori în sala de concerte te îndrepţi spre locul tău cu faţa spre cei care sunt aşezaţi.

13. Subiectele considerate tabu într-o conversaţie sunt politica, religia, sănătatea şi banii.

14. Familiaritatea între persoanele care abia s-au cunoscut este interzisă. Tratează-i pe ceilalţi aşa cum doreşti să fii tratat. Respectă-i!

15. A vorbi despre cei care nu sunt prezenţi este considerată bârfă. Niciodată nu-ţi denigra rudele, în special soţul/soţia. Dacă partenerul de viaţă nu te mulţumeşte, divorţează! De asemenea, este inacceptabil să îţi exprimi dispreţul faţă de ţara natală. Nu uita că faci parte din ea!

16. Ţine secret următoarele nouă lucruri: vârsta, averea, problemele de familie, religia, problemele tale medicale, poveştile de dragoste, cadourile, onoarea şi ruşinea.

Vă mai recomandăm:

Etapele psihologice ale doliului. Ce rol au ritualurile de înmormântare în acceptarea decesului persoanei dragi

De ce spunem minciuni. Psihologii: în faţa celui care minte se află cineva care acceptă să fie înşelat

Cum facem faţă frustrării? Psiholog: „Suntem o generaţie care învaţă cu greu să-şi gestioneze această stare emoţională“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite