Reducerile de paturi lovesc spitalele publice sălăjene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din şase unităţi, una singură a scăpat cu structura integră. În spitalele publice din judeţ se vor reduce 190 de paturi din totalul de 1.353, a anunţat ieri Ligia Marincaş, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj. Dacă în unele unităţi sanitare reducerea merge până la 50 de procente, Spitalul Orăşenesc din Jibou rămâne cu aceeaşi structură ca şi până acum. Dar în termen de un an după aparţia actelor normative ca

Ordinul care aprobă noua structură a unităţilor sanitare cu paturi a ajuns şi în Sălaj, unde se reduc la 4,81 de la 5,48 la mia de locuitori, şi îşi va prodece efectele cel mai probabil de la 1 iulie.

Potrivit directorului DSP Sălaj, Ligia Marincaş, din cele 190 de paturi care dispar din structurile spitalelor, 90 sunt din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, 40 la Centrul de Cercetare şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei, tot 40 la Centrul de Sănătate Cehu Silvaniei, care devine astfel spital de boli cronice, 30 la Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei şi 10 la Spitalul de Boli Cronice din Crasna. Directorul DSP a explicat că decizia de reducere a paturilor sau de comasare a secţiilor s-a luat pentru cazurile în care indicatorii de utilizare a paturilor a fost „sub cel optim”.

La Spitalul Judeţean, compartimentele de Gastroenterologie, Diabetologie şi Endocrinologie vor fi cuprinse în secţia de Medicină Interne, care va avea în total 60 de paturi. De asemenea, chirurgia vasculară şi cea plastică (reconstrucţia şi arşii) vor fi incluse încadrate în secţia de Chirurgie generală, care ava avea 75 de paturi.

La Spitalul Orăşenesc din Şimleu Silvaniei, Chirurgia generală va înghiţi compartimentul de Ortopedie-Traumatologie, iar la secţia de Pneumologie – TBC s-a renunţat pentru că nu exista medic de specialitate încadrat cu normă întreagă.

Marincaş a menţionat însă că, după publicarea reglementărilor privind autorizarea, spitalele vor avea termen de un an să îndeplinească procedura, iar structura ar putea suferi alte modificări.


Oportunitatea modificărilor se va verifica în timp


Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Ioan Mureşan, a apreciat că numai după ce se vor aplica modificările de structură se va putea evalua dacă într-adevăr corespund nevoilor populaţiei. În ceea ce priveşte comasarea compartimentelor în secţiile de bază, Mureşan a declarat că va aduce o mai bună colaborare între medici şi întreg personalul medical. „Realmente, nu toate paturile din spital au fost utilizate la indicatorul maxim”, a specificat managerul.

În schimb Marcela Colţău, manager la CCAM Şimleu Silvaniei, a considerat că înjumătăţirea numărului de paturi este o măsură exagerată, câtă vreme există adresabilitate. „În condiţiile în care avem pacienţi şi paturile se ocupă, iar anul trecut am depăşit indicatorii, avem şi cele mai mici datorii, nu se justifică. Ma ales că noi am mai avut în urmă cu 6-7 ani încă o reducere, de la 180 la 90 de paturi”, a spus managerul de la CCAM. Colţău a adăugat că ar fi putut avea chiar mai multe internări, dacă nu ar fi fost limitaţi de contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite