Răsturnare de situaţii în cazul medicului care a delapidat 2,9 milioane de lei din banii clinicii proprii. Soluţia definitivă a instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul a fost obligat să facă muncă în folosul comunităţii FOTO Arhivă
Medicul a fost obligat să facă muncă în folosul comunităţii FOTO Arhivă

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au defiinţat soluţia pronunţată de instanţa de fond, prin care a fost respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de procurori cu medicul sălăjean Petru Ciobanca, cel care deţine două clinici private din Zalău şi Cluj-Napoca.

Astfel, instanţa clujeană a admis acordul şi l-a condamnat pe medic, pentru delapidare, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de trei ani. Pe durata termenului de supraveghere, Ciobanca trebuie să se prezinte la Serviciul Probaţiune Sălaj la termenele fixate, să primească vizita consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea, să anunţe în prealabil schimbarea domiciliului sau orice deplasare pe durata a mai mult de cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi informaţiile şi documentele de natura să permită verificarea mijloacelor de existenţă.

De asemenea, el a fost obligat să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Zalău sau al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

În cazul nerespectării măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse, ori a săvârşirii de noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, medicul ar putea ajunge după gratii.
Soluţia Curţii de Apel Cluj este definitivă.

Acord respins în prima instanţă

Reamintim că în Petru Ciobanca a intrat în vizorul anchetatorilor pentru o delapidare de 2,9 milioane de lei, după ce în perioada 2009-2015, în calitate de administrator de fapt al SC SalvoSan Ciobanca SRL Zalău, a ridicat nejustificat suma amintită din conturile şi casieria societăţii, fără a justifica în vreun fel necesitatea unor astfel de operaţii şi fără a depune deconturi de cheltuieli, iar apoi, fără a returna sumele astfel ridicate. Banii au fost folosiţi pentru nevoile personale şi ale personalului societăţii, fiind prejudiciat, astfel, patrimoniul societăţii.

Medicul a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii, respins, însă, de prima instanţă, pe motiv că pedeapsa convenită, de trei ani cu suspendare, "are nu numai consecinţe nefaste în reeducarea inculpatului şi în prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni, dar afectează şi funcţia de exemplaritate a pedepsei". Judecătorii Tribunalului Sălaj opinau că în varianta stabilită de procuror şi inculpat, Petru Ciobanca "ar beneficia de o clemenţă nejustificată în raport cu natura şi gravitatea faptei, cu împrejurările în care a fost comisă şi cu urmările pe care le-a produs, cu valoarea prejudiciului deosebit de mare cauzat persoanei vătămate, iar societatea în general ar primi un semnal că organele judiciare sunt dispuse să manifeste o înţelegere sporită faţă de persoanele care pun în pericol patrimoniul societăţilor pe care le administrează".

Mai puteţi citi:

Cum a refuzat instanţa acordul încheiat cu procurorii de un medic român celebru. Doctorul a deturnat 2,9 milioane de lei

Primul medic din Sălaj condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită a ajuns în arest, după ce s-a predat singur poliţiştilor din Şimleu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite