Raed Arafat dă un nou termen pentru heliportul de la Jibou. Când va fi operaţional elicopterul SMURD din nord-vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat a explicat motivele pentru care s-a întârziat cu heliportul de la Jibou FOTO ISU Sălaj
Raed Arafat a explicat motivele pentru care s-a întârziat cu heliportul de la Jibou FOTO ISU Sălaj

La aproape trei ani de la finalizarea investiţiei, heliportul de la Jibou este sub lacăt, după ce proiectul nu a fost prevăzut cu pistă care să permită aterizarea, respectiv decolarea elicopterului SMURD.

Heliportul de la Jibou va deveni funcţional în 2019, la aproape trei ani de la finalizarea investiţiei, a dat asigurări luni, 1 aprilie, la Zalău, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat.
Prezent în judeţul Sălaj pentru a anunţa operaţionalizarea primului echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă, Arafat a anunţat că banii necesari amenajării pistei au fost prevăzuţi în bugetul e 2019 al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şi că în următoarele câteva luni, heliportul va deveni funcţional.

“Atât a mai rămas - să se toarne platforma de beton. Eu cred că în cursul acestui an, dacă totul merge bine, vom reuşi să operaţionalizăm punctul”, a precizat secretarul de stat. Oficialul a explicat că întârzierea cu care va fi dat în folosinţă heliportul de la Jibou se datoreată atât lipsei pistei de aterizare, cât şi unei probleme legate numărul insuficient de piloţi calificaţi pentru a pilota un elicopter SMURD: "În urma accidentului din Republica Moldova (în iunie 2016 - n.n.), a trebuit să amânăm până la pregătirea unor piloţi, pentru că noi am pierdut atunci un echipaj, iar acest lucru a avut un impact pe capacitatea de a opera noi echipaje (...) Situaţia este în curs de rezolvare. Piloţii sunt în pregătire, pentru că ei trebuie să aibă un anumit număr de ore de zbor - minim 1.000 pentru a putea fi comandant de echipaj şi a putea opera un elicopter SMURD".

Heliportul de la Jibou a fost construit în 2016, printr-o investiţie de peste 1 milion de lei de la bugetul judeţului, pentru elicopterul SMURD care deserveşte judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud. Amplasamentul cuprinde un hangar şi zonă de parcare, dar nu şi pistă de aterizare, motiv pentru care heliportul a fost dat în folosinţă.

Citiţi şi:

Echipaj de terapie intensivă mobilă în Sălaj. Intervenţiile la cazurile critice, asigurate cu medici din judeţele vecine

Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite